Copii și tineri Nu mai sunt copil!

Sinuciderea – lașitate sau curaj?

Nu îi este niciunuia dintre noi străin cuvântul sinucidere. Poate te trece un tremur când îl auzi. Poate te gândești la cineva care a făcut-o. Poate îți amintești de un moment în care și ție ți-a trecut prin minte dar…te gândești că poți opri pe cineva să o facă? Probabil, nu! Eu nu am făcut-o până acum.

Mama obișnuia să-mi spună că sunt niște lași. Eu îi văd ca fiind niște persoane tare curajoase. Până și când mă tai într-o foaie de hârtie îmi simt inima îndurerată, cum să fac ceva și mai profund?!?

Pentru că sunt o fană a Instagramului urmăresc fel și fel de bloguri. Așa am descoperit un bestseller care urma să fie transpus într-un serial. 13 REASONS WHY. Sau o porcărie depresivă cum l-a numit un prieten. Nici nu am vrut să văd trailerul; este produs de Netflix, trebuia să fie bun, corect?!? A fost…

Serialul începe cu imaginea lui Clay Jensen care se întoarce acasă de la școală și găsește pe verandă o cutie de pantofi colorată. Înăuntru găsește mai multe casete înregistrate de Hannah Baker – o colegă – care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.

În cele din urmă face rost de un walkman și ascultă prima casetă. Vocea lui Hannah îl anunță că există treisprezece motive pentru care a decis să-și pună capăt vieții, fiecare dintre ele având rezervat un loc pe casete. Clay își petrece noaptea străbătând orașul prin locuri în care Baker a avut de suferit, într-un fel devenind martor la durerea ei. Prima dată băiatul de care s-a îndrăgostit (Justin) pornește zvonul că ar fi făcut sex cu ea – cu toate că doar s-au sărutat – și toți o cred o ușuratică. Cel mai bun prieten al ei (Alex) face o listă cu bunăciunile clasei trecând-o pe Hannah la categoria cel mai frumos fund; dinnou, toți o văd o ușuratică și încep să facă glume proaste. Inclusiv bff ei (Jessica) se supără și ajunge să o plesnească crezând că ar fi fost ceva între ea și Alex. A patra casetă îi este dedicată lui Tyler – fotograful (în orice film există unul puțin obsedat) – care îi face poze constant, în diverse ipostaze și o face să fie paranoică. Courtney, o fake girl, pornește zvonul că Hannah ar fi lesbiană dar nu recunoaște că s-a sărutat cu ea. De ziua îndrăgostiților decide să îi dea o șansă lui Marcus care a insistat să o scoată la cină dar acesta întârzie o oră și pe deasupra vine cu prietenii săi care fac constant mișto de ea. Vrând să le demonstreze că e macho își pune mâinile unde nu trebuie lucru care, DIN NOU, o jignește profund. Rămâne singură plângând. Și cum nu ar fi fost de ajuns, după ce Baker îl refuză pe Zach acesta îi fură bilețele cu complimente (la una dintre ore copiii aveau o punguță cu numele lor scris pe ea și puteau primi complimente anonime; era singura parte frumoasă pentru ea dar a pierdut-o și pe asta). Până și Ryan, un arogant dar simpatic băiat, îi publică o poezie intimă în revista școlii și readuce zvonurile obscene în prim-plan. Lăsând la o parte aceste copilării, Hannah mărturisește că a fost prezentă când Bryce a violat-o pe Jessica, apoi a plecat cu Sheri care a dărâmat un stâlp (STOP) și a lăsat-o singură pe drum pentru că voia să anunțe poliția. Puțin mai târziu Jeff face accident și moare – din cauza semnului – iar Domnișoara Baker se simte cumplit, evident. Pe caseta 12 Hannah povestește cum Bryce o violează și în paralel îl arată pe Clay care încearcă să obțină o mărturie pentru a-l reclama. Încercând totuși să treacă și peste asta, Hannah spune că îi mai acordă o șansă vieții. Merge la psihologul școlii și îi povestește totul acesta zicându-i că ar trebui să-și vadă de viață dacă nu are dovezi ale violului. Văzând nepăsarea tuturor și ușurința cu care oamenii jignesc, pornesc zvonuri false și o rănesc ajunge la limită.

Nu am pomenit de caseta lui Clay (a unsprezecea) pentru că e aproape singura care contează cu adevărat. Baker îi mărturisește că l-a iubit și că avea nevoie de el mai mult decât orice. Însă lui i-a fost frică să îi spună ce simte cu adevărat și acum tot ce face e să plângă ca un prost, regretând. Cel mai frumos lucru e modul în care povestea lui Hannah se împletește cu a lui Clay și formează un tot. Momentele în care Hannah apare în serial imaginea are o culoare caldă de un oranj deschis iar momentele de după moartea ei sunt filmate cu o lumină rece, albă, ceea ce ne face să subînțelegem că ea era lumina lui.

Oamenii au puterea să schimbe tot. Un zvon se transformă într-o reputație pe care oamenii o cred și la care reacționează ca atare. Și câteodată un zvon are efectul unui bulgăre care se tot mărește. Un zvon e doar începutul… Poate și eu am motive, mii, pentru care sunt tristă sau plâng. Și tu, probabil, ai unul. Și prietenul tău, sau mama ta, sau fiica ta are. Dar cel mai important e să nu fim noi motivul. Pentru că toți suntem zăpadă; și fie ne lăsăm în voia vântului, fie ne facem cu propriile mâini bulgări care lovesc, care jignesc, care înjosesc, care rănesc. Și poate unora le-a păsat, dar niciunuia nu i-a păsat destul – Hannahh Baker

 

 

 

Etichete

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Nici lasitate, nici curaj: disperare, durere … nevoie de sprijin, intelegere … imposibilitatea de a mai vedea luminita de la capatul tunelului. 🙁