Ea și El La psiholog

Relații reale sau virtuale?

Ți se întâmplă vreodată să-ți verifici telefonul și să fii tentat/ă să navighezi pe rețelele de socializare sau să îți citești mesajele chiar dacă te afli în supermarket, în mașină, la restaurant, la farmacie sau noaptea, în pat, când partenerul tău e lângă tine? Sau în prezența unui prieten, a unui alt membru al familiei sau a copilului? Te-ai gândit că  aceștia se pot simți ignorați, enervați sau chiar respinși? Ei bine, pornind de la această realitate relativ recentă, un grup de cercetători ai Universității de psihologie din Arizona conduși de prof. David Sbarra au denumit “tehnoferență” această interferență a telefoanelor sau altor device-uri de acest gen în interacțiunile noastre sociale față în față.  Ei propun o explicație despre motivul pentru care suntem atât de conectați cu telefonul nostru.

Noi, oamenii, suntem programați să fim puternic legați unii cu alții. De-a lungul istoriei, am fost conectați în “rețele” de familie sau de prieteni pentru a supraviețui ca indivizi și ca specie.  Aceste relații se bazează pe încredere și cooperare atunci când oamenii dezvăluie informații despre ei și sunt receptivi la confidențele celorlalți. Telefoanele cu accesul pe care ni-l oferă la trimiterea de mesaje și la rețelele de socializare fac mai ușoară ca niciodată dezvăluirea de informații și receptarea informațiilor oferite de ceilalți. Ba chiar rețelele de socializare sunt infinit mai extinse ca număr de persoane și ca arie geografică decât “rețelele” familiale sau tribale ale străbunilor.

Poate părea ciudat, dar atracția față de telefonul nostru este conectată la module foarte vechi din creier care au avut un rol esențial în supraviețuire. Ne conectăm cu alții făcând destăinuiri despre propria persoană și ascultând destăinuirile celorlalți. Toate acestea au evoluat de la nivelul familiei la rețelele de socializare, chiar dacă numim evoluție faptul că o mamă apasă butonul de like în timp ce copilul o roagă  să-i spună o poveste. Dezvoltarea tehnologiilor a creat noi contexte de a împărtăși informații despre cine suntem și de a fi receptivi la ceilalți, dar aceste conexiuni virtuale pot avea efecte negative în aval asupra relațiilor noastre actuale. Atunci când suntem distrași de telefon, atenția noastră este împărțită, iar pentru a relaționa cu partenerul și a construi intimitatea în cuplu este nevoie de atenție aici și acum.

Totuși, cercetătorii din Arizona încearcă în studiul lor să observe dacă ar putea să existe o nepotrivire evolutivă între  smartphone-ul nostru și comportamentele sociale care ajută la formarea și menținerea relațiilor între oameni. Studiul nu-și propune să demonstreze că dispozitivele moderne de comunicare sunt bune sau rele. Desigur, depinde de semnificația pe care noi le-o dăm și a modului în care le folosim. Evoluția tehnologiei e oricum  un lucru bun și ea nu poate – și nu trebuie – să fie oprită. Dar își propune să cerceteze de ce aceste dispozitive  exercită o atracție atât de puternică asupra noastră și care ar putea fi efectele pe termen lung asupra relațiilor noastre reale pe măsură ce ne retragem din ce în ce mai mult în realitatea virtuală.

Dacă simți că petreci prea mult timp în mediul virtual în dauna relațiilor tale din lumea reală, poți apela la sfatul psihoterapeuților Clinicii de psihologie Renia.