Femei de 10

“ O femeie de 10 este, înainte de orice, o ființă puternică și determinată, care știe cine este și ce vrea de la viață” – interviu cu dr. DANA STAN , fondator și CO al DDS DIAGNOSTIC

 

Această prezență a mea – jurnalistic vorbind – în lumea românilor de 10,  îmi oferă șansa de a cunoaște adevăratele valori ale acestei țări. Și nu doar a le cunoaște, dar și a le promova, prin articole și emisiuni,  astfel încât toți conaționalii noștri să afle de ei, să le admire carierele dar și viețile personale, să se inspire din acestea. Iar atunci când gândirea negativă mai pune câteodată stăpânire pe mințile noastre, când orizonturile se îngustează și începe să ne apese obsesiv groaza că trăim “într-o țară de nimic”, nu avem decât să privim spre acești oameni, deloc puțini de fapt, și să conchidem, în final : Nu, țara asta nu e “pe ducă”! Există atâția oameni care o împing în direcția corectă! România are viitor! 

Între  personajele evocate mai sus, am regăsit-o și pe  Dana Stan, una din femeile de 10 ale acestei Românii.  Este fondator, CEO și responsabil al departamentului de cercetare din cadrul DDS Diagnostic, compania 100% românească, dedicată inovării în domeniul diagnosticului in vitro. Dana Stan a absolvit  Institutului Politehnic București, Facultatea de Tehnologie Chimică, Doctor în Chimie, cu specializare postuniversitara în cercetare-dezvoltare pentru microtehnologie. Dana Stan este unanim admirată pentru  vasta sa experientă în domeniul bio-nano-tehnologiei, medicinei de laborator și studiilor clinice. Aflată în fruntea unei echipe active și dinamice de cercetători pasionați, ea este direct responsabilă de sinergia acesteia, ea se dedică, alături de colegii săi, performanței  și inovării medicale. 

Compania DDS Diagnostic , pe care Dr. Dana Stan a fondat-o în anul 2002,  este astăzi unul dintre principalii jucători pe piața românească de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de diagnostic de ultimă generație dedicate sănătății oamenilor.

    …Cum a reușit? Ce fel de om este Dana Stan, dincolo de titlurile impresionante pe care le conține CV-ul său? Care-i sunt planurile de viitor? Iată doar câteva din întrebările unui interviu inspirațional, care sper să vă bucure la fel cum m-a bucurat și pe mine, autorul său. 

 

Marina Almășan : – Să facem, așadar,  cunoștință cu omul Dana Stan. Sunteți doctor în chimie și cercetător. Este cumva moștenire de familie?

 

Dr.Dana Stan : – Conștient sau nu, dar deloc întâmplător este clar, m-am pregătit pentru DDS Diagnostic de când mă știu. Am tot spus asta și o repet,  pentru că DDS a început cu mult înainte să știu eu, adică să o înființez. Am avut o super profesoară în școala generală, practic ea mi-a trezit interesul pentru reacții și reactivi și chimie, în general. Era tânără și foarte plăcută și deschisă, ne făcea tot felul de experimente hazlii. Toată clasa o iubea. Mie personal ‘întâlnirea” cu ea mi-a deschis apetitul pentru cercetare. Iar de aici încolo viața mi-a “alchimizat” toți pașii către o carieră în cercetare-dezvoltare în bio-chimie. Nimeni din familie nu a urmat această meserie sau ceva legat de domeniu. A fost o surpriză pentru toată lumea pasiunea mea pentru chimie și ulterior cercetare, dar ai mei au fost genul de părinți care dau mână liberă copiilor să își aleagă drumul în viață, susținându-mă și ghidându-mă permanent în alegerile mele. În liceu, profilul de științele naturii și în facultate am fost atrasă de aplicațiile legate de biochimie. Cu oamenii care trebuie alături, drumul este mai ușor și reușita este de partea ta. Iar eu am avut profesori și mentori valoroși cărora le datorez în mare parte ceea ce sunt și, mai ales, ce fac astăzi.

 

Marina Almășan : – Am tot respectul pentru oamenii de valoare care nu-și uită mentorii! Înțeleg că ați fost fascinată de chimie –  materie care, să recunoaștem, nu este “simpatizată”  din cale-afară de elevi. Care este domeniul chimiei care v-a atras cel mai mult și de ce?

 

Dr. Dana Stan : – Domeniul chimiei organice și al biochimiei. Aplicațiile m-au atras foarte mult. Pentru că poți înțelege cum funcționează organismul uman și de ce o face într-un anume fel, și, astfel, să obții medicamente noi, metode performanțe de diagnostic, să știi cum poți preveni boala dar, mai ales, cum îți menții sănătatea. Cred că pe oricine ar fascina să cunoască aceste lucruri. Mie, din fericire mi-a și dat viața această oportunitate,  pentru care sunt mai mult decât recunoscătoare.

