DanDANA! Ea și El Povestea mea

Șarlatani la drumul mare

Viața e plină de surprize iar atunci când pleci la drum, nu știi niciodată ce te așteaptă.

Ca și când n-ar fi suficiente durerea, necazurile și sărăcia care apasă greu pe umerii românilor, șarlatanii își fac și ei mendrele, care și pe unde pot.  

Aceștia sunt chitiți să-și umple buzunarele cu bani de la românii mai slabi de înger, inventând fel de fel de tehnici demne de scenariile filmelor cu gangsteri.

Ca să fie siguri că le iese „treaba” și nu muncesc” degeaba, își pregatesc cu minuțiozitate terenul, pentru le e foame de bani, și trebuie să facă rost prin orice mijloace. De ce să muncească cinstit ca să-și câștige pâinea? Sau, Doamne-ferește, să ajungă sa mănânce firimiturile care cad de la mesele altora? E sub „demnitatea” lor de șarlatani. E mai lesne să păcălești, să intimidezi, să-ți bati joc de oamenii de bună credință, care-și câștigă cinstit bucata de pâine.


Am plecat odată cu o cunoștință spre Buftea, cu treburi. Femeia, în vârstă de aproape 60 de ani, conducea calm și cu atenție prin cartierul Bucurestii Noi, aproape de noua stație de metrou Laminorului. Fiind aglomerație mare pe o străduță și așa îngustă, dânsa a acordat prioritate și a redus la minim viteza, tocmai de teama șoferilor nervoși și nerăbdatori. Când a observat că e mai liber, a înaintat cu precauție și a virat la stânga. Dar, surpriza ne aștepta la colț! Exact în acel moment, un Audi negru care arăta ca nou accelerează și „șterge” mașina în care eram noi.

Șoferul face semne disperate către șoferiță, ca oprească mașina. Asta-mi mai lipsea! – zice ea, simțind cum i se ridică tensiunea. Individul continuă nestringherit: Mi-ați lovit mașina, mergem la poliție! Și urmară discuții aprinse din partea dumnealui. Doamna, mai naivă din fire, zice: Bine, domnule, mergem la poliție!

Ies și eu și începem să verificăm mașinile. Fac poze, strălucea Audi-ul. Nu aveaabsolut nimic! Doamna ia un șervetel și șterge pe locul afectat de “accident”. Era mânjit usor de var, pus de ei. Scenariul și regia de Bucurestii Noi.

Surprinzător, oprește și mașina din față pe care scria “Școala de soferi”. Ambiipasageri, atât “instructorul”t și “elevul”, au început să comunice cu șoferul de pe Audi:

Luați numărul meu de telefon, am zut totul, venim ca martori ai accidentului.

Care accident, domnule? Ce treabă aveți dumneavoastră aici, vă cunoașteți cumva? am intervenit eu.

Întorc apoi capul spre “victimă” și-l întreb direct:

Îi cunoașteți cumva, ați aranjat împreună toată mizeria asta? Bineînțeles neagă, după care amenință că mergem la poliție.

Doamna le spune că nu poate în acel moment, ci după-amiază. “Victima” întreabă unde ne ducem. I-am explicat că avem treaba și trebuie să ajungem undeva la o oră stabilită. Bine, ne vedem după-amiază la poliție, a admis într-un final și a plecat…după ce și-a  fotografiat propria mașină

S-au prins că ne-am prins. Vroiau sa ajungem la o „înțelegere pe loc” să le dam niște bani, ca să nu mai ajungem la poliție. Aceasta e șarlatania. Plătiți acum o sumă de bani și nu vă mai reclam la poliție.

Cu siguranță nu s-au oprit aici, ci au încercat să cânte pe la alte mese”, după eșecul cu noi.

Se apropie sfârșitul anului. Atenție la șarlatanii la drumul mare. Se înscenează accidente pentru ca oamenii să fie șantajați și să li se ia banii. Trăim în Romania și hoția nu e străină de aceste locuri. Șarlatanii si țeparii nu au reguli, nici scrupule, nici rețineri. Însă vigilența și stăpânirea de sine ne-ar putea feri de așa surprize neplăcute.

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate