Femei de 10

“Faptul că vezi că pacientul reuşeşte să respire spontan, fără să necesite oxigenoterapie, reprezintă o mare emoție pentru un medic!”- interviu cu medicul Mihaela Murè din Roma

 

Miruna Căjvăneanu, jurnalist de origine română din Roma,  corespondent Hotnews și fondatoarea site-ului iromeni.com , ne propune să cunoaștem o femeie de 10, aflată în prima linie a luptei mondiale cu COVID-19 :  medicul  Mihaela Murè. 

Înainte de a-i solicita un interviu, Miruna ne-a prezentat o scurtă carte de vizită a interlocutoarei sale :  

     Mihaela Murè este originară din Botoşani, stabilită de 17 ani în Italia, este medic la unul din cele mai prestigioase spitale din Roma, Policlinico Tor Vergata. Aici a fost inaugurat, la sfârşitul lunii martie, “Covid – 4″, o clădire cu 200 de locuri dedicată exclusiv pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Am avut plăcerea să discutăm cu medicul român despre cum sunt trataţi pacienţii cu coronavirus, cum este viaţa unui doctor pe timp de pandemie în Italia, ce părere are despre măsurile luate de autorităţi şi ce sfaturi utile poate da celor din jur.

Miruna Cajvaneanu : De cât timp sunteţi medic în Italia, cum aţi ajuns să profesaţi la Roma?

Mihaela Murè : În Italia sunt de aproape 17 ani. Am venit aici imediat după ce am terminat Facultatea de Fizică din Iaşi. Ca fizician nu era aşa simplu să continui aici cariera, aşa că am decis să o iau pe un alt drum profesional: am ales sa fac Facultatea de Medicină. Un vis ce îl aveam de mică. A fost un drum lung cu multe examene, dar cu cu experienţe frumoase şi plin de satisfactii. În momentul de fata lucrez la Spitalul Universitar « Tor Vergata” din Roma, secţia de Medicină Fizică și de Reabilitare (MFR).

Miruna Cajvaneanu : Cum aţi luat contact pentru prima oară cu noul virus ? Când urmăreaţi ştirile din China, vă gândeaţi că Italia va trece printr-o epidemie?

Mihaela Murè : Spitalul s-a pregătit imediat după ce s-a aflat de primele cazuri în Nordul Italiei. Au fost luate imediat decizii de modificare şi extindere a spaţiilor dedicate pacienţilor cu CoVid19. Au fost închise majoritatea cabinetelor de consultaţii şi a celor in regim DH (day hospital). Ulterior s-au transferat majoritatea secţiilor de chirurgie in alte spitale.
Când a început in China, sincer nu credeam că o să se ajungă aşa de rapid şi la noi, sau cel putin aţa speram cu toţii.

Miruna Căjvăneanu : Care a fost primul pacient cu coronavirus? Câţi pacienţi aţi avut?

Mihaela Murè : Primul pacient internat la noi la spital a fost la începutul lui martie. Primul pacient al meu, cu CoVid19 l-am consultat pe secţia de boli infecţioase, în stare relativ bună. Implicarea mea si a colegilor mei constă în evaluarea  funcţională a pacientului din mai multe puncte de vedere (motor, respirator …etc) şi permiterea recuperării cu ajutorul altor specialişti cu care lucrăm în team (fizioterapişti, psihologi…) ce pun în aplicare diferite programe de reabilitare prescrise de catre noi, medicii.Numărul pacienţilor consultaţi e destul de mare, circa 7-8 cu CoVid19 pe zi.

Miruna Căjvăneanu : Care este momentul cel mai emoţionant prin care aţi trecut? Vă e frică să nu vă infectaţi?

Mihaela Murè : În această perioadă, emoţiile au fost multe: externarea primului pacient, revederea unui pacient după 2 săptămâni de terapie intensivă. Faptul că vezi că pacientul reuşeşte sa respire spontan, fără să necesite oxigenoterapie, reprezintă o emoție mare! Mai ales ca eram foarte sceptici, fiind un pacient delicat (cu alte boli). Teama să nu mă infectez nu pot să spun ca nu există. Însă mai degraba există teama că pot sa infectez pe alţii fără să ştiu – asta ne macină pe mulţi dintre noi.

Miruna Căjvăneanu : Ce reguli de igienă aplicaţi în familie, în comunitate, la cumpărături?

Mihaela Murè : În familie am adoptat cea mai drastică regula de igienă: am decis imediat să schimb domiciliul pe parcursul acestei perioade, pentru a-i proteja pe cei din familie. La cumpărături iau aceleaşi măsuri de protecţie ca şi ceilalţi cetăţeni (mănuşi, mască şi solutii de dezinfectat).

 

Miruna Căjvăneanu : Cum aţi descrie situaţia în care se află Italia? Cum credeţi că va evolua situaţia în România?

Mihaela Murè : Italia trece printr-o perioada dificilă şi încă nu se ştie cât va mai dura. Va trebui să ne obişnuim cu virusul până la un vaccin.
Important este să se insiste pe instruirea populatiei pentru ceea ce priveste distantarea, folosirea corecta a măsurilor de protecţie, a igenizării corecte fiindcă aici e de fapt problema.

În Romania consider că au fost luate aceleaşi măsuri de distanţare socială, poate mai din timp ca în Italia, astfel fiind întârziată evoluţia rapidă a virusului.

Problema e că nu s-a diminuat pericolul, în contextul in care s-au întors mulţi români plecaţi la muncă în alte ţări care se confruntă cu acelaţi virus, pe motiv de pierderea locului de muncă ori pentru ca să fie alături de cei dragi.

Acest lucru s-a perceput greşit! Tocmai grija faţă de cei dragi trebuia să îi ţină departe! Am citit din presă că au fost luate măsuri severe pentru izolarea celor veniţi în ţară, dar consider că este foarte greu pentru autorităţi să îi urmărească, în lipsa unei solidarităţi sociale şi a unei conştientizări reale a pericolului ce îl reprezinta acest virus.

Recunosc că urmăresc îndeaproape şi cu mari emoţii situaţia din România, fiindca acolo îmi sunt părinţii şi multe persoane dragi.

Miruna Căjvăneanu : Mii de medici italieni au adresat o scrisoare deschisă autorităţilor, cerând o serie de măsuri: mai multe testări, o monitorizare mai atentă a posibililor infectaţi etc. Sunteţi de acord cu cererile lor? Ce credeţi că ar fi putut face sau ar trebui să facă mai mult sau mai bine statul italian ?

Mihaela Murè : Sunt de acord cu cererile expuse. Statul Italian ar trebui să întărească prezenţa în teritoriu, prin aşa numita “Medicina teritoriala”, sa se dea posibilitatea efectuarii testelor si analizelor fără obstacole birocratice, să se continue monitorizarea celor care, deşi au simptome, au rezultat negativ la testare.

 E necesară de asemenea intervenţia în faza precoce a bolii, chiar cu tratamente off label autorizate de către AIFA (Agenţia Italiană a medicamentelor). Numai aşa vom putea avea o diminuare a numărului celor pozitivi si a deceselor.

Miruna Căjvăneanu : Câteva sfaturi de final…

Mihaela Murè : Primul sfat e să se continue cu distanţarea socială şi cu masurile corecte de protecţie individuală. La primele simptome,  trebuie alertate serviciile sanitare competente pentru a se putea interveni imediat.

Miruna Căjvăneanu : – Vă mulțumesc și mult succes!

Publicitate