 

 Marina Almășan : Așadar, sunteți omul potrivit ( din punct de vedere al pregătirii) la locul potrivit! Cărui fapt se datorează apropierea dumneavoastră de lumea medicinei?

 

Dr. Dana Stan : – Sincer, nu știu. Cursul vieții sau poate destinul… Pentru că, deși părinții mei au avut cu totul alte meserii, în domeniul cifrelor, tatăl meu fiind economist, eu și sora mea am virat spre lumea medicală. În timp ce eu am luat drumul cercetării, sora mea, este medic și profesor universitar. Deci, cred că vreo genă e responsabilă de asta, dar nu am ‘cercetat’ amănunțit subiectul, o fi vreo explicație undeva prin arborele nostru genealogic care a generat acest drum profesional, pe principiul “nimic nu e întâmplător”.

 

Marina Almășan : – Cu siguranță, nu! Spuneți-mi, ce domeniu medical v-a captivat?

 

Dr. Dana Stan : – Partea de diagnostic și terapii în general a fost firul roșu al vieții mele profesionale. E un domeniu care necesită multă dedicare și o doză crescută de curiozitate pigmentată cu imaginație și determinare, ingrediente care îmi curg prin vene. Și mai este atenția mea la detalii, sunt un fin observator și atunci când nu sunt focusată explicit pe ceva. Și am o minte antrenată să găsească cele mai bune soluții. De aceea probabil m-am și axat pe metode inovatoare de diagnostic, metode la nivel molecular, de mare precizie.

 

Marina Almășan : – Nu sunt eu prea pricepută la medicină, dar îmi pare că ați ales cel mai important domeniu al său. Iar faptul că ați și performat, este cu adevărat de apreciat.  Vă rog să alcătuiți un Top 5 al succeselor dvs profesionale.

 

Dr. Dana Stan : – 1. Faptul că am terminat cu succes facultatea și doctoratul. Sunt școli grele, cu multe etape dificile și provocatoare de parcurs. Au urmat și studiile postdoctorale care au definit focusarea mea pe domeniul cercetării.

2. Prima trusa pe care am avizat-o și am pus-o pe piața. Sunt foarte mândră că laboratoarele o achiziționează și lucrează cu ea și acum.

3. Parteneriatele de succes cu echipe de cercetare de prestigiu din Institute de Învățământ Superior și Cercetare Dezvoltare. Consider o mare reușită aceste colaborări dar și o provocare în același timp pentru noi ca echipă și companie specializată și focusată pe soluții performanțe de diagnostic.

4. Formarea unei echipe de succes în compania DDS Diagnostic. Se spune că succesul este efortul în echipă și crearea unei formule eficiente de profesioniști pasionați a fost pentru mine o prioritate încă de la înființarea companiei, în 2002. Am crezut întotdeauna că munca în echipă este cea care îi face pe oamenii obișnuiți capabili de rezultate neobișnuite și DDS mi-a validat acest adevăr.

5. DDS Diagnostic, cu toate rezultatele ei. Am avut multe momente în care am crezut că nu o să reușesc, dar viața a fost de partea mea, iar pasiunea și munca susținută și-au spus cuvântul.

    Ordinea nu este neapărat cea pe care am spus-o, deși cronologic așa este. Dar este evident că, împreună, cele cinci reușite de mai sus mă definesc din punct de vedere profesional. Sunt realități de care, recunosc, sunt mândră și care au generat valoare vieții mele și numai.

 

Marina Almășan : – Vă felicit din toată inima pentru aceste izbânzi și aș vrea să ne referim acum la calitatea dumneavoastră de manager, cea care o dublează pe cea de om de știință. Ați pus bazele propriei companii, DDS Diagnostic, în 2002. Puteți detalia povestea ei, de la idee, la faptă?

 

Dr. Dana Stan: – Povestea conține multe vise, doze mari de curaj și tenacitate și mentori foarte buni. Toți profesorii mei, dar în special cei care mi-au fost coordonat teza de doctorat, domnul profesor Maior (din păcate nu mai este printre noi) și domnul profesor Baciu, fostul șef al catedrei de Chimie Organică din cadrul Facultății de Chimie, mi-au dat o extraordinară încredere în mine și m-au susținut necondiționat. Acesta a fost un foarte frumos cadou pe care l-am primit de la viață. Un alt mentor a fost dl. Academician Dan Dascălu, fostul director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie București. Datorită lor am avut curajul să dezvolt, să avizez și să pun pe piața primul produs, după care să accesez teme de top la nivel mondial din domeniul nanotehnologiilor și să obțin rezultate foarte bune, materializate în lucrări științifice, brevete, prototipuri și produse. DDS a fost o consecință a pregătirii mele profesionale, dar și a experienței de peste 25 de ani în sistemul medical de stat. Deci la mine nu a fost de la idee la faptă, ci de la fapte la o companie care să integreze toată experiența și expertiza mea anterioară.

