Timp liber

Nu vă mai duceți la Luvru!

Dragi femei de 10, știu că sunteți culte, rafinate și inteligente. Dacă doriți să vă completați cultura artistică vizitînd muzee pe profil din Paris, vă dau cu plăcere cîteva sfaturi utile.
Nu vă duceți la Luvru, unde se află Gioconda, Venus din Milo și alte asemenea vechituri. Evitați muzeul Rodin, plin de nuduri, dar fără sex appeal. Nu călcați în muzeul Marmottan, unde se înghesuie dulcegării impresioniste cu ghiotura, nici la Orsay, unde sunt expuse, printre alte mâzgălituri, tablourile lui Van Gogh.image

Nu intrați în muzeul Picasso, nu-i nimic de văzut în afara pânzelor bătrînului libidinos care făcea pe interesantul. Și abțineți-vă să frecventați Opera din Paris, pe tavanul căreia se lăfăie, pe 220 m2, picturile puerile ale lui Chagall.
Rezervați-vă însă bilete la Târgul Internațional de Artă Contemporană (FIAC) din octombrie. Are loc anual, costă doar 35 de Euro și merită.
Aici veți putea admira adevărata artă – arta contemporană. Nu vă zic mai mult, vă las să descoperți singure, veți avea surprize !
Dar în ultimul timp, arta contemporană e supusă unui val de atentate imageși accidente misterioase.

Astfel, recent, Paul McCarthy a expus în plin centrul Parisului un imens balon verde în formă de sex toy de 24 m înălțime, care a fost dezumflat de huligani în cursul nopții.
« Vaginul reginei » un fel de pâlnie uriașă expusa în grădinile de la Versailles de către Anish Kapoor, a fost vandalizat fără milă, la rândul său.
Uneori, aceste distrugeri se fac sub aparențe banale, cu concursul parșiv al personalului de serviciu : celebrul Damien Hirst, a expus la Londra o « operă » compusă din sticle de bere goale, cești de cafea și mucuri de țigară. Pretextînd o confuzie, femeia de serviciu le-a aruncat la gunoi, cu excepția ceștilor, imagepe care le-a spălat și pus la loc !

Tracey Emin a expus o « creație » compusă din cearceafuri murdare și
prezervative. Paznicul, la deschidere, nici măcar n-a așteptat femeia de serviciu. A crezut că standul artistului a fost vandalizat peste noapte și a făcut curățenie !
Sarcina femeii de serviciu de la galeria Salat Murat din Bari a fost mai simplă : « capodopera » consta într-o pubelă de carton, umplută cu gunoaie. N-a avut decât s-o ia de pe stand și s-o elimine direct la benă. Noroc că era asigurată pentru 11.000 Euro !

În 1961, artistul vizionar Piero Manzoni, a umplut cu propriile imageexcremente 90 cutii de conserve, numerotate și semnate, cu etichete în 4 limbi, de 30g netto, vândute la prețul gramului de aur. Ultima tanzacție a unei cutii aflată în circulație a atins 127 000 Euro. Numele operei : Merda d’Artista (C…t de artist).
El a caracterizat astfel, cu multă clarviziune, o bună parte din arta contemporană !

Corespondență din Franța – Radu Dem.

Surse foto: Luca Zuccala – ArtsLife
Maurizio Catellan – site temps réel nouvelobs – Foto Bernard Géniés,
Sylvie « le-blog-enfin-moi », ziarul Liberation,foto Paul Branca