Sănătate

Să ai peste 90 de ani și să fii perfect lucid – nimic exagerat, în zilele noastre! 

 

Astăzi este posibil să trăim chiar si mult peste 90 de ani şi, mai mult,  să rămânem perfect lucizi, ceea ce era neobişnuit, cu zece ani în urmă. De se se întamplă asta? Pentru ca suntem mai educaţi şi, în general, trăim mai bine – cel puțin asta a rezultat în urma unui studiu efectuat de cercetătorii danezi

Bătrânii de 90 de ani de astăzi se descurcă mai bine cu treburile gospodărești, se exprimă mai bine şi gândesc mult mai lucid decât persoanele de aceeaşi vârstă de acum zece ani. Aceasta este concluzia unui studiu la scară largă realizat în Danemarca pe două grupuri de nonagenari. Cercetătorii au constatat că vârstnicii care se născuseră în anul 1915 nu numai că au trăit mai bine decât cei născuţi cu un deceniu în urmă, dar aveau şi mintea mai ageră, scrie BBC.

Astăzi există cu 30% mai multe şanse de a atinge 100 de ani

La nivel global, numărul persoanelor care ating vârste înaintate este în continuă creştere. În Danemarca, spre exemplu,  şansele de supravieţuire în cel de-al zecelea deceniu de viaţă au crescut cu aproximativ 30% cu fiecare zece ani pentru persoanele născute în 1895, 1905 şi 1915. Actualul studiu completează golul lăsat de-a lungul anilor prin lipsa unor cercetări cu privire la calitatea vieţii odată cu înaintarea în vârstă.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Danemarca de Sud, condusă de profesorul de epidemiologie Kaare Christensen, a intervievat în 1998 toţi danezii născuţi în anul 1905 care erau în viaţă şi care au rămas în ţară, însumând 3.600 de persoane cu vârste cuprinse între 92 şi 93 de ani. Echipa a evaluat caracteristici precum forţa fizică, atenţia, memoria şi fluenţa verbală, abilitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos în casă sau în aer liber, dar şi eventualele simptome ale depresiei.

12 ani mai târziu, echipa a repetat studiul pe danezii născuţi în anul 1915, adică peste 2.500 de persoane cu vârste cuprinse între 94 şi 95 de ani. Astfel, cercetătorii au descoperit că femeile şi bărbaţii născuţi în 1915 s-au comportat mult mai bine decât cei născuţi în 1905 în ceea ce priveşte performanţele cognitive şi activităţile de zi cu zi.

„Constatările sugerează că tot mai multe persoane ajung la o vârstă înaintată cu o stare de sănătate excelentă“, a explicat profesorul Kaare Christensen.

Investigaţiile vor fi repetate peste alţi zece ani în cazul celor născuţi în 1920, pentru a se putea concluziona dacă rezultatele obţinute în Danemarca pot să fie aplicate şi altor populaţii.