Copii și tineri Nu mai sunt copil!

Despre examene, emoții și presiune

Dacă pentru multi dintre copii a sosit vacanța mai sunt incă tineri care mai au de trecut un hop până să se bucure de vară. O serie de examene care le dau bătăi de cap atât lor cât și părinților. Deși s-a spus in repetate rânduri că un examen nu arată nivelul nostru de pregătire și cu siguranță nu ne definește ca personalitate, presiunea este una foarte mare.

Anxietatea și stresul insoțesc, fără excepție orice persoană care se află intr-o situație nouă sau atunci cand ii sunt evaluate cunoștințele. Dacă sunt prezente intr-o măsură rezonabilă, pot avea un rol pozitiv, de mobilizare și motivare. Atunci insă cand se stinge un nivel ridicat, presiunea poate afecta in mod serios performanța.

Dragi tineri care susțineți zilele acestea examene, fie el de capacitate sau Bacalaureat. Examenele nu măsoară nivelul vostru de inteligență, valoarea voastră și după cum spuneam, nici măcar nivelul vostru de cunoștințe. Este despre abilitatea, incă neantrenată de a procesa informația în condiții de stres și sub presiune. Nu inseamnă că nu ați fost atenți, că nu ați studiat din greu sau că nu ați depus tot efortul de care ați fost capabili. Și cu siguranță, indiferent de rezultate, asta nu inseamnă că nu sunteți minunați, cu o mulțime de lucruri de oferit.

Lucru care din păcate nu se invață la școală este cum să avem grijă de sănătatea noastră mentală, cum putem reduce stresul și cum putem prelua controlul asupra emoțiilor noastre in astfel de situații.

Ne agităm un an sau doi pentru câteva zile de examene, răspundem la mii de intrebări iar mintea ne este invadată cu mesajul: ”trebuie să iei examnul cu notă mare pentru a avea succes in viață”. De aici anxietate. Panică. Indoieli. Apoi, pentru unii, eliberare și sărbătoare. Pentru alții, disperare și eșec.

Ceea ce rămâne din experiența aceasta este nu rezultatul ci modul am reușit noi, ca adulți să le fim apropape, fără presiune, fără comparații, fără critică, fără ”se putea și mai bine…”. Este despre susținere și iubire necondiționată.

Iar ca recomandare, după ce toate acestea s-au sfârșit, dragi tineri, luați o pauză și reîncărcați-vă bateriile. Cum puteți face asta? O variantă pe care v-o recomandam este ca intr-o pereche de căști performante să inlocuiți vocile autoritare ale părinților cu muzica voastră preferată. Iar Hama vă sare in ajutor cu Hahaha Căști Bluetooth®„VIBE”, On-Ear, Microfon, Anulare zgomot, Pliabile.

Pentru mai multe detalii accesați Hama Romania

Rubrică susținută de

 

Publicitate