Sughițul atrage după sine o mulțime de neplăceri. El apare când ți-e lumea mai dragă și tot așa și dispare. Dar oare de ce sughite lumea?
Iată un răspuns pe înțelesul tuturor : este o reacție de apărare a organismului. Împotriva cui? Aflați mai jos!
În diafragma fiecăruia dintre noi există un orificiu, denumit nervul vag ( de la latinescul „vagus”, care înseamnă „rătăcire”). Când și unde rătăcește el – e încă un mister pentru medicină, însă toți susțin importanța lui, nervul făcând legătura între sistemul nervos central și o multitudine de organe interne.
In momentele în care, din cauză că ne grăbim sau că ne e foarte foame, începem să înghițim bucăți mari de alimente, fără să le mestecăm, ceea ce afectează nervul vag. Organismul începe să trimită semnale S.O.S. spre creier, acesta, la rândul său, ripostează, ordonând micșorarea diafragmei, pentru a scădea presiunea asupra nervului vag. În consecință, începem să inspirăm accelerat, iar aerul care intră în gâtlej produce acel binevunoscut : ” hâc!”.
Ca să scapăm de sughiț ne ajută, de regulă, o poziție corectă a corpului, o mișcare de întindere a acestuia, o respirație sacadată sau, dimpotrivă, o sistare a respirației, pentru câteva secunde. De asemenea, ajută câteva înghițituri de apă, într-un ritm lent.
Altminteri, sughițul dureaza între 5 și 15 minute. Insă Cartea recordurilor îl menționează pe americanul Charles Osborne, al cărui sughiț nu a încetat timp de …68 de ani! În tot acest timp, americanul a reușit să se îndrăgostească, să se însoare, să facă și copii și să trăiască o viață lungă. Și toate astea sughițând cam de 40 de ori pe minut!….Ți se mai pare cumva că sughiți cam mult? 😄
Sursa foto: telegraf.com.ua
Comentează