Călătorii Timp liber

Trenul care zboară!

Sigla_Romvac_Company_S.A..

Astăzi, delegația României în China și-a început ziua în viteză. Mai exact, cu 300 km/h! Cum este posibilă această performanță? Foarte simplu: cu trenul de mare viteză de la Beijing.
Pentru a ajunge la orașul Tianjin, aflat la aproximativ 120 km de Beijing, ghizii noștri au ales cel mai rapid și inedit mijloc de transport. În primul rând, să încep cu descrierea gării: încă de la intrare, ai impresia că te aflii nu într-o gară, ci într-un mega aeroport! Există aici cafenele, restaurante, farmacii și o puzderie de magazine de haine și suveniruri. La chinezi, curățenia și ordinea sunt sfinte. Nu vei vedea nicăieri gunoaie aruncate pe jos, iar această regulă se respectă și în gară, unde totul strălucește de curățenie. După ce trecem de zona de securitate, mai mergem încă vreo 15-20 minute până ajungem la trenul nostru, dându-nep1010469 seama „pe propria piele” de grandoarea clădirii în care ne aflăm. Din prima clipă în care ne urcăm în vagon, simțim deja deosebirile dintre trenurile noastre și trenurile, de mare viteză, din Beijing. Scaunele sunt asemănătoare celor din avion, aerul condiționat și prizele funcționează ca unse, ești servit cu sucuri, ceai și cafea de către două chinezoaice simpatice, care se află în fiecare vagon, în chip de „stewardese”. Toate acestea sunt incluse în prețul biletului, la rezonabilul cost de 54 yuani (aproximativ 33 Ron) pentru ruta Beijing – Tianjin. În timp ce urmăream creșterea vitezei pe ecranul de deasupra ușii vagonului, constatăm cu uimire că niciun pahar de cafea nu se clintise pe măsuța pliantă: atât de lin rulează trenul! În România, cred că jumătate din cafea ar fi fost deja pe podea! Privim gânditori peisajele ce se perindă în fața noastră cu o viteză de 300 km/h și, ușor ușor, începem să zărim zgârie-norii din Tianjin… Cum, deja am ajuns la destinație? Ghida noastră se amuză de privirile noastre naucite și, aprobă, adăugând că cei 120 km au fost parcurși în numai 30 de minute!
Tianjin este un oraș foarte modern, la fel ca Beijingul, având  o populație de peste 15 milioane de locuitori. Se laudă cu cel mai mare port din toată zona nordică a Chinei și joacă un rol major în arta negoțului. Desigur, la fel ca mai toate denumirile în chineză, și denumirea orașului are o semnificație clară: „tian” înseamnă „împărat, fiul al zeului”, iar „jin” înseamna port, rezultand „Portul împăratului”, renume pe care orașul l-a căpătat în urma „descălecării” de pe vapor a unui împărat chinez. Pe lângă clădirile uriașe de sticlă, orașul nu duce lipsă de elemente specifice chinezești.
Iată-ne pe strada în stil tradițional chinezesc. Aceasta este una din puținele zone din Tianjin care încă păstrează amintirea vie a p1010685Chinei de pe vremuri. Celelalte clădiri au fost demolate pentru a face loc zgârie-norilor, adică Prezentului. Plimbându-ne de-a lungul și de-a latul străzii, ne delectăm privirile cu diverse obiecte lucrate manual: cu porțelanuri pictate care ilustrează meșteșugurile localnicilor de acum 4-5 generații, rame cu desene și simboluri chinezești lucrate din piele, picturi, perle și multe altele. Atmosfera de aici este fabuloasă. Oamenii sunt îmbrăcați în ținute tradiționale și te invită în restaurantele lor, iar din loc in loc găsești câte un personaj reprezentativ din cărțile de literatură chineză , alături de care te poți fotografia. O maimuță-ninja mă invită la un „duel”, dar refuz și mă limitez doar la o fotografie cu aceasta, bineînțeles, în schimbul a câtorva yuani.
Urmează alte câteva popasuri memorabile: la firmă care distribuie vinuri românești, la o ceainărie unde ni se exemplifică ritualul ceaiului chinezesc și la Zona liberă din Tianjin – un „duty free” modern uriaș, în care au acces toți locuitorii orașului, putându-și achiziționa mărfuri din toate colțurile lumii, la prețuri extrem de avantajoase.
Un prânz tradițional și delicios pe deaspura încheie o zi superbă, petrecută în acest modern oraș al Chinei de astăzi. Același tren care pare că zboară ne reîntoarce la destinația inițială, transportând, odată cu noi și muntele de amintiri frumoase ale zilei petrecută la Tianjin.

Călătorie realizată cu sprijinul:

radiochina