Arhitecții de frumos Femei de 10

Suntem LUT și modelăm lut!

 

Cel mai greu și mai responsabil dar și cel mai complex și mai frumos rol de pe pământ este acela de a fi părinte. Creăm viața și apoi o modelăm, în numele iubirii și a unei lumi mai bune și mai senine. Deși acest rol este unul  măreț, el nu e lipsit de milioane de incertitudini, de temeri și de spaime. Iar acesta este, probabil, cel mai natural lucru posibil și, poate, singurul barometru al certitidinii că ești părinte și îți pasă. Stăm astăzi de vorbă cu doamna Ana-Miruna Savu, Președinte al Asociației LUT, spațiul care oferă părinților ajutor, îndrumare și materiale pentru a putea facilita petrecerea unui timp de calitate, alături de puii lor.

Cristina Moldovan: – Înainte de a vă lansa prima întrebare, trebuie să vă mărturisesc că mi-a plăcut extrem de mult numele ales de dumneavoastră pentru Asociație – LUT. De ce v-ați oprit la el?

Ana-Miruna Savu: – Mulțumesc! Mereu mi-am dorit și am căutat un nume scurt și cu o rezonanță puternică! 

Lut este un cuvânt scurt dar puternic! 

Iar ideea mi-a venit de la faptul că atât noi cât și copiii noștri suntem făcuți din lut, de aceea suntem modelați de oamenii și situațiile din jurul nostru.

Ultimul an din viața mea a fost anul în care am fost cel mai mult, dur și greu modelată, însă știu că doar așa a luat naștere acest frumos proiect.

Cristina Moldovan: – Asociația este nou înființată și, cel mai probabil, majoritatea cititorilor noștri încă nu o cunosc. Vă rog să ne spuneți cum a luat naștere și care sunt obiectivele ei.

Ana-Miruna Savu: – Suntem modelați și modelăm toată viața noastră, exact ca un lut.

Sunt perioade în viață când suntem maleabili, sensibili și ușor de modelat, dar sunt si perioade în care doar o „frământătură” mai aspră ne poate face să cedam spre o formă mai bună. Tot acest parcurs ne-a adus la stadiul prezent.

Atunci când ne ocupăm de copiii noștri, dacă avem drumul nostru în minte, știm că nimic nu e nefolositor și la întâmplare în viața lor. E o mare onoare să modelăm acest lut, plin de viață și bucurie, care ne-a fost încredințat, dar e și o mare responsabilitate…responsabilitate pentru că modelarea lor, în cea mai mare parte, constă în faptul că ne impregnam pe noi, în ei. Suntem repere morale, standarde de frumusețe, de putere, de curaj, de tot ce e valoare și virtute. Dar pentru ca ei sunt un lut foarte moale, vor copia TOT.

Avem șansa, acum, cu o motivație mai puternică decât oricând, să ne cizelăm caracterul. Copiii sunt o școală pentru noi. O școală unde învățăm răbdarea, bunatatea, iubirea dezinteresată și sacrificiul făcut cu toata dragostea. E o formă unică de iubire aceea pe care un parinte o are pentru copilul sau, în sănătate sau în boală, în concedii sau în spitale.

Avem la dispozitie doar câțiva ani în care putem să investim în copiii noștri.

Atât cât e lutul moale.

Fiecare moment petrecut împreună cu ei are un impact major asupra formării lor – să îl trăim, deci, cu mare responsabilitate. Doar petrecând timp împreună cu copili noștri îi putem modela pentru a deveni Oameni Mari.

Timpul în care facem împreună o activitate simplă prin care ei să simtă că sunt importanți, să  se știe văzuți de noi, sa le fie încurajate eforturile stângace și să sărbătorim împreună reușitele, este un timp care aduce niște beneficii enorme cu impact pe viață

.

Prin toate proiectele pe care le derulăm vrem să oferim părinților ajutor, îndrumare și materiale pentru a putea facilita petrecerea acestui timp împreună.

