Voi nu v-ați săturat de platitudinile cu iz de înțelepciune? Gen Poptămaș, știți despre ce vorbesc. Probabil că nu v-ați săturt, din moment ce postarea de mai jos are 1,4 milioane de like-uri și 605 distribuiri.
Înțeleg deci că 1,4 mii de utilizatori habar n-aveau până nu le-a spus Poptămaș că mai există din ăștia care te iau de prost profitând de bunătatea ta. Mai mult decât atât, 605 persoane s-au gândit: ce-ar fi să dau un share, să mai afle și alții?
La un moment dat, sătui de atâta înțelepciune, ne-am și organizat într-un grup pe Facebook, ceva gen ”Poptămaș, lasă-ne”. L-am și blocat parcă. Ne-a lăsat o vreme, dar cu atâtea mii de distribuiri tot a ajuns și pe la noi, pe căi mai lăturalnice.
Același Poptămaș vrea să ne informeze că:
Pe bune?! Nu-mi vine să cred! Eram sigură că oamenii sunt întotdeauna exact ceea ce par. Dar se vede că m-am înșelat. Noroc cu Poptămaș. M-a mai lămurit. Pe mine și pe alți 1,8 mii de fraieri. Dintre noi, 722 au dat și share. Iar eu – ia uitați-vă ce poză mare i-am pus! Sau o alta – tot o poză mare:
E adevărat că acum sunt o grămadă de Poptămași pe Facebook, care au pretenția că pot rupe gura târgului cu înțelepciunea lor. Dar la fel de adevărat este că îți trebuie o anumită doză de inteligență emoțională ca să simți diferența dintre un Poptămaș și un aforism de Valeriu Butulescu de exemplu sau un citat din Paler sau din Pleșu. Sau pur și simplu să apreciezi o postare inteligentă, chiar și cu un autor necunoscut, care chiar îți spune ceva și te face să gândești sau să zâmbești. Spune cam același lucru ca Poptămașul de mai sus, dar parcă sună altfel. Ce ziceți?
Adică nu mai încerca să faci pe toată lumea fericită. Nu ești ciocolată.
Sau poate ești? De unde să știu eu? Share.
În primul rând, citatul care a primit 1,4 milioane de like-uri nu este o platitudine, ci un adevăr arhicunoscut. Ideea se regăseşte în numeroase aforisme şi proverbe. De aici vin like-urile. Şi din dorinţa (politicoasă) de a intra în rezonanţă cu cel care a postat. Asta înseamnă socializare. Dacă postaţi asemenea zicale-capcană doar pentru a testa IQ-urile noastre încep să mă îndoiesc de inteligenţa dumneavoastră emoţională.
Aforismele mele sunt, în majoritatea lor covârşitoare, replici din piesele mele de teatru. Care s-au jucat şi se joacă. Şi în ţară şi pe-afară. Şi eu sunt surprins că aforismele mele (traduse şi publicate în peste 50 de limbi) au o circulaţie (internaţională!) incomparabil mai bună decât comediile din care provin. N-am avut niciodată intenţia să rup gura târgului. Scriu dintr-o pornire interioară, pe care ar trebui să o cunoaşteţi. Gura târgului e cârcotaşă prin definiţie. Sunteţi una din vocile ei.