Acasă la mine Florile Florinei

Trandafirul, soluția tuturor angoaselor

Am fost florăreasă, acum sunt o crâşmăriţă care dansează cu florile. Iubesc florile cum îşi iubeşte Mihăiţă soldăţeii! Copilă fiind, credeam că mama, înainte să mă nască, s-a urcat într-un cais. Când am făcut prima cununiţă de ghiocei n-am ştiut că voi lăsa avocatura ca să fac design floral. Bunică-mea mă necăjea: la ce bună atâta şcoală dacă vinzi flori, ca ţigăncile? Câte flori ţi-au murit?

Mai mureau. Cultivatorii nu fac caritate. Dar dacă ştii cum să le dai dragoste trăiesc ceva mai mult. Cum facem asta? Vă spun imediat.

Martie e şi luna ipocriziei, nu numai perioada când natura se dezmorţeşte. Partenerii ne dăruiesc flori (folosesc pluralul din solidaritate, Rareș al meu are noroc cu o mamă care i-a spus că e bărbat tot anul), ne aduc aminte că pot să spele vasele, iar noi, ca să ne răzbunăm, mergem la show-uri cu despuiaţi. Apoi venim acasă. Dragii noştri, nu ne mai daţi flori doar de 1 şi 8 Martie!

Bărbaţii se gândesc ce flori să cumpere, ce trasmit ele, şi întreabă: De ce nu miros? Cât ţin?

E complicat. Vă plac cremele parfumate, parfumurile? Eu prefer cremele care miros a cremă. Aleg parfumurile în funcţie de sentimente. Parfumurile sunt sentimentele florilor. Dar culturile intensive au pus accent pe rezistenţa plantei, nu pe inefabilul unui iz care îţi retează genunchii.

Ei bine, dragi bărbaţi, aflaţi că, atunci când nu ştiţi ce să alegeţi, există soluţia tuturor angoaselor: trandafirul, regina florilor. Cel roşu transmite iubire, pasiune, dăruire. Dragostea adevărată bate spinii, dar şi ei au semnificaţia lor!

Povestea trandafirilor e veche. Romanii aveau o sărbătoare a trandafirilor, Rosalia, de unde vine numele Rusaliilor. Musulmanii consideră că trandafirul s-a născut din lacrima Profetului, grecii erau convinşi că Afrodita i-a dat lui Cupidon, pe lângă tolba cu săgeţi, trandafiri.

Ceasul trandafirilor ticăie din momentul tăierii. Alegeţi unii tăiaţi cât mai oblic, căci suprafaţa de absorbţie este mai mare! Dacă bobocul este puţin lăsat într-o parte, e obosit. Trandafirul care va rezista mai mult este cel cu inflorescenţă de formă „rotundă”, cu câteva petale experioare deschise uşor, iar cele interioare bine înfăşurate. La atingere, floarea trebuie să fie fermă, cu excepţia petalelor cu început de înflorire. Înainte de a fi puşi în vază, tija trebuie tăiată pe verticală, deoarece odată scoşi din apă, aceasta se cicatrizează şi planta nu se mai hrăneşte. florina-rares-trandafiri

Ţineţi cont de faptul că ei vin din Olanda în containere unde sunt 4 grade şi nu sunt ţinuţi în apă. Deci suferă prima traumă când, în florării, sunt puşi la 18, 20 de grade. Până acasă trec printr-o altă schimbare de temperatură, iar acolo au iar căldură, adesea şi lumină puternică, şi nu le place.

Cel mai vândut trandafir este cel cu tija lungă. Atenţie! Cu cât tija este mai fermă vorbim de un trandafir de calitate AA. La bursă, când se licitează, trandafirul este cu atât mai scump cu cât tija este mai lungă, iar inflorescenţa mai mare. De asta sunt scumpi trandafirii cu tijă de 1 m.

Al doilea sortiment popular este trandafirul englezesc, cu inflorescenţă în formă de varză, de exemplu Austin Rose. E ceva mai delicat, nu este atât de ferm, dar e… parfumat.

De mare efect este şi trandafirul în miniatură. Sau sortimentul Spray, adică trandafirul ramificat. Însă pentru mine nu există flori frumoase sau urâte. Toate sunt speciale. Citeam undeva că “pământul râde prin flori”. Eu cred asta, deci… iubiţi florile în fiecare zi!

Publicitate