Bombănelile Marinei Editoriale

Panica ucide imunitatea! 

                   Ascult la televizor cum un medic de peste ocean repetă obsesiv, pe toate canalele,  “Frica e cea care vă ucide”. “Panica ucide imunitatea”. “Respirația liberă e prima piedică în calea imunității. Respiram, în măști,  dioxid de carbon, în loc să respirăm oxigen”. De un an, cam acesta este genul de mesajele care vin spre noi, dinspre cei înțelepți. Dinspre ceilalți ne vin frica, panica, manipularea. O psihoză precum o caracatiță uriașă și-a întins tentaculele peste locuitorii planetei, sufocându-le optimismul, încrederea în ziua de mâine.

Zilele trecute am citit despre “germafobie”. M-am autodiagnosticat : o am! Dictionarul o definește ca fiind  teama patologică de murdărie și contaminare. Eu o definesc prin obsesia de a mă spala la nesfârșit pe mâini, chiar și după atingerea unei clanțe amărâte, ca să nu mai vorbim de “cura de dezinfectare” pe care o generează în mine un simplu drum la supermarket. În casă, la tot pasul mă împiedic de șervețele antibacteriene, sticluțe cu geluri, spray-uri cu dezinfectant. Anul trecut conviețuiau cu mine și mănușile chirurgicale. Stocul s-a epuizat și am decis să nu-l reînoiesc. Între timp, am trecut și printr-un COVID. Să-i zicem “Covidel”, căci nu m-a chinuit prea tare. Mai mult psihic, căci mă așteptam în orice moment să mă sufoc, să mă ia ambulanța, să-mi strălungă gâtlejul cu un tub și să mă lege la pat. Cam asta a făcut propaganda din noi. Așa că…mă spăl pe mâini, mă dau cu gel, îmi îndes zâmbetul în botnița textilă și măsor cu privirea distanța care mă desparte de cei din jur. Incousiv de cei “apropiați” ( termen pe care sugerez să-l eliminăm, temporar, din limbajul uzual). Dacă testele rapide din farmacii ar fi “două la leu” ( a se citi : foarte convenabile, ca preț), probabil m-aș testa înaintea fiecărei vizite la părinți și ,a mi mult, le-aș atârna (testele!)  în cuier, la intrarea in apartament : vin musafirii, le ofer papucii de casă și cate un test COVID. Si numai după ce se ițește unica liniuță salvatoare, vor dobândi dreptul deplin de a-mi fi musafiri. 

    Fără doar si poate, coronavirusul a reușit să producă mutații serioase în mințile noastre ( ale celor care nu si le-au pierdut de tot!) . El  a devenit, iată,  cel mai dezbătut subiect la ora actuală,  stârnind în jurul său nu numai moarte, ci si îngrijorare, panică, neputință, furie, disperare. Virusul malefic a pus stăpânire nu numai pe trupul nostru, ci ne-a infestat și mintea,  datorită impactului psihologic la care am fost expuși de mass-media: presă, televiziune, știri pe internet, etc. Mi-e greu să admit asta, ca om de presă, deci “principal vinovat”. Dar dincolo de acest statut, îl flutur cu disperare și pe cel de “victimă” extrem de convenaibilă a acestei manipulări. 

    În această dimineață, rostogolita din pat de o hărnicie congenitală pe care nici măcar “tele-munca” nu a reușit să mi-o sugrume, am făcut o selecție de știri mai mult sau mai puțin calde, pe care presa le-a vânturat, pe toate canalele, aducându-i pe cei mai slabi de înger la convingerea că sfârșitul e aproape și speranțe nu-s. Prea multe vorbe nu încap, pe lângă selecția de mai jos. E suficient să parcurgi titlurile ( și, atenție! fiecare astfel de știre este vânturată în ne…știre pe toate canalele media, până la intoxicare. Iar noi, ăștia, credulii, ne facem cruce la fiecare astfel de atac mediatic sinistru și fugim repede…. să ne spalam pe mâini. 

…cand, de fapt, în subconștientul nostru, cu toții ne dorim să ne spălam, mai degrabă,  pe…mâine!😩😩😩

Oare ce sentiment mă va încerca, peste câțiva ani ( în cazul în care mă voi număra printre supraviețuitori) , recitind titlurile de mai jos?


Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : NATURALIS