Ea și El La psiholog

Procrastinarea – capcana dintre intenție și acțiune

Ce este și ce nu este procrastinarea?

Toți amânăm lucrurile câteodată. Dar când amânarea se cronicizează, ea devine procrastinare. Pentru societate este o adevărată problemă, pentru că statisticile arată că 20% din populație procrastinează. Procrastinarea nu este lene, cum am fi tentați să credem, ci mai degrabă evitarea sentimentelor de plictiseală, incompetență sau stres. Nu este o problemă de productivitate. Nu este nici o problemă de gestionare a timpului. Nu este o bătălie cu calendarul, ci cu propria noastră minte. Este o bătălie emoțională. Pare ciudat, dar are legătură cu perfecționismul, deoarece  perfecționiștii amână treburile pentru că se tem că nu vor ieși perfect. Preferă să nu facă deloc un lucru decît să-l facă prost, pentru că se tem de judecata celorlalți. Își riscă viitorul pentru a evita judecata.

Procrastinarea este o luptă cu autocontrolul și există și un grad de autodecepție. La un anumit nivel, procrastinatorul este conștient de faptul că amânarea va avea consecințe nedorite, dar să își schimbe tiparul de comportament pare prea dificil, așa că amână și asta.

Nu este doar despre evitarea treburilor, ci mai degrabă despre evitarea emoțiilor negative pe care acestea ni le provoacă. Nu credem că îndeplinirea acelei sarcini ne aduce bucurie și evităm să ne facem singuri nefericiți. “N-am chef” devine mai important decât scopurile și responsabilitățile. Chiar dacă are o treabă importantă de făcut, procrastinatorul preferă să o amâne și să facă ceva distractiv, zicându-și că va face treaba respectivă mai târziu. Se creează în felul acesta un cerc vicios, pentru că intră în criză de timp și sentimentele negative care l-au împiedicat să facă treaba la timp se amplifică în loc să dispară. În plus, se adaugă și sentimentul de vinovăție.

De ce procrastinăm?

Unii cred că lucrează mai bine sub presiune și își pot face un obicei de muncă în ultima clipă pentru a experimenta euforia grabei și bucuria reușitei. Aceștia sunt procrastinatorii activi. Există și procrastinatori pasivi, cei care, paralizați de indecizie, amână la nesfârșit începerea unei sarcini neplăcute și nu pot face față provocărilor.

Adolescenții și tinerii au o mai mare tendință spre procrastinare. Neavând experiență suficientă, subestimează timpul necesar pentru a rezolva o sarcină – de obicei, să învețe – și în schimb își supraestimează capacitatea de a învăța. Ei sunt și cei care sunt distrași mai ușor de activități care le plac, inclusiv de cele oferite de tehnologie – filme, rețele de socializare, jocuri video – dar și de ieșitul cu prietenii, petreceri și altele asemenea.

Există multe cauzele psihologice ale procrastinării. Printre acestea sunt:

 • Încredere în sine scăzută
 • Anxietate
 • Depresie
 • Tulburare obsesiv-compulsivă
 • Incapacitatea de a te motiva să îndeplinești o sarcină
 • Blocaje emoționale
 • ADHD
 • Oboseala cronică
 • Lipsa motivației
 • Teama de eșec
 • Teama de succes

Desigur, aceste teme se pot aborda la psiholog sau la psihoterapeut iar specialistii Clinicii Renia va asteapta.

Cum luptăm cu procrastinarea?

Costurile procrastinării sunt enorme pentru societate. Gândiți-vă câtă valoare s-ar produce în timp ce noi amânăm. Pe de altă parte, nu te lăsa copleșit de vinovăție. Dacă devii conștient de importanța renunțării la procrastinare este  deja un pas important. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

 • Schimbă “trebuie” cu “vreau să”. În felul acesta îți vei muta focusul de pe partea negativă pe partea pozitivă a sarcinii.
 • Schimbă-ți dispoziția înlocuind evitarea cu implicarea.
 • Nu aștepta să se creeze niște condiții speciale ca să te apuci de treabă.
 • Înlătură ispitele! Închide televizorul, notificările de pe telefon sau e-mail. Programează să faci pauze la un anume timp, fixează-ți alarme pentru asta.
 • Caută excelența, nu perfecțiunea.
 • Rezolvă-ți problemele psihologice. La clinica de psihologie Renia din București găsești psihologi și psihoterapeuți care te pot ajuta.

Procrastinarea este absența progresului. Toți luăm hotărâri, dar doar 8% reușesc să le pună în practică. Restul vor fi prinși în capcana dintre intenție și acțiune.

Nu-ți face un stil de viață din procrastinare. Acționeaza acum!

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.