Diverse

Sfântul Andrei – Haloweenul românilor

Zi de sărbătoare, la români. În centrul atenției – Sf. Andrei. Preocupați cu respectarea tradiției – ziua de 30 noiembrie fiind potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, dezlegare a farmecelor, blestemelor și atragerea norocului în căsnicie – oamenii aproape că au uitat cine a fost, de fapt, acest Sfânt, ANDREI.
Va spunem noi : este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.img_5275
Celor puși pe vacanțe le vom spune ca, potrivit unor credințe populare, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie, după aceea fiind îngăduit să se lucreze. Le contrazic însă alte obiceiuri, care spun că pe 30 noiembrie nu ai voie să muncești întreaga zi, iar cei care încalcă această poruncă, riscă să se îmbolnăvească, să aibă amețeli, să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiartă, să fie bântuiți de strigoi, să aiba coșmaruri, să fie atacați pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele.
Și tot oamenii de pe la sate, cei cu păr cărunt și povești în tolbă, ne mai spun că, pentru ca spiritele morţilor să nu ajungă în case, de Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe, iar oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos. Tot de Sfântul Andrei, în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-şi astâmpere setea, o va lua de nevastă.

img_5277Puteți răsfăța ziua Sfântului Andrei , spunându-i și Ziua Lupului. În tradiția populară se spune că lupii coboară din munte și se adună în haite de câte doisprezece. Pe 30 noiembrie, oamenii se fereau a rosti numele acestor animale (astfel încât să nu se întâlnească cu ei în următorul an).
Potrivit spuselor din bătrâni, femeile nu au voie să se pieptene și nici să coasă pentru a nu le merge rău în anul care vine.
Conform tradiției, în această zi sfântă, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie. Tot de Sfântul Andrei, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

Iar noi vă vom aduna laolaltă pe toate cele ce purtați acest nume sfânt, dar și pe Andreii dragi vouă, și vă vom dori să fiți sănătoase, frumoase, iubite, să aveți parte de oameni frumoși în preajma voastră, să vă fie copiii sănătoși și cuminți, soții – iubitori și viața fericită!