 

 

Marina Almășan : – Deși intuiesc că îl simțiți ca pe un copil pe care l-ați adus pe lume, am să vă întreb totuși : ce rol ocupă DDS în viața dumneavoastră?

 

Dr. Dana Stan : – Mă împlinește pe plan profesional. Dar și personal. Pentru că DDS Diagnostic nu mai este despre mine, eu am creat-o, sunt și voi fi mereu responsabilă de drumul ei, dar DDS este deja pe drumul ei. Tocmai de aceea nu mă las acaparată de pasiunea mea nelimitată pentru cercetare și îmi aloc timp pentru mine și viața personală. Din punctul meu de vedere, dacă nu există și o viața personală bogată și realizată, ceva nu este în ordine. Chiar dacă ai perioade în care ești prins, ai mult de lucru, familia și prietenii sunt extrem de importanți și nu trebuie lăsați prea mult pe planul doi. Ei îți dau, de cele multe ori, susținerea și forța să mergi mai departe și mai departe. În plus, cred că echilibrul este cel care creează succes pe termen lung. Și atunci sunt atentă să mențin dozajele necesare în permanență, deși nu este întotdeauna ușor, recunosc.

 

Marina Almășan : – Nu este ușor nici să conduci și mai ales să însuflețești o echipă. Care sunt principiile care definesc “liderul Dana Stan”?

 

Dr. Dana Stan : – Da, nu e neapărat ușor. Cred că m-a ajutat faptul că am fost angajată un număr de ani și la stat și la privat și am fost în multe roluri: de începător, angajat experimentat, coordonator. Cred că sunt empatică, nu le pretind colegilor mei nimic din ceea ce eu nu aș putea să fac, dar îmi plac lucrurile bine făcute și la timp, cu pasiune și determinare. Îmi place și apreciez foarte mult valoarea umană și ca angajator am avut oportunitatea să formez o echipă bazată și pe acest principiu, nu doar pe competențe profesionale. În plus, îmi place foarte mult să creez o atmosfera relaxată și creativă, în armonie și țin foarte mult la unitatea echipei.

 

Marina Almășan : – …lucruri care mă fac să intuiesc că sunteți foarte prețuită, de catre colegii dumneavoastră. Am să intru puțin pe ..tărâmul sufletesc. Sunteți, fără îndoială, o femeie puternică. Dar, cu siguranță, aveți și dumneavoastră sensibilitățile dumneavoastră, temerile, poate chiar fricile. Care sunt acestea și cum le învingeți?

 

Dr. Dana Stan : – Sunt om,  înainte de orice. Toți avem vulnerabilitățile noastre, nu există om perfect, dar, din fericire, suntem ‘perfectibili’. Iar eu sunt, prin definiție, omul soluțiilor. Eu văd mereu oportunități de dezvoltare, fie personală, fie profesională, indiferent cât de mare este provocarea. Și, recunosc, provocări au fost multe, ca în viața oricărui om, de altfel. Am avut și eu momente în care m-am întrebat dacă viziunea mea este bună, dacă nu cumva țintesc mult prea sus, sau dacă efortul depus nu este cumva prea mare raportat la rezultate. În cercetare, mai ales în cea aplicativă și de bună calitate, rezultatele vin la început mai greu și după e multă muncă susținută. Între cercetare și sportul de performanța, de exemplu, este o mare asemănare. Este multă pregătire în spate și teoretică și practică, trebuie să acumulezi multă experiență pentru a reuși să ai rezultate semnificative. Și te întrebi de multe ori dacă vei reuși. Dacă experimentul tău, pe care nu l-a mai făcut nimeni până atunci, va ieși bine. Sunt îndoieli inerente în acest domeniu dar care conștientizate pot deveni motivații. În plus, îmi reproșam în anumite situații că nu stau suficient cu familia mea, că nu acord soțului și fiicei mele timpul și atenția pe care le merită. Dar, în definitiv, viața este o succesiune de experiențe și întâmplări care vin la pachet cu provocări și beneficii. Perspectiva din care abordezi provocările și cum alegi să treci prin ele generează rezultatele dorite și împlinirile sau dimpotrivă. Eu sunt foarte flexibilă și văd pozitivul din orice, mai puțin la testele rapide, aici prefer negativul întotdeauna.😊Dar, lăsând gluma la o parte, cred cu convingere că omul, când primește provocarea, primește la pachet și soluția optimă. Și că putem învinge orice temeri cu calm, cu încredere în noi înșine și în viziunea noastră și cu încredere în cei din jur, care ne susțin și merg alături de noi.

