Femei de 10

“Moda…sunt eu! “ – interviu cu FLORA NĂSTASE, “regina blănurilor” din România

De Flora Năstase auzisem demult. Era “regina blănurilor din România”, renume pe care și-l câștigase în anii comunismului, când făcea haine de blană în ilegalitate. Pe prima a executat-o la 20 de ani. Pentru ea însăși, din “piciorușe de nutrii”. A venit apoi Revoluția, Flora a intrat “în legalitate”, fiind o vreme singura care vindea haine de blană in București…Eu, pe atunci, eram o micuță nocice, dar mă aflam deja la cârma “Ceaiului de la ora 5” și țin minte că, la una din edițiile rubricii pe care i-o încredințasem Zinei Dumitrescu, “mama modei românești” a adus-o în platoul emisiunii noastre, pe Flora.  Pe ea și spectaculoasa ei colecție de haine de blană, despre care a vorbit a doua zi tot “târgul”. Nu, nu m-am făcut nici măcar cu o batistuță din blană, ci doar cu satisfacția că da, fusesem gazda primului creator de blănuri, pe ecranele din Romania…De atunci nu am mai văzut-o pe Flora, decât prin ziare, în articole cu titluri halucinante, care vorbeau despre “milionara Flora Năstase, care a strâns o avere de 7 milioane de euro, după care a pierdut toți banii”….
În ultima vreme însă, ne-am regăsit ..unde altundeva, decât pe Facebook?! I-am urmărit postările, din care am dedus că Flora este pe linia de plutire, că furtunile vieții nu au reușit s-o doboare. De fapt, ea însăși spunea, intr-unul din interviurile sale recente : “Nefericirea este un lux! Eu nu am timp şi nici posibilitatea materială să fiu nefericită. Viaţa trebuie trăită, nu gândită!”
I-am propus Florei Năstase un interviu și…iată ce-a ieșit!

Marina Almășan : – Ești cunoscută ca “regina blănurilor din România”. Cum e viața de Regină? Ai reușit să-ți păstrezi în timp privilegiile?

Flora Năstase : – Da, așa mi s-a spus, probabil datorită imaginației și pasiunii cu care îmi fac munca. Viața mea de “regină” este , de fapt, cea a unui sclav al muncii pe care o fac și a pasiunii pentru frumos.Privilegiile mele sunt munca și creația.

Marina Almășan : – Plastic răspuns! Hai să te plimb puțin prin trecut. Știu că ai început să faci afaceri cu blănuri încă dinainte de ‘89. Bănuiesc că nu era foarte confortabil…

Flora Năstase : – Afacerile nu sunt niciodată confortabile. Am vrut sa fac bani, iar mama mi-a oferit oportunitatea : munca. Ingrijeam animalele pe care ea le creștea în ferma noastră. Eram remunerata… în produse! Și asa a început totul…

Marina Almășan : – …asta pentru veșnicii curioși, care se întreabă “Cum a apărut primul milion!”. Dar spune-mi, de când aplecarea ta către modă? 

Flora Năstase : – Eu nu am știut, sau nu mi-am propus sa fac moda. Moda înseamnă ceva ce mie personal nu-mi inspiră încredere. Frumosul însă mă fascinează, și expresia acestuia s-a concretizat la mine în haine. Îmi plac hainele l fel cum imi place  o pictura. De foarte mica, imi concepeam rochiile la o croitoreasa a bunicii mele,  care “lucra pentru mine”. Erau concepute de mine din diverse materiale pe care le primeam cadou. Aspectul exterior deriva din totalitatea elementor purtate și care sunt, de fapt,  expresia personalității, culturii, educației, fiecăruia dintre noi. De aceea ne naștem cu anumite însușiri care ne și diferențiază.

 Marina Almășan : – Ai fost așadar și designer și om de afaceri. Unul dintre primii – în moda blănurilor. Te consideri mai degrabă designer sau business-woman?

Flora Năstase : – Cred ca nu tu, ca persoana poți sa te consideri într un fel, este ca și cum tu ai spune despre tine : sunt frumoasă. Pe mine  viața, publicul și clientele m-au calificat. Eu mă “vând” de peste 30 de ani. Pe lângă haine,  am făcut și alte afaceri care mi-au eliberat energiile de imaginație și creație.

Marina Almășan : – Ți-am observat, de la bun început, creativitatea debordantă! Dar spune-mi, Flora, de ce “Blanuri”? De ce nu rochii, poșete, pantofi? 

Flora Nastase : – Provin dintr-o familie cu 4 generații de intelectuali. Unul din unchii mei, a spus la un moment dat aceste cuvinte : “chibrituri vinzi, chibrituri câștigi, briliante vinzi, briliante câștigi.” Și am ținut minte. A opera cu valori mari, presupune profituri mari. Și este și un segment exclusivist, cu o mare forță de imaginație, care mi s-a potrivit

Marina Almășan : – Mda…Banul învârte lumea… Ai avut de furcă, bănuiesc, cu ecologiștii.  Cum ai gestionat situația? 

