Femei de 10

“România m-a strâns la pieptul ei, m-a încălzit, m-a hrănit , mi-a dat un rost în viață”!, interviu cu designerul Svetlana Karahan

 

      Am cunoscut-o la un eveniment : frumoasă, distinsă , rafinată. Genul de om pe care nu poți să nu-l remarci în mulțime. Buna mea prietenă Raluca Andrei, nu numai manechin celebru debutat în “oastea Zinei Dumitrescu” ci și unul dintre cei mai buni PR din câți am cunoscut , mi-a prezentat-o : “Svetlana Karahan, designer. Este numai bună pentru emisiunea ta cu oameni de 10!” Odată ajunsă acasă, i-am studiat profilul, creațiile și…uite-așa a luat naștere interviul de mai jos, preambul la o viitoare invitație pe care i-o voi lansa la emisiunea românilor de 10! 

Marina Almășan : – Cum sună cartea de vizită a Svetlanei Karahan? 

Svetlana Karahan : – Svetlana Karahan – FABRICAT CU DRAGOSTE IN ROMANIA ❤

Marina Almășan : – Ce frumos! Mai atunci când vine din direcția unui român de dincolo de Prut! Cum s-a întâmplat apropierea ta de lumea modei? 

Svetlana Karahan : – Asta a venit treptat ; la inceput am vrut sa fac ceva cu mainile proprii , apoi usor usor am prins gustul croitoriei si totul a mers de la sine . Si nastere fiicei mele Yasemin a jucat un mare rol : ea crescand,  a trebuit sa ii cos rochite  asa cum imi doream și care nu se gaseau pe piata, si usor am inceput prezentarile de moda pentru copii,  apoi pentru adulti ❤

Marina Almășan : –  Iată deci că nimic nu e întâmplător! Spune-mi, Svetlana, ai avut  sau ai vreun idol?

Svetlana Karahan : – Nu știu daca m-am ghidad dupa cineva anume , cred că mai mult dupa propriul insinct. Ce-i drept,  am norocul să am lângă mine cel mai mare fan al meu, care mi-a spus de la început ca voi ajunge „Coco Chanel”! 

Marina Almășan : – Ooo! Intr-adevăr mobilizator! Și..a fost ușoară afirmarea? Ce sprijin ai avut? 

Sventlana Karahan : – Voi fi sincera cu tine : a fost greu.  Am inceput in bucatarie , pe masa unde mancam ; de multe ori coseam cu Yasemin in poala mea . Croiam noaptea si ziua coseam .Si acum croiesc noaptea , foarfeca e sora mea!

Marina Almășan : – Deci ai luat-o, cum se spune, “de jos”. Tu, personal, cum iți caracterizezi stilul? Care sunt creațiile tale cele mai reușite? 

Svetlana Karahan : – Eu mi-am creat un stil propriu usor imprumutat din ani 40-60 , iubesc rochiile midi , umerii acoperiti, volanele si culorile aprinse. In acesti 8 ani de cand fac design vestimentar,  am facut multe lucruri frumoase , dar va spun sincer : cele mai frumoase si mai apreciate au fost creatiile vestimentare in stil national-traditional.

Marina Almășan : – Le-am remarcat și eu și vreau să te felicit pentru ele. Vorbește-ne despre drumul tău pe Autostrada Modei. 

Svetlana Karahan : – A fost un drum frumos , greu , însă mereu ascendent  ( ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi pentru ce imi ofera! ) . Au fost 8 ani,  in care am avut prezentari de Moda la Bucuresti, Constanta, Cluj , Milano.

Marina Almășan : –  Te felicit din toată inima! Și…care este “punctul terminus”? Care-ți sunt obiectivele?

Svetlana Karahan : – Cred că mai am încă multe de spus , de creat ! Ca obiectiv primar, ar fi să reusesc sa aduc afacerea mea la nivelul cel mai bun,  pentru a o putea transmite fiicei mele . Nu cred ca as putea accepta vreodata sa se ofileasca ceea eu cresc, cu sudoarea fruntii!

Marina Almășan : – Frumos spus! Și iți doresc să reușești! Spune-mi, Svetlana, în opinia ta, ce înseamnă o femeie elegantă? 

Svetlana Karahan : – O femeie eleganta pentru mine inseamna a avea atitudine , a fi tu insăți si desigur,  a purta tinute alese cu grija.

Marina Almășan : – Vorbeste-ne acum despre femeia din umbra designerei. Despre Svetlana soția, despre Svetlana mama. 

Svetlana Karahan : – Svetlana Karahan,  ca om, este sincera , sensibila ,cu daruire de sine . Ca și sotie,  ar trebui sa il intrebati pe sotul meu , el v-ar spune sincer 🙂 Ce pot însă eu sa va spun , că mereu se poate si mai bine!  ( muncesc mereu la aspectul asta! ) Iar ca mama – Yasemin e viata , muza si sufletul meu , nu exista ceva mai pretios pentru mine , totul este pana la Yasemin si Dumnezeu!

 

Marina Almășan: –  Ai o deviză în viață? 

Svetlana Karahan : – Fii corect si nimeni nu te va arata cu degetul !

Marina Almășan : – Care sunt activitățile tale preferate? Ești o bună gospodină? 

Svetlana Karahan : – 20 din 24 de ore le petrec in atelier ( am atelierul cu un etaj mai jos de locuinta noastra si cobor si la orele 2-3 noaptea sa pun in practica tot ce gandesc) , cu rusine va spun ca NU gatesc ( deși stiu sa gatesc, dar… nu reusesc! )  Însă sotul meu o face, în locul meu si o face foarte bine! 

Marina Almășan : – Am o curiozitate! Care este motivul pentru care ai rămas în România? Ce iți place și ce nu îți place aici? 

Svetlana Karahan : – Îți voi raspunde sincer ( de fapt, ca la toate celelalte intrebari)  . Cand am venit prima data in Romania,  pe 1 mai 2009, s-a aprins în mine o scânteie! M-am indragostit de Romania la propriu. Nu stiam ce urma sa imi ofere, dar mi-a oferit tot ce a avut ea mai bun : studiile, sotul, pe fiica mea Yasemin si desigur afacerea pe care o conducem astazi si pentru asta ii multumesc acestei țări  si ii promit sa o iubesc mereu si sa imi aduc aportul la dezvoltarea ei  . Eu mereu spun – Romania m-a strans la pieptul ei, m-a incalzit, m-a hranit , mi-a dat un rost in viata! Ne-am stabilit aici definitiv si intentionez ca,  in cativa ani,  sa imi aduc și parintii sa locuiasca cu noi.

Marina Almășan : – Foarte frumos! Te felicit și vă doresc să aveți cu toții o viață frumoasă aici! Un mare vis al
tău, în final? 

Svetlana Karahan : – Să raman OM , chiar si cand voi fi acolo sus de tot,  sa raman OM !

Marina Almășan : – Așa să faci, îți doresc mult noroc și iți mulțumesc pentru interviu!