Sănătate

“Superficialitatea noastră ca societate face că oamenii să se simtă obligați să urmeze unele trenduri de comportament, inclusiv cele legate de aspectul fizic.“ – Interviu cu medicul Lawrence Chukwudi Nwabudike

“Homeopatia cere ca oamenii să învețe să se vindece singuri, fiindcă la bază, ea privește boala ca reprezentând o persoană dezechilibrată, și nu o problemă fizică. Este un principiu în acord cu Legea Naturii : nu poate să se îmbolnăvească un om, care nu a “chemat” la el, într-un fel sau altul, boala. Din acest lucru rezultă nevoia de a responsabiliza pacientul pentru propria sa vindecare. Așadar, medicul nu vindecă niciodată, este doar însoțitor de drum al pacientului, pe calea acestuia de vindecare.”. Așa ne declara, intr-un interviu realizat mai demult, medicul Lawrence Chukwudi Nwabudike, un dermatolog de succes, era să spun “român”! De fapt, judecând după faptul că nigerianul Nwabudike îi vindecă de peste 3 decenii pe români, nu aș fi greșit prea tare! Pe cartea de vizită a domnului doctor sunt trecute trei elemente : Medic Primar Dermatologie / Homeopatie / Acupunctura. Este medic specialist, doctor în științe medicale, iar  rezultatele pozitive ale tratamentelor sale, plus felul său de a fi – un om deosebit, cald și apropiat de pacienții săi – fac ca la ușa Cabinetului său din Bd. Decebal nr.1, să fie mereu lume. 

Pentru că, recent revista noastră a desfășurat o campanie sub titlul “Sănătoasă și frumoasă”, generată de discuțiile aprinse din spațiul public, generate de declarațiile jurnalistului George Buhnici, i-am solicitat și dlui doctor opinia în problema respectivă

femeide10.ro  : – Ca medic, care este opinia dvs față de kilogramele în exces?

Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Supraponderalitatea și obezitatea reprezintă o problemă importantă pentru sănătatea publică. Ca atare, obezitate este un factor de risc pentru un număr mare de boli inclusiv diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, tulburării ale articulațiilor, unele tipuri de cancer (de endometriu, prostată, sân, colon), boli neurologice, tulburări ale sistemului musculoskeletal, tulburări cutanate și, nu în ultimul rând cele psihologice.

femeide10.ro : – Sunt ele – kilogramele în exces    și  o problemă estetică?  Sau trebuie să învățăm să ne simțim bine în corpul nostru, indiferent de ceea ce ne arată acul cântarului? 

Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Obezitate nu ar trebui sa fie privită ca o problemă estetică, după părerea mea. Ca atare, sunt societăți în care a fi supraponderal este considerat un lucru frumos și un semn de bunăstare, iar în altele, invers. Complicațiile, precum și bolile asociate obezității pot provoca probleme estetice. Printre acestea din urmă sunt cele cutanate, precum intertrigo (o formă de infecții în pliuri); acantozis nigricans (o tulburare cu îngroșarea și pigmentarea pielii), insuficiență venoasă (varice), hirsutism printre altele.

femeide10.ro  : – Profităm de faptul că ați anticipat și v-ați referit, iată, la domeniul dumneavoastră și atunci vă întrebăm:  cum afectează obezitate pielea?

Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Din cauza creșterii stratului de grăsime, pacienții dezvoltă pliuri adânci și pot dezvolta striae (mai ales la sâni, coapse, abdomen, fund). Împreună cu creșterii transpirației, în aceste pliuri se produc infecții (intertrigo). Este o creștere în producerea sebumului, lăsând pielea să fie mai uleioasă. Dezvoltă limfedem (acumularea lichidului limfatic, în special la nivelul membrelor inferioare). Papiloame (niște leziuni care atarnă de pe piele) apar pe piele, mai ales la pliuri. Pielea tălpilor devine și ea îngroșată și poate fi fisurată (numită hiperkeratoză plantară), acantozis nigricans (îngroșarea și hiperpigmentarea pielii), în special în pliuri, hirsutism (exces de păr). Ulcerațiile sunt și ele  mai frecvente la membrele inferioare și se vindecă mai greu. Alte tulburări, cum ar fi psoriazis, celulită și hidradenită sunt mai accentuate la cei obezi.

femeide10.ro  : – Doamne, ce de efecte! Spuneți-ne, vă rugăm frumos , sunteți pentru slăbitul natural sau pentru cel pe bază de medicamente și operații radicale?

Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Acest lucru depinde de cauza obezității. Trebuie reținut că factori ereditari joacă aici un rol important și pierderea în greutate poate fi foarte greu de realizat. De asemenea, tulburările hormonale vor fi tratate corespunzător, dacă este cazul. Chirurgia ar trebui folosită doar acolo unde este strict necesar. Toate acestea demonstrează că o abordare unitară ar putea să nu fie realizabilă.

femeide10.ro : – Și atunci pentru ce optați? Are medicina naturistă vreun leac-minune pentru slăbit?

Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Prefer, desigur, slăbirea naturală, prin dietă și prin tratamente naturiste, dar nu este întotdeaună posibilă. Totuși, nu există un leac-minune pentru slăbit. Cine promite astfel de lucru, probabil nu spune adevărul. Tratamentele obezității și a supraponderalității solicită și multă răbdare.

femeide10.ro  : – Ați numit o resursă care marii majorități îi lipsește. Dar haideți să ne referim punctual la un element anume, unul dintre cele ce au stârnit atâtea discuții în spațiul public. Unul din inamicii cei mai mari ai acelor femei care țin la aspectul lor fizic este celulita. Ce soluții aduce, în acest sens, medicina naturistă?

Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike : – În principiu, slăbire, mișcare și dietă. Mișcarea și dieta trebuie să fie un mod de viață. Mai mult decât acest lucru, este important de acceptat faptul că celulita, precum ridurile, fac partea din cele ce apar odată cu trecerea timpului. Noi suntem inoculați cu ideea că anumite lucruri trebuie eliminate și altele acceptate. Astfel, gustul nostru este deja “dirijat” în șabloane făurite și inoculate nouă de către alții. Poate în primul rând, acceptarea propriei persoane este important ca primul pas. Acest lucru ne dă un sprijin în evitarea situația în care ne supunem corpului nostru unor tratamente sau intervenții, pentru a arăta într-un fel (chiar dacă este “pentru sufletul nostru”) pe care îl considerăm acceptabil pentru cei din jur. Viață nu este o paradă de modă!

femeide10.ro  : – Și atunci vă întreb : până la urmă, are sau nu importanță felul cum arătăm? Un sfat, vă rog,  pentru femeile supraponderale

Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Desigur! Trăim într-o societate care, din păcate judecă oamenii după exterior, înainte de a judeca interiorul. Superficialitatea noastră ca societate face că oamenii să se simtă obligați să urmeze unele trenduri de comportament, inclusiv cele legate de aspectul fizic. În afară de acest lucru, aspectul nostru fizic, prezentarea noastră, tinde să fie o oglindire (nu întotdeaună aparent fidelă) a ceea ce este în noi.

Sfatul meu pentru cei care doresc să se slăbească este să-și pună întrebarea De ce doresc să slăbesc? Sănătatea este un motiv important, căci ea poate ameliora mai multe boli, cum ar fi diabet zaharat, boli cardiace și respiratorii, artrozele, printre altele.

Dacă motivulul este să “arătăm bine” sau să “fim în rând cu lume” ar trebui să ne oprim și să ne întrebăm dacă merită. Există riscul foarte mare de a ajunge în extremă cealaltă – adică anorexie, manifestând că slăbire excesivă, cu aversiune față de mâncare.

Viață umană este un mare dar! Gândiți-vă că dintre toate vietăți posibile am avut noi privilejul de a trăi ca om. Nu a fost decizia noastră să fim oameni sau, eventual, insecte, de pildă. Devine pentru noi imperios de important să aflăm CINE și de ce ne-a permis să fim oamenii. Cum am putea să facem din această feudă numită existență umană, ofranda de recunoștință ACELUIA, Care ne-a permis-o?

Voință liberă a omului, lucru absent la toate celelalte ființe pe Pământ, ne obligă să ne exprimăm individual! Fiecare are datoria sacră de a aduce un plus de valoare mediului înconjurător, iar în procesul acesta –  drept efect reciproc sau răsplată – el devine Tot ceea ce reprezintă,  ca om.

Gândit din acest punct de vedere, nu ar fi cel mai mare păcat, cea mai mare irosire, să trăim viață noastră doar pentru a mulțumi pe alții, care, în fond sunt fapturi ca și noi?!?

femeide10.ro  : – Vă mulțumim! 

Publicitate