Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA . Episodul 251. In Orasul… gangsterilor! 

 

Azi noapte m-a vizitat o cruntă insomnie, iar eu, ca o gazdă bună ce sunt, i-am ținut tovărășie, până spre dimineață, când s-a hotărât să-si ia tălpășița. Și cum cea mai bună armă pentru a pune pe fugă gândurile negre ce pun, de regulă,  stăpânire pe insomniaci, este telecomanda, aceasta m-a transportat iute peste ocean, într-un film de acțiune ( cum altfel?)  desfășurat în …orașul gangsterilor. Dimineața, valiza LAMONZA mi-a  amintit  de călătoria pe care am săvârșit-o, cu vreo două decenii în urmă, la Chicago. Frumoasă experiență, din care mi-au rămas o mulțime de fotografii amintire. Mai ales că m-a însoțit echipa mea de filmare, de la TVR. Pe atunci semnam omaotă producție-etalon a televiziunii publice : Arca Marinei. 

Astăzi o să vă zic câteva vorbe despre orașul american care are o mulțime de “prorecle” : “Second City” ( al doilea oraș) , “Windy City” ( orașul vânturilor) , “City of Big Shoulders” ( orașul umerelor mari) și Chi-Town. In ierarhia statului Illinois, din care face parte, Chicago este pe locul întâi, ocupându-l pe al treilea, ca mărime, din Statele Unite, după New York și Los Angeles.  

Chicago este un centru important financiar și industrial al Americii de Nord, fiind de asemenea faimos pentru diversitatea sa etnică, dar și pentru importanța sa în rețeaua de transport americană, având al doilea aeroport  din SUA, din punct de
vedere al numărului  de pasageri

Chicago se situează în zona cunoscută în Statele Unite sub numele de Midwestern, adicătelea „vestul mijlociu” ( deloc sălbatic!😁) și împreună cu zona mai extinsă a orașului, numită Chicagoland, sunt situate pe marginea unuia din Marile Lacuri  ce despart SUA și Canada – și anume Lacul Michigan. De altfel, fotografia mea favorită din Chicago mă reprezintă pe malul acestui lac, avand în fundal spectaculosul șir de zgarie nori. 

Chicago a fost organizat ca oraș in anul 1833, anul organizării sale ca oraș, crescand exploziv in timp și transformându-se dintr-un orășel oarecare al ”frontierei”  Statelor Unite,   așa-numitul “vechiul nord-vest”, într-unul  dintre cele mai mari, mai sofisticate și mai influente metropole ale țării și ale lumii. 

Orașul este, de altfel,  capitala arhitecturală, culturală si financiară a “Midwest”-ului american. Nu neapărat din acest motiv, ci mai degrabă datorită faptului că Chicago a fost , pentru mine, primul contact direct cu America, cea văzută doar la televizor!  

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/