Flora Năstase : – Ecologistii reprezinta un curent ca oricare altul, fără fundamente raționale, ca mai toate curentele care se vor a fi diferite. Susțin Ecologistii în privința speciilor pe cale de dispariție, însă, altfel, nu exista rațiune în susținerile lor.

Marina Almășan : – Un fel de “câinii latră, caravana trece”, va să zică! 😉 Viața ta e un roman, Flora. Care este capitolul său cel mai plăcut! 

Flora Năstase : – Cred ca cel mai important capitol al vieții mele a fost copilăria. Mi a marcat întreaga existenta și personalitate. De acolo, din copilărie îmi trag seva. Apoi a fost boala mamei mele, care a reprezentat aproape 40 de ani de lupta cu boala, cu moartea, cu spitalele. Atunci am învățat ca nu trebuie sa cedezi, oricât ar părea de imposibil. Și am învățat ca iubirea te face sa găsești căi potrivite…

Marina Almășan : – Acum înțeleg eu de ce ai fost atât de “călită” de viață! …Care au fost momentele de vârf ale carierei tale? 

Flora Năstase : – Nu pot vorbi despre vârfuri. Din punct de vedere artistic, prezentările colecțiilor mele și validarea de către cumpărători a valorii mele.

Dpdv material, realizarea unui bloc cu 5 nivele. 

Marina Almășan : – Nu știu câți dintre noi se pot lăuda cu așa ceva! …Din viața precum un roman – cum spuneam mai devreme, unul din capitolele care știu că te-au marcat puternic, a fost despărțirea de bărbatul iubit. Spune-mi, Flora, există viață dupa divorț? Cum te-a marcat despărțirea ?

Flora Năstase : – Exista viata după divorț. Pentru mine, cele mai bune perioade, din punct de vedere creativ și material, au fost cele dintre  căsătorii. Ultimul divorț m-a marcat însă definitiv. Am prețuit libertatea și demnitatea mai mult. Am devenit mai stabila. Am devenit ceea ce sunt acum. 

Marina Almășan : – Dezvăluie-ne atunci secretul tău : De unde ți-ai luat puterea de a iesi din prăpastii? 

Flora Năstase : – Puterea nu exista ca atare. Exista numai Dumnezeu, ca forță universala și capacitatea noastră de a ne reinventa și de a găsii soluții. Credința în bine și dreptate, iubirea și acceptarea. Prăpastiile le sunt date oamenilor pt a putea zbura. Ele ne șlefuiesc și ne fac ceea ce devenim.

Marina Almășan : – Ador oamenii care “nu au trăit degeaba”. Spune-mi, te rog, ce lecții consideri că ai invățat de la viață?

Flora Năstase : – Cea mai importanta lecție pe care m a învățat viața a fost Acceptarea fără renunțare.

Marina Almășan : -…Să revenim la ceea ce ești acum. Acum cu ce te ocupi? 

Flora Năstase : – Acum îmi conduc afacerea – ceea ce nu-i ușor deloc,  în aceste vremuri –  și fac bani, pt a putea continua. 

Marina Almășan : – Cititoarele noastre nu mă vor ierta dacă nu voi “profita” de tine, pentru a te ruga să ne vorbești despre trendurile , in materie de blănuri, ale iernii 2020-2021. 

Flora Năstase : – Nu cred în trenduri. Trendul înseamnă să fii ca toată lumea și el s-a inventat pt marile industrii de confecții, pt a fi mai ieftin de produs. Haina trebuie sa fie personala, fiindcă te reprezinta. Nu uita că primul contact între oameni este cel vizual. Ce-ar fi sa ne întâlnim îmbrăcate aproape la fel?!? Moda.. sunt eu, draga mea! Totuși, pentru a nu te lăsa fără răspuns, din păcate îți voi spune că anul acesta, 2020/2021, cred ca ar fi nepotrivit sa vorbesc despre moda și trenduri. Trecem printr-o perioadă acută, nefasta și nefericită, așa că, consider ca trebuie să fim empatici la acest timp. Vor veni și timpuri mai bune. Sper…

Marina Almășan : – Offf…credeam că putem face abstracție de context!!.. Am să te rog atunci să încheiem cu un îndemn optimist pentru femeile “îngenuncheate” de soartă și care își caută forța de a merge înainte. 

Flora Năstase : – Nu soarta ne îngenunchează, ci noi îngenunchem în fata ei!  Este alegerea noastră. Fericirea și tristețea nu sunt reale. Sunt rodul imaginației noastre. Forța este credință, credință, credință, Dumnezeu, și noi.
Nu uitați, nimeni nu va suferi pt voi, deci nu suferiți!  Priviți numai înainte, fără regrete și uitați tot ceea ce nu vă ajuta să trăiți în prezent!