Bombănelile Marinei Editoriale

Să aruncăm Trecutul la pubelă!

 

Viața noastră este o nesfârșita căutare a momentelor oportune pentru a face schimbări, de mai mică sau mai mare anvergură. Asteptăm zilele de luni, pentru a demara nesuferite cure de slăbire, așteptăm începutul lunii următoare, pentru a ne lăsa de fumat, începutul concediului pentru a ne apuca de citit, începutul de an pentru a …începe un nou an!

Mă gândeam să vă propun acum , în primele mele Bombăneli pe 2019, niște instrucțiuni de folosire ….a Noului An!

Deși psihologii recomandă ca, în astfel de momente, să înșirăm, negru pe alb, într-o agendă, ce obiective ne propunem pentru noul an, puțini sunt cei care fac acest lucru. Desigur că în mintea fiecăruia dintre noi se încolonează șiruri întregi de vise, pe care ni le dorim îndeplinite fix în anul în care am păsit. Multe dintre ele vor ramâne însă acolo, în prizonieratul minții noastre, urmând ca viitorul început de an să le descopere, la rându-i,  sub un strat gros de mucegai și învăluite de un păienjeninș încâlcit de renunțări și resemnări..

Dar…m-am hotărât : voi renunța eu însămi la intenția  Instrucțiunilor de folosire a noului an, din simplul motiv că fiecare este stăpân pe viața sa, pe anul lui, pe ANII lui, și nimeni niciodată nu ne poate indica felul în care să ni-i trăim. Îi trăim pe barba noastră și nici măcar pe a lui Moș Crăciun, care mai încearcă și el să ne îndulcească sărbătorile de iarnă, cu cate-o șosetă, un parfum sau un kil de dulciuri care îngrașă.

Un singur îndemn aș dori să desprind însă din instrucțiunile de care vă vorbeam. După care acestea vor rămâne literatură de sertar, pentru acel caz, în care îl voi întâlni, poate, cândva, pe cel mai dezorientat dintre pământeni , intr-atât de dezorientat, încât să aibă nevoie de umilele mele sfaturi.

Îndemnul de care vă vorbesc este unul foarte simplu și aparent banal. L-ați mai auzit, cu siguranță, sub mai multe forme îmbărcând același conținut. Forma mea este însă una tranșantă, directă, abruptă : VINDECAȚI-VĂ DE TRECUT! Nu luați cu voi, din anul care a trecut, resentimente, uri, invidii ; lăsați dorința de răzbunare la hotarul dintre ani;  nu e pentru voi! E pentru oameni mărunți, măcinați de frustrări și patimi, pentru oameni care au uitat ce înseamnă iubirea și care se amăgesc că sunt iubiți de semeni care, în realitate, nu dau nici doi bani pe ei. Nici două cepe degerate.

Uitați relele pe care unii și alții vi le-au administrat, în trecut. Uitați trădările, jignirile, uitați execuțiile publice la care v-au condamnat bezmetice complete de judecată, reale  sau alcătuite din vecini, colegi sau prieteni invidioși. Desprindeți-vă de gaura neagră ce a încercat să vă înghită, fără succes, în anul ce a trecut. Uitați de fundul prăpastiei și de cei ce au încercat să vă împingă înspre el, ștergeți cu buretele vorbele slute pe care vi le-au adresat oameni în care ați crezut, anulați memoria clipelor doar aparent frumoase, însă petrecute alături de netrebnici, care mai apoi avut grijă să vă dezamăgească adânc. Transformați lacrimile vărsate pe nedrept în lacuri de agrement, pe care să vă plimbați cu barca speranțelor, a credinței într-un viitor frumos, la care îndelung visați.

La naiba cu Trecutul! Vindecați-vă de el! Viitorul este atât de frumos și…iată-l! Tocmai a început!

Uscatoare rufe