 

Marina Almășan : – Citisem mai deunăzi – apropo de ceea ce spuneați – un îndemn cât se poate de inspirat : “Feriți-vă de oamenii negativi : ei găsesc câte-o problemă pentru orice soluție!” 😁 ….Aș vrea să vă “dezbrac” puțin de uniforma de cercetător și să vă rog să dezvăluiți chipul omului Dana Stan. Cum vă definiți?

 

Dr. Dana Stan : – Sunt o persoană foarte sociabilă, țin mult la familia și la prietenii mei și îmi place foarte mult să petrecem timpul împreună. Nici nu contează prea mult cum anume. Atâta timp cât este de calitate și ne unește prin preocupări și valori. Familia mea și a soțului meu au fost mereu studioase. Tatăl meu, deși economist,  era pasionat de istorie și literatură, iar, pentru mama, pasiunea supremă era să ne răsfețe pe noi, să citim împreună, să mergem la teatru. Tatăl soțului meu a fost inginer electronist și a făcut parte din echipa care a înființat Microelectronica. Soțul meu a fost inginer, a absolvit Institutul Politehnic București. Așa că am copilărit și mi-am petrecut tinerețea într-un mediu în care educația și valorile umane erau la mare preț.

Îmi place să gătesc, prăjituri în mod special pentru familie și prieteni. Timpul meu liber,  sau mai bine spus eliberat conștient de sarcini profesionale,  se umple cu călătorii la munte sau la mare (de preferat), concerte în aer liber ori de câte ori am oportunitatea, ieșiri la teatru, zile rupte din calendar pentru a merge la SPA și, cât de des pot, la o cafea cu prietenele, la povești de fete care îmi încarcă întotdeauna bateriile.

 

 

Marina Almășan : – Așadar, în aparență, sunteți un om ca oricare altul. Aș fi curioasă să vă gust prăjiturile!😁 Doar că, prin tot ceea ce faceți, atrageți mereu nota 10 de partea dumneavoastră!  Chiar așa : în opinia dvs, ce înseamnă “O femeie de 10”?

 

Dr. Dana Stan : – O femeie de 10 este femeia perfect-imperfectă din punctul meu de vedere. Să vă explic. Nu cred în perfecțiune, nu cred nici în wonder-woman, nici în rețete de succes general valabile, pentru că nu cred în clișee și standarde generalizate. Dar cred că o femeie de 10 este înainte de orice o ființă puternică și determinată, care știe cine este și ce vrea de la viață. Este femeia care are și familie, merge și la muncă de dimineață până seară, care are în responsabilitate tot felul de sarcini de familie, profesionale, personale și multe alte extra-uri pe ordinea de zi, dar își face timp și pentru sufletul ei. Și nu se plânge și le mai și rezolva pe toate. E perfectă din această perspectivă. Și pentru că, așa cum spunea Nichita Stănescu “perfecțiunea în artă nu atrage atenția, și nu numai în artă, în tot”, femeia de 10 este pentru mine atât cât trebuie imperfectă. Această imperfecțiune nu este la vedere, dar poate fi cea mai puternică armă a unei femei.

 

Marina Almășan : – Frumoasă definiție și, mai ales generoasă! Femeile au răsuflat ușurate : pot accede, iată,  la nota 10, chiar dacă au mici “imperfecțiuni”! Haideți acum, în final, să ne imaginăm o întâlnire cu legendarul “peștișor de aur”. Care ar fi cele 3 dorințe pe care i le-ați formula?

 

Dr. Dana Stan : – Sănătatea a fost și este mereu pe primul loc. Nu doar acum, în pandemie, ci mereu, pentru că sănătatea este o stare care reflectă un echilibru pe toate planurile, nu vorbesc doar de sănătatea fizică. Eu personal cred în sănătate ca mod de viață. Acest adevăr fundamental al meu se datorează și faptului că lucrez de-o viață în domeniul medical și asta m-a învățat că sănătatea trebuie apreciată mai ales când o ai și nu doar atunci când se subrezește. Mai mult decât atât, sănătatea, fie că vorbim despre prevenția bolii, fie că vorbim de echilibru fizio-pshiho-emoțional necesită o abordare continuă, specifică și personalizată. Mă opresc aici, deși acesta este un subiect care mie îmi place foarte mult și despre care pot vorbi ore în șir.

Și că să echilibrez balanța personală a dorințelor, celelalte două sunt legate de familie și business. Îmi doresc foarte mult să am nepoți și, last but not least, ca DDS Diagnostic să devină un nume în diagnosticul Mondial și, veți vedea, o să ajungă acolo curând!

Marina Almășan : – …iar atunci voi veni din nou la dumneavoastră, pentru un alt interviu! Mult succes, vă doresc!

 

 

 

Publicitate