Așteptăm să auzim, peste ani, povești de succes, iar standardul de parenting ridicat de fiecare dintre noi sa fie perfecționat și predat mai departe, peste generații, spre tot mai bine!

Cristina Moldovan: – Coorodonați Asociația LUT însă, în același timp sunteți trainer educational prin lectura, joc si creativitate și expert in dezvoltarea si formarea copiilor. Pe cât de complex și responsabil sună, pe atât de frumos trebuie să fie ceea ce faceți dumneavoastră. Ne ajutați să pătrundem în acest univers și să ne povestiți mai multe despre el?

Ana-Miruna Savu: – Am o experiență în lucratul cu copiii foarte vastă, am fost cadru didactic timp de 9 ani, am facut voluntariat mulți ani în asociații cu copiii, am organizat întâlniri, tabere și cluburi de dezvoltare pentru copii și adolescenți. Am lucrat cu copii de la 0 la 16 ani și de asemenea cu părinții acestora. Prima mea dragoste au fost și au rămas copiii mici, iar de când îl am pe Ivan, băiețelul meu, simt cu adevărat că am fost creată să lucrez cu copiii și bineînțeles să fiu mamă! 

Sunt Trainer educațional prin lectură, joc și creativitate, adică ajut părinții – pentru ca la rândul lor să îi poată ajuta pe copiii lor să învețe și să cunoască lumea prin lectură, joc și creativitate. Există lucruri mai frumoase pe pământ? 

Cristina Moldovan: – O altă semnătură la fel de inspirată este și ivan.made.me.a.mom. Dincolo de rima emoționantă a sintagmei, stă așezată o lume întreagă croită din întâmplări triste dar și fericite. Cine este Ivan și cum a reușit povestea lui să nască o altă poveste, plină de frumos și optimism?

Ana-Miruna Savu: – Ivan este o minune. La propriu și la figurat. El este băiețelul meu iubit și perfect care mă ajută zilnic să iubesc cu adevărat, să văd viața ca pe un DAR și să îmi doresc mereu sa fiu mai bună în tot ceea ce fac!

Ivan.made.me.a.mom este numele paginii unde am strâns în jurul meu o comunitate incredibilă. Mii de mame dedicate și deschise să facă cât mai mult bine piticilor lor.

De când Ivan mi-a facut bucuria să devin mama, viața mea s-a schimbat radical și tot ce îmi doresc acum este ca, cât mai multe mame să ajungă să iubească perioada în care copilașii se odihnesc sub aripile lor.

Cristina Moldovan: –  Ați petrecut mult timp prin spitale iar acolo ați cunoscut o lume pe care v-ați dorit să o însoriți prin ceea ce sunteți și ceea ce faceți. Cum au fost acele experiențe din spital și cum v-ați lăsat amprenta după ce v-ați reîntors acasă?

Ana-Miruna Savu: – Da. Din păcate anul 2023 a fost cel mai greu an din viață mea. Băiețelul meu a trecut prin 2 operații grele la rinichi, multe zile de spitalizare, tratamente, recuperare și complicații medicale..

Când privesc în urmă efectiv nu știu cum am putut să trecem prin așa vale grea. 

Atunci luăm fiecare zi pe rând, chiar dacă aveam inima și credință zdrobită. 

Toată experiență din spital m-a făcut să îmi doresc să schimb ceva și să vin în ajutorul mamelor care stau nopți și zile în șir la marginea unui pat de spital, mame care au credință și speranța zdrobite. 

Pentru că doar atunci când mama este bine și copilul poate să înceapă să fie bine! 

Cristina Moldovan: – Ce credeți că pot face spitalele și asociațiile pentru ca perioadele pe care copiii și mămicile le petrec în spital să însemne mai multe amintiri plăcute decât neplăcute?

Ana-Miruna Savu: – Știu ce pot face eu. Cred că doar atunci când treci prin experiență spiatalizării cu un copil poți înțelege cu adevărat prin ce trece o mamă în acea situație. 

