Ea și El La psiholog

Până când moartea ne va despărți?

Facem promisiuni de iubire veșnică din toată inima. Credem cu tărie în iubire pentru toată viața. Deși știm – am citit, am văzut în filme, am observat la alții, că dragostea nu durează pentru totdeauna. Și totuși, sperăm că nouă nu ni se va întâmpla. Și totuși… se întâmplă. După câțiva ani, iubirea aceea pe care o credeam veșnică pălește. Obosește. Devine rutină. Încă îl iubești poate, dar nu mai simți fiori. Fluturașii din stomac au dispărut. Și se întâmplă uneori să simți fiori și fluturași pentru altcineva. Pentru un alt bărbat. Ce faci? Mai ai dreptul să te îndrăgostești? Te simți nu doar îndrăgostită, dar și vinovată.

 Ce e de făcut?

Să îți înșeli bărbatul nu e niciodată corect. Și totuși, se întâmplă. Psihologul Janis Abrahms Spring, autoarea lucrării După aventură, ne spune că 37% dintre bărbați și 20% dintre femei și-au înșelat partenerii în timpul căsniciei. Și totuși, ce poți să faci? Înainte de a te arunca în brațele altui bărbat, ar fi bine să-ți acorzi răgaz și să-ți răspunzi la niște întrebări. Poate soțul tău te enervează sau te plictisește, ori poate te-a înșelat, totuși îl mai iubești? Poate căsnicia voastră nu merge cum ai vrea, dar oare se mai poate face ceva? Poate viața voastră sexuală nu mai e ce-a fost. Uneori, nu mai e deloc. Există vreo șansă să-i reaprinzi interesul? E momentul să discuți și cu soțul tău, să vezi dacă între voi mai există iubire. Dacă se mai poate repara ceva. Nu-i spune totuși că ești atrasă de altcineva. Explică-i că te preocupă căsnicia voastră și dacă mai există iubire între voi. Dacă el nu te asigură că încă te mai iubește, asta poate să-ți dea de gândit. O consultație la un psiholog sau un psihoterapeut te poate ajuta în această situație.

E divorțul o opțiune?

Inevitabil, te gândești și la divorț. Divorțul e o experiență complexă și traumatizantă.  Din momentul în care se pune această problemă, nu mai sunteți în aceeași tabără. Brusc, observați că ați devenit adversari. Sunt multe lucruri de împărțit, de lămurit, de rezolvat. Trebuie împărțită averea, custodia copiilor dacă există, chiar și prieteni și animale de companie. Existența copiilor complică foarte mult lucrurile. Ești pregătită, la o adică, să-i crești singură? Totuși, dacă cei doi soți nu mai sunt compatibili, nu este o justificare pentru a continua o relație care nu aduce altceva decât nefericire. Dar înainte de a se pune problema divorțului, poți încerca să-ți salvezi căsnicia, apelând la terapia de cuplu.

Celălalt bărbat

Celălalt bărbat chiar te iubește sau e interesat doar de sex? I-ai evaluat corect calitățile, sau fluturașii din stomac te împiedică să-l vezi așa cum e de fapt? Și, dacă e și el căsătorit, poți avea încredere într-un bărbat care-și înșeală soția?

Uneori, când ești într-o situație atât de complicată, se întâmplă să apelezi la sfatul unei prietene sau unei rude. Dar sfatul unui specialist este de neînlocuit. Clinica Renia din București are psihologi și psihoterapeuți bine pregătiți pentru a trata problemele intervenite în relațiile de cuplu.

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.