Mimi, croissant-uri și berete

Pandemie, pe malurile Senei – corespondență de la Radu Dem

 

Se pare că mulți români mai mult sau mai puțin stabiliți în străinatate s-au întors în țara lor de origine să se pună la adăpost. Asta nu prea le convine băștinasilor, dar nici francezilor, care au rămas fără mână de lucru la câmp. Lipsesc, se pare, 200 000 de brațe (și nu numai românești). Ca atare, ministrul agriculturii a lansat un apel celor care s-au trezit în șomaj în urma închiderii majorității comerțurilor, îmboldindu-i să vină la țară și să ajute țăranii la recolte. Un jurnalist l-a întrebat dacă e nevoie de vreo calificare pentru aceasta, la care ministrul a răspuns : « Păi ce, o coafeză sau un ospătar nu sunt în stare să culeagă căpșuni sau să smulgă sparanghel ? Daca vreți sa mâncați, puneti mâna și recoltați ! ».

Asta-mi amintește anii de studentie pe vremea lui Ceausescu, care ne scotea vara la porumb !

Pe de altă parte, guvernul Franței a ajuns și el la concluzia că francezii sunt grei de cap. Mai multe discursuri televizate ale președintelui și ale primului ministru, însoțite de mai multe decrete, n-au fost de ajuns ca să-i convinga pe toți să adopte măsurile barieră împotriva virusului.

Ca atare, ultimul decret apărut luni a adoptat conceptul « all in one », adică totul se învârte în jurul cifrei 1 : o singură plimbare pe zi, de o oră maximum, pe o rază de 1 km de domiciliu, grupul maximum fiind compus din…una persoană. « Poate așa vor întelege », și-a zis primul ministru.

Doar amenzile în caz de nerespectare a regulilor se abat de la cifra de…1 euro. La prima abatere se aplică 135 euros de amendă și tot mai mult, până la a patra, care se soldează cu 6 luni de pușcărie. Asta ca să-i descurajeze pe cei care au mulți bani și nu le pasă de amenzi.

Printre articolele în situație de pénurie se afla și…cartușele de cerneală pentru imprimante. Nu e de mirare, căci în decurs de o săptămână trei variante diferite de declarații derogative pentru ieșirea din casă au fost decretate. De fiecare dată cetățenii se repezeau să imprime un teanc, căci s-au obișnuit să facă stoc. Și a doua zi – la gunoi, o luăm de la capăt ! Vestea bună e că le poți scrie și de mână. De aia fiecare variantă e mai lungă decât precedenta : până s-o scrii de mână, îți trece cheful să ieși, ăsta fiind de fapt obiectivul vizat !

 

Credit foto :

www.alimentarium.org

www.liberation.fr

www.estrepublicain.fr