Femei de 10

Raisa și Sebastian Petrescu – românii care i-au cucerit pe danezi cu…eclerurile lor! 

 

Astăzi o să va facem cunoștință cu Raisa și Sebastian Petrescu. Nu este neapărat o poveste de iubire, deși de la asta a pornit totul. Este mai degrabă o poveste de viață, despre curajul de a porni o afacere și de a cuceri o piață, într-o lume străină. Raisa și Sebastian i-au transformat pe danezi în “dependenți de eclerurile lor”! Pare de necrezut, însă…iată ce poate face imaginația, determinarea, ambiția și, nu în ultimul rând, iubirea! 

…și pentru că, de regulă, în orice familie, cea “vorbăreață” este, mai totdeauna, soția, la întrebarile noastre a răspuns Raisa!

Marina Almășan :  – Inteleg că, la origini, nu prea ați avut nicio legătură cu dulciurile. Sau…poate în copilărie?

Raisa Petrescu : – Dulciurile au fost intotdeauna punctul meu slab, as manca numai dulciuri daca as putea. Mai mult, in calatoriile mele nu ezitam sa vizitez toate patiseriile celebre dar si cele care pur si simplu imi ieseau in cale. Mi se pare fascinant cum putem noi oameni, din niste ingrediente asa simple, sa cream asa minunatii. Sebastian nu este mare fan, pentru el nimic nu poate intrece pofta pe care o are pentru carne.

Marina Almășan : –  În orice lucru măreț, există acea “scânteie” declanșatoare. Care a fost ea, în cazul vostru?

Raisa Petrescu : – Dorinta de a o lua de la zero si a face ceva din pasiune ne-a facut sa ne aventuram in necunoscut si sa infruntam toate obstacolele intalnite. Din fericire am avut parte de multe bucurii in acest parcurs.

 

Marina Almășan : – Cum și de ce ați ajuns în Danemarca? Cu ce anume v-a dezamăgit cel mai tare România?

Raisa Petrescu : – Amandoi aveam dorinta de a pleca din tara, initial ne gandeam sa plecam in America. Danemarca a avut un mare avantaj, o parte din familia lui Sebastian traia aici. Ne-a placut tare mult felul in care danezii pretuiesc viata, rabdarea si bunul simt pe care il au, iar sistemul public este minunat. In Romania aceste lucruri ne lipseau.

Marina Almășan : – A răspuns Danemarca așteptărilor voastre? Prin ce?  Vorbiți-mi de această țară.

 

Raisa Petrescu : – In mare parte a raspuns, insa noi ne-am mutat in Danemarca, am ramas insarcinata la putin timp, am deschis o afacere intr-un domeniu nu foarte familiar noua si parca nu am avut timp sa ne bucuram de stilul danez de viata.

Marina Almășan : – Raisa Petrescu : – Numiți-mi cel mai fericit și cel mai sumbru moment pe care l-ati trăit in această țară.

Raisa Petrescu : – Cel mai fericit a fost nasterea copilului nostru, iar cel mai sumbru pandemia.

Marina Almășan : – Ați apărut pe o piață concurențială. Prin ce v-ați detașat? Care credeți că au fost  atu-urile voastre?

Raisa Petrescu : – Si eu si Sebastian suntem niste persoane analitice si cred ca amandoi avem o obsesie pentru lucrul bine facut, mai mult ne-am propus ca scopul nostru final sa fie fericirea oamenilor. Clientii au fost intotdeauna reperul nostru, feedback-ul lor a fost cel mai important aspect pentru noi.

Marina Almășan:  – Se spune că “prima iubire nu se uită niciodată”. Voi..vă mai amintiți primul ecler? 😊

Raisa Petrescu : – Desigur, primul meu ecler a fost cel cu ciocolata si glazura din fondant, eram topita dupa el. Sebastian in schimb, pana sa ii fac eu eclere nu ii placeau.

Marina Almășan : – Concret, prin ce produse i-ati dat gata pe danezi? Cum comentează ei eclerele voastre? Ce denumiri le-ați pus și de ce?

 

Raisa Petrescu : – Am inceput cu 7 arome de ecler. Toate erau inspirate din eclerele clasice insa fiecare are o nota personala. In fiecare luna cream noi arome, in trei ani am ajuns la peste 60 de retete unice de eclere, toate din ingrediente 100% naturale, coapte proaspat in fiecare zi. Pentru danezi eclerele noastre au fost o noutate, cei mai multi nu stiau ce inseamna ecler, insa indata ce gustau ne bucuram sa auzim cat de mult le place. Fiecare ecler are in denumire ingredientele care dau aroma acestuia.

