banner marshal garden
Nutriție

Nu ne mai fierbeți : dați-ne vin fiert!!!

 

Toată lumea știe că binecunoscutul “glintwein” este o băutură străveche, și nu una inventată de comercianții prezentului. Ceea ce este interesant , este faptul că , în Roma antică, el reprezenta vinul condimentat și în care pluteau bucățele de fructe, însă el nu era deloc fierbinte. Și e firesc să fi fost așa : la ce-aveau nevoie romanii antici de vin fiert, la temperaturile lor ridicate?!?

Scandinavii însă, au preluat rețeta de la romani și au adus-o la stadiul perfecțiunii, punând vinul pe foc. Pe atunci se considera că vinul fiert este capabil să alunge răcelile și te scăpa de pneumonii. O ceșcuță de glintwein îți omoară tusea seacă, te încălzește și, în general, îți induce o stare de bine, de aceea nu e deplasat consumul lui, în această perioadă, ci dimpotrivă : este chiar foarte recomandat! 

 

Nu există prea multe reguli de preparare a glinweinului clasic, cea mai importantă dintre ele este însă aceea că se folosește întotdeauna vin roșu sec sau, în cel mai rău caz, demisec. 

Nu vă temeți să cumpărați amestecurile de condimente pentru vin fiert de pe piață: nici zeii romani, nici cei scandinavi nu vă vor judeca pentru asta! Condimentele cu pricina sunt foarte indicate, ca bază pentru glintwein.  Trebuie insă adăugate, în vasul cu pricina, vreo două batoane de scorțisoară, câteva cuișoare, coriandru, vreo 10 bobițe de piper.

Să trecem acum la ceea ce este mai important : fructele. Merișorul, mărul, portocala – sunt variantele cele mai populare, ceea ce nu înseamnă insă că trebuie să ne limităm  la ele. Lăsați imaginația să zburde și adăugați în amestec tot ceea ce vă doriți. Spre exemplu, iubitorii de dulce pot adăuga chiar și 2-3 lingurițe de zahăr. 

   Bănuim că modul de preparare vă este cunoscut :  se toarnă puțină apă rece peste toate condimentele și fructele, se fierb timp de 5 minute, amestecând mereu, după care se toarnă vinul. 

Ceea ce este bine de reținut : nu căutați neapărat un vin de colectie : glintweinul  va ieși la fel de gustos chiar și dacă-l preparați dintr-un vin oarecare! 

Femei de 10 pe Facebook