Având în vedere că articolul anterior, unde prezentam pe scurt câteva date despre plajele sălbatice din România, a suscitat un viu interes și multe persoane m-au contactat pentru detalii, revin în prezentul articol cu câteva chestiuni mai detaliate, la care vă voi atașa și poze pentru exemplificare, precum și acte.
Astfel, pe drumul înspre plaja Corbu scrie pe un panou imens: ”TERITORIUL REZERVAȚIEI DELTA DUNĂRII – Plajă sălbatică – Nu are destinație turistică” precum și diverse amenzi aplicabile în cazul în care nu vă achiziționați permis de intrare. Asemenea panouri se găsesc la intrarea tuturor plajelor sălbatice ce fac parte din Rezervația Delta Dunării.
Cuprinsă de remușcări, după scrierea articolului anterior, în care specificam că nici măcar eu nu mi-am achiziționat un astfel de permis, am intrat pe site-ul RBDD (Rezervația Biosferei Delta Dunării) și mi-am achiziționat permis de intrare și pentru persoane și pentru autoturism. On-line puteți achiziționa aceste permise la următoarea adresă: www.ddbra.ro/activitati/permise-online. Aveți mai multe opțiuni: permis acces în rezervație pentru turiști cu valabilitate de o zi – 5 lei/persoană, cu valabilitate un sejur (max. o săptămână) – 15 lei/ persoană, anual cu valabilitate până la 31 decembrie – 30 lei/persoană. Tariful de intrare nu se aplică pentru copii, elevi, studenți, pensionari, veterani de război, foști deținuți politic, urmașii eroilor martiri și răniții din Revoluția din decembrie 1989, persoane cu domiciliul în localități limitrofe RBDD. Permise de acces pentru autovehicule: cu valabilitate de o zi: 10
lei/autovehicul; anual cu valabilitate până la 31 decembrie – 100 lei/autovehicul. Mai sunt permise de pescuit recreativ/sportiv: anual cu valabilitate până la 31 decembrie – 30 lei/persoană, anual cu valabilitate până la 31 decembrie – 10 lei/ elev, student, persoană cu handicap ușor și mediu, precum și permise de acces pentru nave și ambarcațiuni cu valabilitate un sejur (max. o săptămână) – 20 lei/navă, ambarcațiune; anual cu valabilitate până la 31 decembrie – 100 lei/navă, ambarcațiune.
Fiecare permis trebuie imprimat, decupat, iar titularul trebuie să-l poarte asupra lui pe teritoriul Rezervației și să-l prezinte organelor de control, odată cu actele de identitate, aceste permise conținând elemente unice de identificare (text/grafică), iar agenții de control au dispozitive de citire și validare automată a acestora. Puteți păstra aceste permise și în format electronic, pe un dispozitiv mobil: telefon, tabletă, laptop etc, dar trebuie să vă asigurați că veți avea aceste dispozitive cu dumneavoastră și veți putea să le arătați organelor de control.
Încasarea tarifului de intrare în scop turistic mai poate fi achiziționat de la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, centrele de informare ARBDD, automatele de eliberare permise aflate în Tulcea sau localitățile din RBDD sau limitrof.
Am stat 10 zile la Corbu, de dimineață până seara, cu câteva mici excepții. Niciodată nu a apărut vreun organ de control. Toată lumea venea și pleca în voie, unii lăsând în urmă dezastru. Recunosc că împreună cu câțiva prieteni am luat inițiativa de a strânge noi în urma mitocanilor și nesimțiților. De ce nu se respectă legile în România? Pentru că nu există controale riguroase și nu se aplică amenzi. Toate țările civilizate și-au civilizat și educat popoarele prin măsuri coercitive, adică control și amenzi foarte mari, astfel că a doua oară nu mai repeți un comportament inadecvat. M-am tot întrebat unde sunt organele de control care trebuie să vegheze ca Rezervația Biosferei Delta Dunării să se păstreze intactă?! Unde sunt informațiile pentru achiziționarea permiselor? Unde sunt informațiile turistice? De ce sunteți plătiți domnilor de la RBDD? E foarte bine să ai un loc cald de unde să vină lunar salariul, iar bogățiile țării noastre se duc pe apa Sâmbetei pentru că nu vă faceti тdatoria. Cum este posibil să lăsați în părăsire o astfel de avuție a neamului românesc? Pentru ce nu se iau măsuri pentru ocrotirea acestor zone? Vă anunț că am de gând să iau atitudine și o să încep campania de deranjare a personalului angajat pe toate căile legale, poate așa începeți să vă îndepliniți obligațiile de muncă. Drepturi avem cu toții, cu obligațiile e mai greu, este vară și suntem toți în concediu. Eronat….unii suntem foarte vigilenți!!! Suntem cu ochii pe voi! Cât despre turiști, învățați să vă respectați pe dumneavoastră înșivă, în primul rând, respectând mediul înconjurător, locurile pe unde mergeți și oamenii din jur. Civilizați-vă odată, că s-a cam umplut țara asta de gunoaie și mitocani, și tare e păcat! Vacanță frumoasă! Până data viitoare, gândiți profund înainte să acționați!
Ma tot intreb…cum poate campa pe plaja o persoana juridica?
Sunteti extrem de spiritual……fara gluma!
La modul serios, cred ca se poate achizitiona permisul si pe persoana juridica, urmand sa fie folosit de un reprezentant…..desi tare cred ca vor exista probleme la decontare… Interesanta problema!