Marina Almășan :   – Cât din vechile voastre meserii s-a regăsit în aceasta afacere?

Raisa Petrescu : – Ne-a ajutat toata experienta acumulata de-a lungul anilor, insa cel mai mult timp ni l-am petrecut in bucatarie nu in fata unui calculator cum eram obisnuiti.

Marina Almășan : – Vorbiți-mi despre familia voastră : cum v-ați cunoscut, ce anume v-a plăcut unul de celălalt, cum arată acum viața de familie?

Raisa Petrescu : – Ne-am cunoscut la un interviu de munca unde am simtit instant o legatura de la primele cuvinte, a fost o atractie mutuala incontestabila. Am lucrat impreuna 6 luni de zile pana sa incepem o relatie, in acest timp am lucrat pe foarte multe proiecte impreuna si vorbeam aproape non stop, mai mult birourile noastre erau unul langa altul. Erau foarte multe lucruri pe care le aveam in comun si era tare placut sa petrecem timp impreuna. Acum, avem un baietel de 2 ani si jumatate, viata noastra se invarte mai mult in jurul lui. Am trecut prin multe momente frumoase si multe momente grele impreuna si cred ca ne completam frumos, suntem norocosi ca ne-am gasit.

Marina Almășan : – Pentru cineva care dorește să vă calce pe urme, alegând Danemarca, care are fi cele câteva reguli de urmat, pentru o adaptare rapidă?

Raisa Petrescu : – Primul lucru pe care trebuie sa il faca oricine este sa imbratiseze rabdarea. Lucrurile se misca foarte bine insa foarte incet. Neaparat sa aiba grija de suplimentul de vitamina D in sezonul rece si sa investeasca in niste imbracaminte buna impermeabila.

Marina Almășan : – Ca să ne păstrăm în domeniul vostru de activitate și având în vedere că prezentul interviu va apărea într-un Jurnal de călătorie în Danemarca, vorbiți-mi puțin despre obiceiurile culinare ale danezilor.

Raisa Petrescu : – Danezilor le place sa manance sanatos, nu gatesc mult acasa insa au grija de calitatea si de sursa alimentelor pe care le consuma. Imi place mult ca inca de la gradinita copii sunt obisnuiti sa consume legume pe post de gustari si sunt invatati de cat de important este sa consumam responsabil carnea, la gradinita cateva zile pe saptamana se consuma mancare vegetariana pentru a sprijini planeta in spirit ecologic.

Marina Almășan : – Numiți-mi ( și motivați) locul cel mai frumos, în opinia voastră, din Copenhaga.

Raisa Petrescu : – Cel mai frumos loc din Copenhaga pentru noi a fost Queen’s Delight. Dupa cum va spuneam, am fost foarte prinsi in aceasta afacere si nu am avut timp sa vizitam. Cand cineva ne intreba de recomandari de locuri de vazut nu stiam ce sa ii spunem in afara de ce se petrece la noi in bucatarie.

Marina Almășan : – Vorbiți-mi despre “relocare”. Unde va  găsim in Bucuresti? Ați păstrat brandul?

 

Raisa Petrescu : – Suntem in proces de relocare, nu am deschis inca in Bucuresti magazin insa speram sa punem pe picioare cat mai curand spatiul nostru creator de eclere si la noi in tara.

Marina Almășan : – Ați operat adaptări ale gamei de produse, in functie de gusturile românilor? Cum se numesc “vedetele” ofertei voastre?

Raisa Petrescu : – Inca nu am lucrat la aceasta varianta dar da, cu siguranta vom adapta totul. Suntem tare bucurosi ca avem sansa sa gatim pentru romanii nostrii si acasa.

Marina Almășan : – Cum ați regăsit România? Ce anume din “spiritul Danemarcei” vă lipsește?

Marina Almășan:  – Romania din multe puncte de vedere ne-a surprins placut, aici exista varietate in orice, de la alimentele din supermarket pana la servicii medicale. Din spiritul Danemarcei ne lipseste bunul simt, simplitatea si naturaletea oamenilor de acolo.

Processed with VSCO with c1 preset

Publicitate