Eu vreau și pot să aduc speranță și susținere. 

Chiar dacă zilele la marginea patului par că nu se vor termina niciodată pentru o mămică, cu siguranță se vor termina, cu siguranță după fiecare noapte grea vine dimineață. Mereu! 

Siguranță că Fiecare zi e un DAR și bucuria vieții, indeiferent cum e ea, schimbă total prespectiva și inima. Schimbă zilele de spitalizare și felul în care vezi viața. Viața ta și a copilului tău!

Cristina Moldovan: – Ce sfaturi le dați mămicilor care se internează cu copiii lor?

Ana-Miruna Savu: – Indiferent cât este de greu, să nu își piardă speranța, să creadă până la externare că totul o să se așeze și o să vină zile bune. Oricât de imposibil ar părea lucurile acestea! 

Și foarte important, niciodată să nu își compare durerea și sentimentele. Pentru fiecare mamă lupta e grea. Important este să își calibreze inima și gândirea la situația lor și să facă tot ce pot să rămână unde trebuie lângă copilașii lor care au reală nevoie de susținere, dragoste și mângâiere

Cristina Moldovan: –  Dar cadrelor medicale responsabile de cei mici?

Ana-Miruna Savu: – Un singur gând: Să nu uite niciodată, faptul că fiecare copilaș este dragostea vieții cuiva. Să se poarte cu micuții conștienți de acest gând. 

Ei sunt dragostea vieții cuiva și valorează mai mult de cât un caz medical! Pentru cineva ei sunt TOTUL. 

Cristina Moldovan: – Care sunt proiectele de viitor ale Asociației LUT?

Fiind la început de drum lucrăm din aproape în aproape. În funcție de bugetul pe care îl avem demarăm campanii cu impact. 

Ana-Miruna Savu: – Următoarea campanie se numește “Astăzi NU ești singur” Atât pot să spun în acest moment. Lucrăm la proiect și tot ce ține de el, știm că acest proiect o să aibă un impact răsunător. 

Cristina Moldovan: – Cum se pot implica oamenii care ne citesc acum pentru ca ceea ce faceți să prindă și mai multă forță?

Ana-Miruna Savu: – Pentru a urmări activitatea noastră invităm oamenii care doresc să se implice să ne urmărească pe instagam pe coontul @suntem.lut și pe facebook pe contul: suntem LUT

Momentan în tot ce facem suntem condiționați de buget. Bineînțeles și susținerea financiară este un punct foarte important în foarța despre care spuneți. 

Doritorii pot dona în contul asociației, orice sumă este binevenită!

Nume

ASOCIATIA LUT

Valuta

RON

Swift

BTRLRO22

IBAN

RO18BTRLRONCRT0676248801

 

Pentru orice întrebare sau contact vă stau cu drag la dispoziție pe adresa de email: pirvu_miruna@yahoo.com.

Cristina Moldovan: – Ce gânduri de încheiere sau sfaturi doriți să transmiteți, acum, la final de interviu?

Ana-Miruna Savu: – În primul rând vă mulțumesc pentru oportunitate și pentru întrebările pline de atenție și de interes!

Mi-aș dori că fiecare cititor să rămână cu gândul că “Fiecare zi este un DAR”

Fiecare zi e un DAR. 

Fie ea cu soare, fie cu ploaie, fie cu perfuzii, fie cu bucurie sau plânset.

Fiecare zi este un DAR – pentru că nu știm cât o să îl primim. 

Cristina Moldovan: – Vă mulțumesc pentru tot ce ne-ați povestit și vă felicit pentru povestea frumoasă pe care o scrieți, deja în această lume! Cu siguranță, din atât de mult frumos și altruism se vor naște tot mai multe oportunități  iar Asociația LUT va deveni o voce a emoției, a iubirii și a compasiunii! Sunteți un autentic arhitect de frumos! Mult, mult succes în prezent și în anii care vin, vă doresc!

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate