Sănătate

Sunt balonată! Ce am de făcut? 

 

In termeni medicali i se spune “ meteorism abdominal”. Noi sounem pur si simplu : “Suntem balonate!” și , da, este  o manifestare tare neplăcută,  care ne provoacă un disconfort general . Fiecare persoană se poate confrunta,  la un moment dat,  cu acest simptom, care poate fi rezultatul unui stil de viață dezechilibrat, dar și un semn al unei afecțiuni mai grave.

Balonarea  apare în urma acumulării de gaze în intestine și poate fi însoțită de crampe abdominale și senzație generală de disconfort. Abdomenului se mărește în volum, ceea ce are impact nu doar de ordin estetic, ci afectează și starea de spirit.

Care-i sunt cauzele? 

Balonarea se instalează cu precădere după masă, dacă a fost o masă copioasă sau dacă alimentele consumate nu sunt tolerate de stomac. De asemenea, alimentația dezechilibrată și nesănătoasă, stresul, oboseala și dereglările hormonale pot sta la baza apariției balonării. Pe de altă parte, punctăm că balonarea poate fi simptom al unei afecțiuni serioase, motiv pentru care nu trebuie trecută cu vederea dacă se repetă și devine constantă.

Iată câteva din alimentele care pot provoca balonare : cele care conțin gluten, adică pâinea, pastele și cerealele, apoi cele care conțin lactoză, regăsită în produsele lactate, cele care conțin fructoză, componentă a fructelor, și cruciferele, categorie din care fac parte conopida, broccoli, varza, gulia, sparanghelul. De asemenea, leguminoasele, în special fasolea și mazărea, sunt responsabile de apariția balonării, dar și alte alimente ca ceapa, usturoiul, băuturile acidulate și dulciurile care au în compoziție sorbitol, cel mai bun exemplu fiind bomboanele.

Pentru a preveni balonarea după masă este foarte important să se consume cantități mai mici de hrană și să se mestece bine, până ce devin pastă. Persoanele care mănâncă în grabă înghit mult aer și ulterior se pot balona, asemenea persoanelor care consumă băuturi acidulate în timpul mesei. Este important de observat care sunt alimentele care provoacă balonare pentru a fi scoase din meniu sau consumate în cantități mai mici. În unele cazuri, alimentele în sine nu provoacă balonare, ci combinația lor. Legumele pot fi responsabile de balonare dacă sunt consumate crude, motiv pentru care este de preferat ca acestea să fie gătite la abur, la cuptor sau prin fierbere.

Atenție! Și stresul cauzează balonare! 

De semenea, dereglările hormonale au o strânsă legătură cu apariția balonării. Îndeosebi femeile, în preajma menstruației, se confruntă cu balonare, însă și menopauza și sarcina pot favoriza apariția balonării. Pe de altă parte, anumite medicamente și tratamente hormonale pot avea ca efect secundar balonarea.

Există o serie de afecțiuni  care pot provoca balonare:  indigestia, refluxul gastrointestinal și intoleranțele alimentare. De asemenea, cancerul ovarian (dacă balonarea este însoțită de durere abdominală), obstrucția intestinală, sindromul premenstrual, boala celiacă, boala hepatică, insuficiența pancreatică, gastroenterita virală, hernia hiatală, sindromul colonului iritabil, chisturile ovariene, endometrioza, boala Crohn și infectia cu E. Coli pot provoca balonare, iar în aceste cazuri consultul medicului de specialitate devine obligatoriu.

Cand trebuie să mergeți la doctor? 

Dacă balonarea este constantă, se întinde pe mai multe zile, și s-au exclus cauzele alimentare, atunci este indicată o vizită la medic. Cazurile care necesită intervenție de urgență sunt acelea în care balonarea este însoțită de sânge în scaun, vărsături, sânge în vomă sau diaree și constipație care persistă mai mult de trei zile. De asemenea, dacă balonarea este însoțită de o scădere în greutate și o senzație continuă de sațietate, chiar și în lipsa hranei, este necesar un consult amănunțit.

Remedii naturiste în caz de balonare

Cel mai eficient remediu naturist în cazul balonării este cărbunele medicinal. Acesta se poate procura doar de la farmacie, este realizat exclusiv din plante și are efecte remarcabile în absorbția gazelor intestinale și combaterea flatulenței. De asemenea, masajul abdominal și compresele calde ținute pe abdomen pot combate simptomele balonării. Persoanele care se confruntă deseori cu balonare pot apela cu încredere la remediile din zona fitoterapiei, dar și la reflexoterapie și acupunctură. Reflexoterapia constă în masarea în talpă sau palmă a zonei care corespunde stomacului și intestinelor și rezultatele sunt foarte apreciate.

Există, de asemenea, și o serie de ceaiuri pentru balonare cu efect remarcabil pe termen lung. Nu este chiar plăcut să fie consumate atunci când balonarea este deja instalată deoarece este un plus de lichid care ajunge în stomac, însă pot fi consumate înainte de masă sau oricând în timpul zilei, mai ales dimineața. Ceaiurile pentru balonare cu rezultate bune sunt ceaiul de ghimbir (combate rapid balonarea prin stimularea puternică a digestiei), ceaiul de mușețel (reduce aciditatea gastrică și flatulența), ceaiul de fenicul (îmbunătățește digestia atunci când aceasta este provocată de alimente grase sau picante), ceaiul de lemn-dulce (combate aciditatea și are acţiune antiinflamatoare), ceaiul de păpădie și cel de anghinare (au rol în susținerea funcției hepatobiliare). Alte ceaiuri care combat balonarea sunt ceaiul de mentă, ceaiul de busuioc, ceaiul de chimen și ceaiul de pătrunjel.

Sursa foto : medicina.ru