Ea și El

O scriitoare avertizează: “Nu are rost să lupți pentru a-ți salva căsnicia!”

Conflict and couple crisis

O scriitoare foarte populară din Rusia, Tatiana Ogorodnikova,doctor în psihologie, șochează : ” căsnicia nu trebuie salvată!” . Spicuim dintr-un interviu acordat recent site-ului womanhit.ru :

Vorbiți deseori, la intâlnirile dvs cu publicul, despre dragostea la prima vedere. cum poate fi ea transformată într-o relație de durată? Sentimentul iubirii poate fi indus? Există, oare, o “rezervă de iubire”?
Primul îndemn este: iubește-te pe tine însuți și abia apoi iubește-ți aproapele. Ce ești dispusă să faci, pentru a trăi mult, pentru a arăta bine, a fi veselă, relaxată, liniștită sufletește? În asta constă secretul! Toți ne dorim același lucru : sănătate, fericire, dragoste. E-adevărat, fericirea are alt chip pentru fiecare dintre noi, dar asta nu e important. Același lucru trebuie să-l faci și pentru aproapele tău. Iar în momentul de euforie al iubirii – chiar de 100 de ori mai mult! De ce, oare, oamenii sunt gata să răstoarne lumea, să aducă luna de pe cer, să te poarte pe brațe șamd? Desigur, o astfel de atitudine este prezentă doar la început de relație. Și asta pentru că îndrăgostirea este de fapt o balanță hormonală dezechilibrată, este , dacă vreți, o boală!
Baza unor relații de durată o reprezintă convingerea interioară că respectivul este cu adevărat jumătatea ta. Ce valoare are un partener, dacă, la primele bârfe ale prietenilor tăi ești gata să renunți la el sau să-ți schimbi părerea despre el? Pentru că a-ți induce în mod artificial sentimentul iubirii, atunci când el nu există, este ca și cum ai încerca să devii yogin, câtă vreme toată viața ai fost instructor de fitness! Da, dragostea are o rezervă limitată, dar numai în faza ei de pasiune, îndrăgosteală. Dragostea adevărată este nelimitată. Spre exemplu, părinții continuă să-și iubească copiii, indiferent de vârsta lor. Puytem iubi o pisică sau un câine toată viața lor. Cu ce este mai prejos, iubirea adevărată dintre un bărbat și o femeie care s-au găsit unul pe altul? E adevărat că felul în care se manifestă iubirea se schimbă în timp, nu toți își pot păstra aceleași sentimente de la început până la sfârșit. Ca să-ți păstrezi sentimentele nealterate, trebuie să încetezi să-ți dorești să-l schimbi pe celălalt, dorindu-ți să fie așa cum vrei tu. Trebuie să înțelegi că, dacă partenerul se va transforma în “altceva”, chiar si ție va înceta să-ți mai placă de el.
Dacă bărbatul a plecat, cum poate femeia să-și salveze căsnicia, să-l întoarcă înapoi, la familie?
Căsnicia nu trebuie salvată. Trebuie conștientizat cât de important este acest om pentru tine. A făcut o greșeală sau a dorit, în mod conștient, să-și schimbe viața. Astăzi, divorțul nu mai e un lucru rar. Din păcate, trebuie să ne obișnuim cu ideea că bărbații își doresc să trăiască mai multe vieți. E adevărat că și noi, femeile, reușim uneori acest lucru. Însă atunci când ai și copii, ai o responsabilitate foarte mare și nu prea poți să te joci de-a viețile. Mai întâi trebuie să-i pui pe picioare pe cei mici. Poate că la noi, femeile, apare teama, dependența materială și acestea ne fac, de fapt, să ne dorim să-i întoarcem pe soții noștri…Ce legătură are asta cu dragostea? Însă dacă există dragoste, există și înțelegere : accepți gândul că soțul care te-a părăsit este, de fapt, destinul tău. Gândiți- vă bine dacă aveți forța să-l iertați și să-l primiți înapoi. Desigur, primul impuls va fi să spuneți DA! Însă eu nu mă refer la o iertare simplă, ci la A UITA definitiv acel “incident”, a nu mai ridica niciodată pretenții legate de acest subiect, a analiza propriile greșeli și a încerca să vă schimbați voi însevă, astfel încât soțul trădător să găsească în voi femeia perfectă, soția iubitoare, calmă deschisă, schimbată în bine. Astfel încât să-i stârniți pofta de a rămâne cu dvs.

Uscatoare rufe