Ea și El

Căsnicia: 8 manevre abile ca să nu te doară capul

Sărut mâna, femeie de 10! 🙂

Sunt Mircea Radu și scriu aici, pe pagina asta virtuala, în fiecare săptămână ”Însemnările unui bărbat însurat”. Pentru că îmi plac începuturile atipice nu am sa mă adresez ție, femeie de 10. Ci lui. Bărbatului care e deja în viața ta sau celui care încă nu a venit dar pe care-l simți aproape…

Așadar, Bărbatule de 10,

1. Acceptă că îi pot plăcea lucruri despre care tu încă nu știi că au fost inventate.  Nu intru în detalii legate de stofe și mătăsuri, genți, pantofi sau statul cu ora într-un magazin de brizbrizuri pentru ca într-un final să nu cumpere nimic ci dau un exemplu mult mai subțire: filmul Transformers… Da, am stat pe canapea și am urmărit și eu cum vorbesc camioanele și sunt prietenoase cu copiii doar pentru că pe ea o destindea aiureala aia de film. Nu-i mai puțin adevărat că mi s-a dat de ales între ”Transformers” și o zeamă lungă (a se citi ”comedie romantică”) și că m-am razbunat cateva seri mai târziu cu un AC/DC live in Donington.
2. Fă-i soției un mic cadou.  Am citit asta cu ani în urmă pe un panou publicitar uriaș, într-un oraș american, și am reținut-o – Bring your wife a small gift – știam că-mi va folosi cândva. Atenție însă la nuanțele înșelătoare pe care un cuvântul, unul singur, le poate avea! ”Small” poate fi un mărțisor luat din Piața Romană de la Coloane sau un buchet de lăcrămioare dar și un Longines La Grande Classique placat cu aur.
3. Ieșiți amândoi. În oraș fără nicio țintă, sau la teatru, la cinema sau la restaurant. A, nu-ți place locul unde vrea să mâncați pentru că acolo sunt chelnerii neatenți și friptura prea în sânge? casnicieȘtii deja că spectacolul la care ea ține morțiș să meargă e slab și jucat neconvingător?… Nu-i nimic, spune-i astea, dar las-o pe ea să aleagă și tu fă rezervările. La întoarcere îți va da dreptate (în gând, stai liniștit…) și va avea mustrări de conștiință, genul ”mai bine îl ascultam și nu mergeam acolo…”.  De duioșia pe care ți-o arată, dacă ești deștept, vei putea profita în fel și chip.
4. Gătiți împreună. Am citit undeva sfatul ăsta și cred că e o tâmpenie, nu o să iasă nimic bun din asta. Fiecare are felul lui de a găti, de a se moșmondi în bucătărie, de a face dezordine la prepararea bucatelor, unde mai pui că același fel de mâncare poate fi gătit fie la cuptor, fie la aragaz pe flacără. Romantismul e bun oriunde, în orice altă cameră, dar nu în bucătărie. Nu confunda gătitul cu mâncatul! Deci asta cu gătitul împreună e o chestiune care nu duce la nimic bun, e un non-sfat.
5. Râdeți! Râsul e medicament, e ușurare, e esențial. E la fel de important ca sexul sau mâncatul împreună. Pentru că da, și râsul e o formă de dragoste! Deci râdeți de orice vi se pare amuzant – de ce ați văzut, de ce v-ați adus aminte, de întorsătura ciudată pe care a luat-o o situație.  Oriunde – în mașină, pe trotuar sau pe trecerea de pietoni fără să vă pese că lumea se uită la voi (s-ar distra și ei, poate, dacă ar avea motivele voastre), în pat. Da, râdeți în pat (!) – pudibonderia e pentru ciudați.
6. Las-o pe ia să ia deciziile mici (vezi punctele 1 și 3) și tu ocupă-te de cele mari. Mutatul într-un alt cartier sau oraș este un exemplu de hotărâre mare care implică multe și diverse alte hotărâri mai mici. Dar nu risca singur! Sfătuiește-te cu ea, află-i părerea și ia decizia. Tu.
7. Respectă-i odihna și timpul de studiu. Când doarme, citește sau are de învățat, decât să asculți muzică la volum 10 mai bine pleci de acasă. Sau te apuci să citești și tu.
8. Dacă e nevoie să te cerți, ceartă-te!  Dar asta numai dacă ai încercat toate punctele de mai sus și ți-au dat cu minus. Act like a man, brother!… Dar nu insulta și înjura niciodată. Nici să nu-ți treacă prin cap să ridici mâna la ea! Am spus ”like a man” nu ca un băiat răsfățat și prost… Dar decât să ne certăm ca chiorii ”mai bine un cântec vesel să cântăm” (Walt Disney, The Grasshopper and the Ants, 1934).

PS. Acum, că ai citit “Căsnicia: 8 manevre abile ca să nu te doară capul”, te invit şi pe la mine. Mă găseşti aici: www.mircea-radu.ro

6 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua Barbatule de 10
  Daca ai inteles punctul 2, celelalte vin de la sine 🙂 In plus, as adauga un alt Motto preluat din filmul animat Rio2 , ” happy wife, happy life” . 🙂

  Numai bine!

 • Bravo, Mircea! Imi pare bine sa te descopar in acest ziar online! Imi parea tare rau ca nu te mai vad la tv, la Din dragoste, unde nu pierdeam nicio emisiune din cauza ta!
  Astept sa te citesc, dar de ce nu scrii mai des?

 • Iar a venit ăsta să dea iama în muierile noastre! Acum a mea sta lipita in fiecare zi de calculator, sa vada ce mai scrie Mircea Radu! Baiete, veziti de nevasta ta, lasa-le pe ale noastre in pace!

 • mie imi place mult de tine de la televizor, si ma bucur ca acum ma intilnesc cu tine si pe calculator! Radu, esti un barbat frumos si inteligent, ai o rubrica interesanta, povesteste-ne despre familia ta si despre copilas! Succes in toate!

 • N-am bănuit că Mircea Radu ascrie atit de bine! Il credeam un simplu “baiat frumos” care a reusit sa vrajească vreo cucoana importanta din TVR, care sa-l anagjeze pt a citi prompterul! Bravo, Mircea! Iti voi citi rubrica, si nu pt ca imi place de tine de la televizor, ci pt ca imi place cum scrii si gindesti!

Uscatoare rufe