Femei de 10

“Aș interzice urgent inducerea panicii în rândul populației ! ” – interviu cu dr.MONICA POP, despre pandemia de coronavirus

Unii încă se mai întreabă de ce este invitat doctorul Monica Pop la toate televiziunile, pentru a vorbi pe toate temele posibile. Credeam că e clar pentru toată lumea : pentru că orice moderator din țara asta caută astfel de oameni : bine pregătiți în domeniul lor, bine documentați – în domenii ce ne privesc pe toți, buni vorbitori, charismatici, morali și, în plus, nu demagogi, ci oameni care au demonstrat ei înșiși că au făcut ceva bun, pe lumea asta. Pot fi oare adunate toate aceste calități într-un singur om? Foarte puțini “trec examenul”. Restul sunt …așa-numita “umplutură” : să iasă la număr, să genereze gâlceavă în platou, să creasca ratingul. Monica Pop este unul din cei puțini. Cei din prima categorie. De aceea este “bătaie” pe Monica Pop : televiziunile se întrec în a o include în rețeta unor talk-show-uri pe teme ce “contează”. Eu însămi, ca producător,  sunt o “consumatoare” de Monica Pop si nu m-am sfiit niciodată în a-mi arăta deschis simpatia față de faimosul director al Spitalului de Urgențe Oftalmologice – cel mai longeviv din țară. Director, nu spital. 

    Urmărindu-i implicarea activă și nu totdeauna “comodă” in subiectul “Coronavirus”( Monica Pop este genul de personalitate “incomodă” , care spune, argumentat, lucrurilor pe nume), i-am solicitat distinsei doamne doctor câteva răspunsuri la câteva întrebări “de sezon”. Astăzi le-am primit și mă grăbesc să vi le transmit și vouă : 

Marina Almășan : – Stimată doamnă doctor, seamăna Monica Pop din martie 2020 cu Monica Pop cea de acum? Cum a schimbat-o pandemia? 

Dr.Monica Pop : – Nu m-a schimbat cu nimic.Am constatat personal că omul se adaptează și că e greu să trăiești asa ceva, dar nu imposibil.

Marina Almășan : – Dar atitudinea dvs față de pandemie s-a schimbat cumva? Ați devenit cumva mai îngrijorată? Mai relaxată? 

Dr. Monica Pop: – Atitudinea, nu. Doar părerea. Si despre această viroză neasteptată si, cel putin bizară dar si despre felul in care a fost si este gestionată si la care, personal, nu m-am așteptat. Nu, nu sînt deloc relaxată cînd vad ce se întîmplă.

Marina Almășan : – De fapt, a fost o întrebare retorică : v-am urmârit frecventele intervenții din media pe această temă. Și nu ai relaxată nu păreați! Care este, de fapt, atitudinea corectă, pe care ar trebui s-o avem, față de această situație nemaiînâtlnita?

Dr. Monica Pop: – Nu e ușor de răspuns la o astfel de întrebare pentru că ne confruntăm cu probleme noi, desi au mai fost epidemii, chiar si pandemii, dar, atitudinea globală este total diferită acum si, în plus, greu de înțeles. Eu cred că măsurile de profilaxie trebuie respectate serios, dar că viața trebuie să meargă înainte, atît cît se poate.

Marina Almășan : – Și atunci care credeți că este motivația panicii pe care o crează conducătorii și presa? Cât credeți, din ceea ce vedeți la televizor? 

Dr. Monica Pop : – Este bună intrebarea cu panica indusă, foarte greu de explicat. Este, după parerea mea, una din marile greseli de strategie in sanatarea românilor, in aceste grele momente si care conduce la dublarea dificultății in a suporta ce se întimplă, pe lîngă alte si alte dificultăti ivite acum si cu care oamenii nu au fost obișnuiți si, prin urmare,  nu s-au pregatit. Eu cred că decidentii, dar si media, au adoptat o strategie greu de înțeles din start, fară să-si dea seama de consecințe. Guvernul a gresit, cerînd mediei sa exprime zilnic, repetat, formulări de panică, explicind tot ce se întimplă sub formă apocaliptică. Am convingerea ca le-a fost impusă contractual această atitudine ( total in detrimentul populatiei -si asta e de neințeles) pentru că prezentarea sub formă de panică a fost identica si repetată in cursul zilei la TOATE posturile tv, radio, etc, indiferent de înclinatia lor spre stînga sau spre dreapta politică, evidente la fiecare dintre ele.Motivul? Greu de înțeles! In orice caz, au facut foarte mult rau cu această atitudine iar, daca substratul este doar o greseală de strategie si nu dorinta de a manipula în sens negativ, acum e greu de remediat dar e clar si ca nu se doreste . Am convingerea ca nici structura persoanelor care ar fi putut s-o facă nu le permite! Orgoliul e ceva foarte, foarte rău si in detrimentul oricui. Poate duce la dezastru psihic. Mi-e greu să cred că exact asta se urmareste, asa cum o spun multe minti luminate! E foarte adevărat si că pentru oameni cu joasă structură, e greu de recunoscut cit de tare au gresit,  iar drept consecință, ce să incerce să remedieze?!

