Acasă la mine Un sfat de la bunica

Sarea – variaţiuni pe aceeaşi temă!

Dacă vrem să ne dăm deștepte, o vom numi, doct, clorură de sodiu. Dacă nu suntem pline de fițe și aere de pretinse intelectuale, haideți să-i spunem, pur și simplu, SARE, așa cum o știm din moși strămoși!

Nuuuu! Nu urmează acum vreun articol despre veleitățile sării (n-ați uitat, nu? basmul „Sarea în bucate”?!) sau despre pericolele care ne pasc, dacă mâncăm prea sărat!  Ci, pur și simplu, niște sfaturi ale bunicii , care vizează intersectarea noastră, prin bucătărie, cu acest important ingredient al vieții noastre! Care nu e bun, se pare, numai pentru a da gust mâncărurilor pe care le pregătim…

* Atunci când cumpărăm o tigaie nouă, e bine să prăjim în ea puțină sare. Sarea va înmagazina elementele nocive, acumulate de tigaie în timpul fabricației.
* Dacă vi s-a prins mâncarea pe fundul cratiței, înainte de a vă apuca să o curățați, țineți vasul cu pricina în apă fierbinte cu sare.
*  Înainte de a vă apuca să faceți clătite, frecați fundul tigăii cu niște sare. În acest fel, clătitele nu vi se vor mai arde
*  Excesul de sare din murături se neutralizează ținându-le o vreme produsele în apă rece.
SARE*  Nu uitați că sarea nu se evaporă împreună cu apa! Din acest motiv, cu cât fierbe mai mult o mâncare sărată, cu atât ea va deveni și mai sărată! De acest lucru trebuie să țineți seama atunci când vă apucați de gătit.
*  Puteți „salva” o supă în care ați pus sare în exces, dacă introduceți în oală un săculeț cu orez. Orezul va absorbi excesul de sare!
*  Nu uitați că sarea este un excelent dezinfectant!
*  Pe timp de vară, carnea ( și cea de mamifere, și cea de pasăre) se poate păstra excelent, timp de câteva zile, dacă o veți freca bine cu sare și o veți plasa într-o încăpere aerisită și ferită de…insecte!
*  O roșie care s-a crăpat, nu va prinde mucegai, dacă veți presăra sare peste crăpătură.
*  Dacă vreți să păstrați untul, pe timp de vară, înfășurați-l în hârtie-pergament și introduceți pachetul într-un vas cu apă foarte sărată, ținându-l sub apă cu ajutorul unei farfurii puse deasupra.
* Câteva boabe de orez, strecurate în solniță, vor împiedica sarea să se întărească.
* Pentru ca frigiderul vostru să scape de mirosurile neplăcute, e bine să-l spălați , de două ori pe lună, cu un amestec de apă caldă și sare ( o lingură de sare la un litru de apă caldă), după care să-l aerisiți timp de jumătate de oră.

Rubrică susţinută de:
lactate

Publicitate