Bombănelile Marinei Editoriale

Și eu l-am iubit pe Ioan Luchian Mihalea…

 

    Postarea unei colege din TVR mi-a reamintit că tocmai ce-a fost ziua în care, cu 70 de ani în urmă, se năștea unul dintre cei mai valoroși și charismatici oameni de muzică din România acelor vremuri : Ioan Luchian Mihalea. Moartea sa prematură a avut , zic eu, asumându-mi riscul unei declarații tranșante, și un “avantaj” : rostindu-i numele, lumea își va aminti mereu chipul său tânăr și frumos,  spiritul sprinten, felul de a fi spumos,  precum o șampanie desfăcută la sărbători. Căci așa erau toate aparițiile publice ale artistului : niște sărbători,  atât de bine regizate, încât părea că el și artiștii săi din Song și ulterior MiniSong, se joacă. Numai ei știau însă câtă trudă, sprijinită pe câtă pasiune și dăruire, se ascunde îndărătul ropotelor de aplauze pe care le atrăgeau , precum un magnet, spectacolele minunaților artiști.

   Postarea de care vă vorbeam,  mi-a amintit și de unul din primele mele proiecte, pe care mi le trec cu mare mândrie în CV. Eram și eu oștean în armata lui Mihai Tatulici, parcurgând primii kilometri ai lungului meu drum în televiziune. Cu toată afurisenia pe care lumea i-o mai ține minte, aveai ce învăța de la Tatulici : era uns cu toate alifiile, mai ales cu pomada miraculoasă a televiziunii, trăgând după sine o istorie controversată, similară cu a vremurilor și adăugându-i mereu noi file, din imaginația sa nesfârșită și energia inepuizabilă. Cu un prieten de departe, Tatulici a pus la cale, în acel 1992, venirea lui Michael Jackson în Romania, cu tot cortegiul de programe tv ce urmau să promoveze și apoi să reflecte prima prezența a unui megastar international in Românica noastră postervoluționară. Cum Mihai Tatulici avea, printre altele, meritul de a ne îngădui și noua, discipolilor săi, să venim cu idei ( iar atunci când  le și accepta, ne creșteau instantaneu aripi!) , a zâmbit atunci când i-am propus să facem un concurs national,  care să anticipeze venirea lui Michael in România : acesta avea destui fani pe la noi si foarte multi dintre cei care îl imitau,  chiar se organizaseră chiar în puternice fan-cluburi. Tatulici a zis DA, iar eu…m-am trezit în situația primului meu proiect “solo”, pe care urma să-l iau așadar de la “zero” și să-l aduc, în final,  “pachet”, legat cu fundiță, in emisiunea mentorului meu – “Veniți cu noi pe programul 2”. 

    Nu voi intra în detaliile organizării ( imi persistă și astăzi în minte imaginea Porții Pangratti a TVR, sufocată de zecile de Michael Jackson-i, aduși din toată țara de anunțul preselecției și “impachetați” fix precum idolul lor! ) In paralel cu difuzarea obsesivă , de către TVR, a anunțului, am pornit căutarea celui care urma să-mi prezinte prima încercare independentă de proiect editorial. Pentru mine era “bătălia vieții”, Tatulici uitându-se,  cand circumspect, când încrezător, de pe margine la zbaterile mele  și neuitând să-mi caracterizeze , ironic, ca fiind “utecist” , entuziasmul în care mă înfășurase “sarcina” primită. Bref! Ma aflam , așadar, în căutările “prezentatorului”. Nu trebuie să fii om de televiziune, ca să înțelegi că, de cele mai multe ori, succesul unui show stă în mâinile celui ce-l “dirijează”! ….Pentru că îl adoram pentru felul în care prezenta una din emisiunile de top ale momentului – mă refer aici la “Tip-Top Mini-Top”, am îndrăznit să-l opresc, într-una din zile, pe holurile TVR, pe Ion Luchian Mihalea. Cu inconștiența varstei, i-am propus trăznaia mea și…culmea! A acceptat pe loc! Pe atunci, ca să ne înțelegem, Mihalea era una din celebritățile  de primă linie ale României, ceva gen Delia și  Smiley la un loc, din zilele noastre, iar eu…soldățelul faimosului Tatulici. … Atunci l-am cunoscut pe Ioan Luchian Mihalea personal, după ce ani în șir îi invidiasem  pe  cei din Song, pentru șansa de a lucra cu el.  

    Știți și voi, de multe ori, după ce cunoști “de aproape” un om pe care-l admiri foarte mult, există inclusiv posibilitatea de a fi dezămăgit de ceea ce-ți oferă realitatea. Ei nu, Mihalea era și în viață la fel de fascinant precum cel de la televizor sau de pe scenă : era cald, popular, plin de vervă, era creativ până la cer și înapoi, docil și de nestăpânit laolaltă, era vesel, era prietenos, nu lăsa hotare între tine și el, chiar dacă tu erai un pârlit de “no-name”, iar el – cogeamite vedeta. Am lucrat tare ușor cu Ioan. Ăsta a fost și norocul – cum se spune – al începătorului.  A “dirijat” atât de frumos întâmplarea pusă la cale de mine, atâta suflet a pus în ea și atâta har, din muntele de har pe care îl cocoțase Dumnezeu , încât pot spune că întâlnirea cu el a fost cea mai luminoasă experiență profesională a începuturilor mele “solo”. Succesul proiectului a fost incontestabil : ediția de “Veniți cu noi pe programul 2” care a găzduit show-ul de imitații a fost atât de vizionată, încât Laurențiu Duță (  compozitorul  și membrul “3 SudEst” de mai târziu) – puștiul care a câștigat competiția noastră, a marcat atunci prima izbândă a unei cariere de succes, nemaivorbind de marele premiu, primit de la organizatori : șansa unui bilet la concertul lui Michael Jackson, pe care îl imitase cu atâta talent. 

Pentru mine, șansa a fost alta : la puțină vreme de la această izbândă, Televiziunea Română avea să includă în grila sa  un nou titlu :  “Copie la indigo” – un spumos concurs de imitații, realizat de Marina Almășan și prezentat excepțional de același Ioan Luchian Mihalea. 

….La puțină vreme  după colaborarea noastră memorabilă, am auzit la radio vestea morții lui Mihalea. Am fost răvășită, atât de teribila întâmplare, dar mai cu seamă de detaliile cumplite, care veneau, în avalnșă, pe toate canalele de comunicare ale vremii . Atunci am aflat despre Ion Luchian Mihalea și lucruri ascunse, pe care nu le știam până atunci, neaflându-mă în cercul său de apropiați. Dacă m-au șocat? Poate…Dar nu au clintit cu nimic în mine  prețuirea și dragostea pentru un mare artist, dar mai ales un mare om, pe care Destinul mi l-a scos în cale, pentru a-mi lumina primii pași într-o meserie de care de atunci nu m-am mai desprins… 

Notă : Acum 4 ani publicam, in revista online Femeide10.ro, un articol in care veți regăsi mai multe detalii despre colaborarea mea cu Ioan Luchian Mihalea  : https://femeide10.ro/prima-mea-amintire-cu-laurentiu-duta/ 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : RILASTIL AQUA INTENSE