Marina Almășan : – Care sunt cele mai mari inepții pe care le-ați auzit, în toată această perioadă? 

Dr. Monica Pop : – Ineptii? Multe, din pacate! Panica indusă e prima si e f grav, apoi afirmatiile diferite despre acelasi subiect : masti – ba trebuie, ba nu trebuie, virusul ba se mentine, ba nu, pe suprafete, asimptomaticii ba nu transmit ( o mai mare ineptie ca asta e greu de auzit), ba transmit, amenințările, in loc de explicatii pe înțelesul oamenilor, care, după parerea mea sunt mult mai usor de convins cu vorba bună. La fel, ridicarea în slăvi si apoi blamarea unor atitudini terapeutice, lucru inadmisibil. Oamenii pe cine să mai creadă, ce sperante să aibă?

Marina Almășan : – Resimt personal această bulibășeală indusă. Dar, până la urmă, peștele de la cap se împute, nu-i așa? Unde greșesc cel mai dramatic guvernanții? 

Dr. Monica Pop : – Greseli au fost multe si, dupa parerea mea, FOARTE GRAVE! Prima a fost discriminarea incredibilă a persoanelor de 65 de ani si peste, cu interdictia de a iesi doar 2 ore pe zi, fapt înjositor, neintimplat în NICIO ALTĂ ȚARĂ . Apoi, situarea pe primul plan a acestei viroze si neglijarea clară a pacientilor asa-ziși cronici, care, in mare majoritate, nu s-au mai putut bucura de actele medicale atit de necesare, la unii consecintele fiind dezastruoase : agravarea bolii si, deces, la foarte multi. Apoi, NERECUNOASTETEA ACESTOR GRAVE GRESELI, NEGAREA LOR in media,  desi se stia  bine adevarul. Apoi, alegerile, care au fost clar un vector de transmitere a acestei afectiuni. Favorizarea pacientilor covid fată de ceilalti este de neiertat;  conform Constitutiei, orice om are dreptul la sanatate. In plus, romånii au continuat sa platească asigurările de sanatate, dar, dreptul la acte medicale a fost total restrins. Sunt mii de exemple de acest fel si, cu sigurantă, vor iesi la iveală. Doar că, din cauza acestor strategii, pentru unii va fi mult prea târziu.
Mai sunt si altele,  ca atitudinea fată de medici si personalul din sistem, cu promisiuni neonorate, inchiderea teatrelor si a restaurantelor, a scolilor. Imi amintesc de o epidemie de varicelă, cind, in clasa in care învăța fata mea, din 20 de copii , 12 au facut boala ( severa, de altfel, cea care se numeste in popor ” varsat de vânt”),  dar nimanui nu i-a trecut prin minte sa inchidă scoala).

Marina Almășan : – Și…au guvernanții noștri circumstanțe atenuante? Totuși, este o situație, cum spuneam, nemaiîntâlnită…

Dr. Monica Pop : – Nu, n-au absolut nici o circumstanță.Nu s-au intimplat astfel de lucruri in nici o altă tara, am mai spus. Ei isi acordă circumstante pentru tot ce fac, însă nu mai au cum sa dea timpul înapoi si nici sa-i facă pe români sa uite prin ce trec.

Marina Almășan : – Ca medic, sigur ați fost atentă la modul cum a fost gestionată pandemia, în diferite colțuri de lume. Care abordare vi se pare a fi cea mai corectă? 

Dr. Monica Pop : – Abordarea țarilor care nu au pus informările panicarde pe primul plan si care au încercat sa explice rațional si să sfătuiască populatia fără amenințări si pedepse si care, cu toate măsurile profilactice fizice impuse, au lăsat si lasă ca viata să se desfășoare în continuare,  fără a o îngreuna si mai mult.

Marina Almășan : – Spuneți-mi, doamna doctor, dacă ați fi factor de decizie la nivel înalt, în domeniul medical, puteți numi 3 măsuri pe care le-ați lua, fără șovăire? 

Dr. Monica Pop : – Măsuri ? Iată: 

– aș interzice urgent inducerea panicii in rindul populatiei,  informarea oamenilor  se poate face on-line pt cei care doresc,  sau sub forma unei stiri scurte, fara a speria oamenii si fara a-i duce spre stari depresive, asa cum se întimplă în momentul de față.

– as amina alegerile si, in loc de timpii alocati campaniilor electorale, aș tine cursuri televizate, pe întelesul tuturor, pentru a arăta corect ce trebuie facut pentru a evita îmbolnăvirile , in care as vorbi si despre faptul că virusul, ca toate celelalte virusuri, nu este ucigas, asa cum se prezintă , ci doar la un număr redus de pacienti, 80-85 % din ei fiind vindecati, exact după toate statisticile lor, fapt despre care nu se vorbeste mai deloc.

– as situa clar, fara echivoc, pacientii cu orice patologie si care necesită acte medicale de orice tip, pe acelasi plan, fara nici un fel de restrictii si discriminări, care, pentru unii, au dus la dezastru, dupa cum bine se stie, desi autoritatile neagă o evidență clară!

Dar aș mai lua și alte masuri : chemarea tuturor medicilor pensionari care pot si vor sa mai lucreze, in specialitățile : epidemiologie, ATI, boli infecto-contagioase, pneumologie, boli interne, si in toate specialitățile care pot contribui la sanatate, a psihologilor si a medicilor psihiatri, as deschide urgent teatrele si restaurantele si scolile, cu recomandarea respectării masurilor de profilaxie, etc

Marina Almășan : – Sper că le-ați dat tot atâtea idei bune celor care au astăzi “pâine și cuțitul”, în domeniul Sănănății..

Am o curiozitate : am urmărit cu mare interes postările  dumneavoastră curajoase din ultima vreme. ..Ce reacții au stârnit? 

Dr. Monica Pop : – Aprecieri pozitive de la oameni si de la multi colegi,  dar si citeva mesaje anonime, de la lași, cu invective sau cu ” sfaturi” să-mi vad de treabă! Si chiar cu negarea unor afirmatii, venite de la unul din decidenti, la 1-2 posturi tv.

Marina Almășan : – Dumneavoastră personal, cum vă feriți de Coronavirus? Cum vă creșteți imunitatea? 

Dr. Monica Pop: – Cu pastrarea ( ne-exagerată) a masurilor cunoscute ( de exemplu, eu nu sunt de acord cu schimbarea exagerată a măștilor) si cu 2 vaccinuri : Prevenar si Antigripal. Plus,  multe legume si fructe.

Marina Almășan : – Am notat, vă mulțumesc! Cum vă vedeți, de Sărbători? 

Dr. Monica Pop: – De Sarbatori, acasă, cu familia si cu…Moș Crăciun, care sa aibă grijă să bucure pe toată lumea.

Marina Almășan : – Pentru că ați pomenit de el, Ce-i veți cere, în acest an? ( aveți dreptul la 3 optiuni, două trebuie musai să fie  materiale! 😂) 

Dr. Monica Pop : – Moșul sa aducă o stare bună de sănătate familiei mele, prietenilor, colegilor, românilor in totalitate si mie, bineînteles. A fost prima dorință si cea mai importantă. Dorinte materiale, nu prea am. Mi-as dori o masină nouă pentru soțul meu ( dar asta nu se poate, incă, desi pretentiile nu sunt mari, dimpotrivă) iar pentru mine… niste farduri de buna calitate.

Ca sa inchei cu ceva vesel, nepotul meu ( acum medic),  mic fiind ( avea cam 4 ani) , atunci când l-am intrebat ce vrea sa-i aducă Moș Craciun, mi-a raspuns : „- O masină Cielo” ( era foarte  la modă pe atunci). I-am spus că Moșul nu are atit de multi bani. “Bine, atunci… niste stixuri!” – mi-a raspuns Mihai. 

Marina Almășan : – …La stixuri vom ajunge în curând, cu toții, doamna doctor! Sănătate să aveți și să rămâneți la fel de sclipitoare! 

Publicitate