Da,mștiu că îți plac florile și in general plantele și că apartamentul tău este plin de ghivece cu diferite plante si flori, pe care îți place să le îngrijești. Ele au nenumărate roluri benefice în viața noastră – și nu numai estetic. Ele purifică aerul din locuințe și contribuie astfel la sănătatea noastră.
Cu toate acestea, unele dintre ele sunt tare buclucașe. Și asta chiar dacă sunt frumoase foc. Anumite plante conţin substanțe toxice care ar putea ucide cu uşurinţă un patruped, iar nouă, oamenilor ne dau bătăi de cap, în ceea ce privește sănătatea. Iată care sunt cele mai des întâlnite plante de apartament toxice, care te-ar putea chiar și omorî. Scapă urgent de ele!
Leandrul e una dintre cele mai periculoase plante decorative.
Pe cât de delicată pare, pe atât de periculoasă și toxică este. Leandrul este un arbust ornamental cu frunze mici, lucioase şi flori de culoare roz-trandafirie ce emană un parfum delicat și plăcut. Doar o singură frunză ingerată poate provoca severe complicații, însă majoritatea deceselor apar atunci când sunt consumate cantități foarte mari. Cei mai expuși sunt copiii, care trebuie ținuți departe de plantele de leandru. Simptomele se manifestă prin stări de amețeală, aritmie și tremur
Iedera diavolului ( denumire științifică : Epipremnum aureum), este o plantă de apartament foarte des întâlnită în casele noastre. O alegem pentru că are frunzele frumoase și pentru că se pricepe să purifice aerul din locuință.
Totuși planta e considerată dăunătoare : Seva sa produce arsuri ale gurii, iritații ale pielii, umflarea buzelor, limbii și gâtului, vărsături și diaree.
Nivelul de toxicitate nu este mare, simptomele fiind de scurtă durată ( dureri ale cavității bucale, salivație și greață) . În cazuri rare, iedera poate produce o reacție dermatologică, dar este în principiu toxică doar dacă este înghițită.
Moțul curcanului (Amaranthus caudatus) constituie o adevărată amenințare pentru cei alergici.
El este deseori întâlnit în grădinile rurale și reprezintă pentru majoritatea persoanelor o plantă populară datorită aspectului florilor, de culoare roșu-ruginiu, în formă de mărgele care înfrumuseţează grădinile până toamna târziu. Polenul din aceste flori poate fi un iritant major pentru persoanele care suferă de rinită alergică, febra fânului.
Legat de aceasta din urmă, vom mai rosti un nume care, in ultima vreme înfiorează foarte mult : ambrozia. Este una dintre cele mai periculoase plante parazite care poate provoca alergii severe.
În ultimii ani numărul celor care suferă de simptomele provocate de ea a crescut semnificativ. Florile ei apar spontan pe marginea drumurilor, pe terenurile virane, dar și în grădini și parcuri neîngrijite. Așadar, fiți precauți și eliminați această plantă nocivă din grădină sau împrejurimi.
Pe lista neagră a plantelor alergice se înscrie cu succes și pelinul. Pe toată perioada înfloririi, începând din iulie până la jumătatea lui septembrie, planta provoacă reacții severe. Simptomele alergiilor la pelin sunt asemănătoare cu cele cauzate de ambrozie: rinită alergică, strănut frecvent, sufocare și dificultăți de respirație. Tot în această categorie intră pipirigul și talpa gâștei.
Atenție, așadar, la plantele pe care le aveți lângă voi! Or fi ele frumoase, dar unele dintre ele…trebuie ținute la distantă, nefiind deloc “prietenoase”!
Comentează