Călătorii Timp liber

Prin Napoli, la pas, pe repede-nainte

Salut dragi prieteni virtuali! Pentru inceput, trebuie sa va adresez sincerele scuze pentru absenta mea nemotivata din ultima perioada, lucru a cauzat intreruperea prematura a istorisirilor mele de pe istoricul taram italian.
Intors de ceva timp in rutina bucuresteana, in care rareori imi mai scot capul din interminabilele manuale si eseuri pentru bacalaureat, mi-am luat un moment de respiro si am contemplat cu nostalgie la clipele petrecute in magicul oras Napoli.

 


Napoli este, asa cum mi-a fost dat sa-l vad, un oras al culturii italiene. Construit peste ruinele orasului antic, al treilea oras, ca marime, din Italia este simbioza perfecta dintre istorie, urbanism si traditionalism.
Pe scurt, primul obiectiv cheie al orasului îl reprezintă, asadar, Catacombele San Gennaro, ce gazduiesc mormintele napoletanilor din secolul 2.Plimbandu-ma prin nenumaratele starzi ale centrului vechi, am putut simti la maximum vibratia adevarata a unui oras din sudul Italiei: alei inguste, pizzerii cat cuprinde, ici-colo cate o ruina romana, cladirile istorice impozante si, nu in ultimul rand, “galagia” binevoitoare tipica napoletanilor. Totodata, este lucru stiut ca pe tot continentul italian fotbalul este ca o religie, Napoli-ul, un fel de Vatican, iar Diego Maradona – Papa. Astfel, la fiecare colt de strada puteam zari cate un afis cu chipul acestuia si, din cand in cand, pe o straduta laturalnica, il intruchipa cate o pictura murala de toata frumusetea.

Printre altele, se mai pot aminti: Castelul Sant’Elmo, fortareata orasului, construita in sec XIV la comanda regelul Robert de Anjou pe un deal care ii confera pozitia de dominanta asupra orasului, Piata Plebicistului, Piata Bellini, locul in care toata tinerimea se aduna noaptea pentru a se distra, facand lucruri pe care nu le prea pot promova aici si, bininteles, Cartierul Spaniol.

Aceste randuri insumeaza – ce-i drept, intr-un mult prea laconic pentru frumusetile locului – orasul Napoli, capitala efeverscentei italiene, locul in care pare ca nimeni nu se grabeste nicaieri si se bucura la maxim de viata! Va astept asadar sa-l descoperiti pe pielea voastra si poate ca veti aduce acasa o parte din calmul si veselia italienilor, lucru pe care am incercat din rasputeri sa-l fac si eu!