Ea și El

Trei cuvinte care pot ucide dragostea

Una dintre cele mai populare metode de a remedia o relație în cuplu este, fără îndoială, dialogul. Iată însă că el nu este chiar întotdeauna atât de eficient, precum ne place sa credem. Mai mult, discuțiile noastre pot avea chiar efectul invers celui scontat!

Multe femei, simțind că partenerii lor s-au îndepărtat de ele, obișnuiesc să-i tortureze cu binecunoscutele trei cuvinte: „TREBUIE SĂ DISCUTĂM!”, nedorind altceva decât să-și exprime îngrijorarea și să-și clarifice sentimentele. Potrivit ziarului britanic The Daily mail însă, bărbații traduc această adresare ca fiind o critică sau un reproș la adresa lor, de aceea majoritatea antipatizează profund aceste cuvinte.
Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Missouriimage arată că majoritatea bărbaților consideră că a vorbi la nesfârșit despre problemele în cuplu este o prostie și, în plus, un demers absolut inutil. „Câte femei pe lumea asta pot spune că răspunsul primit la provocarea „Avem de discutat” a fost „Da, de când aștept acest lucru!”? – se întreabă dr. Patricia Love, cea care semnează, împreuna cu Dteven Stosny, bestsellerul ” Cum să-ți remediezi căsnicia fără să vorbești despre asta?” ( (How To Improve Your Marriage Without Talking About It). În realitate, majoritatea femeilor se așteaptă ca bărbații, auzind această frază, să se oprească din treburile lor, să se frământe, să înceapă să se disculpe, să se enerveze sau să-și dea ochii peste cap. De regulă, aceste dialoguri sfârșesc mai rau decât au început.”

Înapoi, în trecut.

imageExplicația pentru acest fenomen se află undeva, la rădăcinile evoluției speciei umane. Femeile au fost dintotdeauna mai vulnerabile, datorită faptului că, aducând pe lume copii, deveneau oarecum dependente de grupul care le asigura bunăstarea și supraviețuirea. Au trecut milenii de atunci, însă femeile continuă să fie dominate de teamă, preferând să-și împărtașească temerile celor din jur. Bărbații, dimpotrivă, au ocupat dintotdeauna poziția de „apărători”. Ei știu perfect că femeile îi aleg tocmai pentru că simt nevoia de protecție și din acest motiv, bărbații se autoevaluează în raport cu îndeplinirea acestei sarcini și cu gradul de mulțumire al femeii de lângă ei.
Atunci când femeia deschide o discuție care dă de înțeles că în relație a apărut o problemă, bărbatul înțelege că nu și-a îndeplinit, de fapt, imagemisiunea, și nu a reușit deci să-i ofere femeii iubite cele necesare. Și uite-așa apare un sentiment de rușine și, în consecință, o detașare emoțională. ” Cercetările au arătat că până și reacția fizică la stresul emoțional diferă, în cazul femeilor și al bărbaților – continuă Patricia Love.- Dialogurile despre latura sentimentală le liniștesc pe femei, însa le produc un profund disconfort bărbaților, carora le crește instantaneu nivelul cortizolului – hormonul stresului. Din acest motiv, bărbații devin nervoși, iar femeile sfârșesc prin a crede că aceștia evită dialogul”.
De fapt, bărbații și femeile reacționează în mod diferit la stres încă de la naștere. Când fetițele aud un zgomot puternic, ele se sperie și caută instantaneu un contact vizual cu o ființă din apropiere. Pe când baieții se uită în stânga și-n dreapta, să vadă ce anume au de făcut : să intre-n „luptă”, sau să o ia la fugă!” Dr. Love este sigură că, de fapt, cheia rezolvării unui impas în cuplu îl reprezintă comunicarea non-verbală. ” Nu uitați niciodată că un dialog trebuie început numai după ce ați apelat la comunicarea non-verbală : atingeri tandre, sex, un lucru făcut împreună – tot ceea ce poate genera senzația de apropiere” . Cunoscutul medic american demontează totodată mitul potrivit căruia bărbații sunt amatori de mângâieri doar în timpul sexului. În realitate, toți bărbații care i-au fost pacienți, au recunoscut că și-ar fi dorit să fie mângâiați și în restul timpului.

Formula fericirii

imageDr.Love recomandă, în primul rând, să vă îmbrățișați partenerul de șase ori pe zi, și nu mai puțin de șase secunde per îmbrățișare. Și asta pentru a atinge nivelul de apropiere recomandat. ( vă reamintim că, în timpul îmbrățișărilor, corpul produce serotonina, hormonul fericirii!). Fie ca la început aceste îmbrățișări să fie mecanice, ele vor deveni cu timpul adevărate!

În al doilea rând, dr. Love le recomadă partenerilor să facă sex. Oxitocina – hormonul care asigură orgasmul, este medicament curat pentru organism, care catalizează apropierea dintre parteneri. În plus, după partida de sex, acest hormon creează efectul de „amnezie”, care durează 4-6 ore și ne face să uităm de „abaterile” celuilalt!
Autorii cărții îi îndeamnă pe parteneri să-și respecte reciproc slabiciunile : ” Bărbații nu înțeleg cât de dureros este pentru femei să se simtă neglijate. Iar femeile, la rândul lor, nu înțeleg că până și o aluzie măruntă la cât de nefericite se simt, îi umilește pe bărbați. Dacă relația voastră se bazează pe fapte, nu pe vorbe, omul drag de lângă dvs se va simți mereu mult mai protejat”.

Surse foto: zygmantovich.com,womanfaq.ru,hu.image-boutique.ru,vadimkurkin.com,lisavika.ru

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.