Femei de 10

“Moda este o baghetă magică pentru psihologia noastră” – interviu cu AMELIA URSACHE, designer de succes din Suedia

Sâmbătă, la ora 15, pe TVR2, o veți cunoaște și voi pe Amelia. Cine este Amelia și cum a ajuns ea în galeria românilor de 10? Am cunoscut-o personal,  într-una din zilele petrecute la Stockholm, în vizita de documentare pentru recentul meu jurnal de călătorie. Cum am dat de ea? Simplu! Adresându-ma Ambasadei României la Stockholm, cu rugămintea de a-mi recomanda niște nume de români de succes, trăitori în capitala Suediei, numele Ameliei a fost rostit primul. Și nu pentru că începe cu “A”, ci pentru că, într-adevăr, cum aveam să mă documentez ulterior, Amelia Ursache a reușit, prin valoarea și talentul său, să se impună în moda suedeză. Interviul de mai jos are ca protagonistă, așadar, o FEMEIE DE 10. Îi veți cunoaște viața, îi veți admira creațiile și veți fi încă o dată mândri că , iată, un alt român a atins celebritatea, departe de țară. Iar in această sâmbătă, la ora 15, la “Femei de 10, bărbați de 10” o veți cunoaște pe Amelia. Și vă veți îndrăgosti de ea, pentru că Amelia este fascinantă! ….iar ca să vă “încălzesc puțin”, vă invit sa citiți interviul de mai jos:

Marina Almășan : – Spune-mi, Amelia, după 25 de ani de Suedia, cum te consideri: româncă sau suedeză?

Amelia Ursache : – Emotional mă consider romåncă (pasională, empatică, foarte sociabilă,  veselă si pozitivă, dar actionez ca o suedeză…cu mai putină spontaneitate si mai multă analiză, cu spirit de organizare si evaluare, cu o dorință continuă de a invăța si a mă dezvolta personal.

Marina Almășan : – Vorbește-ne atunci , mai întâi, despre parcursul tău in România.

Amelia Ursache : – M-am născut in Craiova, in noiembrie 1973, intr-o familie de oameni culti si cu valori morale foarte bine definite. O familie de ingineri, care a făcut tot posibilul să- mi ofere o coplilărie de vis, intr-o perioadă comunistă. Spun adesea oamenilor din jurul meu că puterea de a zimbi cind mi-a fost cel mai rău in viață, mi-a venit din extrem de multa dragoste si grijă pe care le-am primit ca și copil. Tot părintilor mei le datorez educatia si interesul pentru artă si literatură. Bunica din partea mamei era foarte pasionată de croitorie si tipare, iar bunica din partea tatălui fäcea rochii de mireasa. Ele mi-au insuflat pasiunea pt textile si creatia de modă. Cind aveam 5 ani, singura dorință era doar să imi creascä mai repede picioarele, ca să pot ajunge la pedala masinii de cusut Singer😁 si să produc garderoba completă a păpusilor mele… Organizam cu mare drag cu fetitele din fata blocului concursuri ”Miss Univers” cu tinute de gală si costume de baie pt păpusi..Copilăria mea a fost SUPERBĂ!!! Excursii in tară, in fiecare weekend, vizitind månästiri, pesteri, ruine.., concedii splendide la Marea Neagră si in Muntii Făgăraș si Apuseni. Bunica mea dragă si iubită ne gătea mincăruri pe gustul ficăruia din familie, bunătăți pe care azi incerc să mi le aduc aminte si să le pregătesc eu însămi! 😁 Eram foarte bună la gimnastică, la tenis, dar pasiunile mele erau desenul si cărțile. Drept răsplată, am câștigat o serie de olimpiade, la limba romånă si la desen. Primii doi ani de liceu am studiat matematică-fizică la Liceul Carol I , după care s-a intimplat tragedia din viata mea, am pierdut-o pe mama in doua luni, fiind bolnavă de cancer. Aveam doar 16 ani si veselia mi-a dispärut din suflet multi ani…Atunci am ales, la sfatul tatălui, să fac exact ceea ce imi place in viață : să fac modă si artă..

Am intrat la Liceul de Artă Marin Sorescu din Craiova, pe unul din cele  două locuri ramase pt admiterea din toamnă si am continuat acolo clasa 11a si a12a. Perioada de liceu, in care lucram cu citiva colegi in atelierul  sculptorului  Marcel  Voinea, a fost de neuitat pt mine..si m-a ajutat să imi pregatesc o mapă excelentă cu lucrări pt admiterea la facultate. Am intrat prima cu 10 pe linie pe cele 6 locuri pe tară la UNARTE (se numea Academia de Artă in acea vreme), unde am absolvit, după 6 ani de studii, cu un master in design vestimentar. Anul 1998 il numesc anul de gratie din viata mea pt că in acel an s-au intimplat numai lucruri minunate atit profesional cit si in viata privată. Este anul in care am cistigat o serie de premii pt debutul meu ca designer, printre care amintesc premiul revistei ELLE, Avantaje, UNica, Dialog textile. Pe plan personal, este anul în care m-am mutat in Suedia, m-am casătorit si am rămas însărcinată cu fetita mea Aliette.

Marina Almășan : – Frumoasă poveste de viață. Înțeleg deci că moda a fost de la început unul din personajele sale principale. Te întreb atunci : Ce înseamnă pentru tine moda?

Amelia Ursache : – Moda pentru mine are nu numai o semnificatie estetică. Pe lingă faptul că are puterea să ne facă să arătăm “si mai frumosi”, moda este bagheta magică pentru psihologia noasträ. Moda ne dă incredere de sine, ne poate proiecta in exterior exact imaginea pe care ne-o dorim, ne “vindecä” sau “ne schimbă starea de spirit” mai rapid decit un medicament, in caz de nevoie 😁. Psihologia culorilor si formelor este un domeniu care mă atrage foarte mult si căruia doresc să ii acord cât mai multä importanță in activitatea mea de cercetare, din cadrul lucrării de doctorat pe care o voi definitiva anul acesta. Dar si pe viitor, prin consultanța de culoare, figură si stil pe care o ofer celor interesati.www.ameliaursache.com

Marina Almășan : – Este minunat să faci, în viață, ceea ce îți place! Ce înseamnă, în opinia ta, pentru o femeie, să fie “bine îmbrăcată”?

Amelia Ursache : – A fi “bine imbracat” nu are nici o legătură cu pretul sau marca hainelor. Pt mine a fi “bine imbrăcat “inseamnă ava constiinta a ceea ce alegi să imbraci. A purta o ținută care este in acord cu stilul personal. Te poti imbrăca ieftin si cu mult gust si poti stirni admiratia tuturor prin imaginea stilată sau creativă sau promotoare..etc . Dar la fel de bine, poti inghesui pe tine numai haine de brand din materiale super scumpe, dar nefiind in armonie unele cu altele, vei arăta ca pomul de Crăciun!😁
Cu “bun gust”, ”bun simt” sau alegind o combinatie armonioasă intre diferite piese vestimentare, orice persoană isi poate proiecta cu ajutorul hainelor cea mai bunä imagine a infățișării si personalității ei.

Marina Almășan : – Mulțumim pentru scurta lecție de stil! Spune-mi, Amelia, ai un model în viață, din lumea modei?

Amelia Ursache : – M-a atras din totdeauna Vivienne Westood, atit prin creativitatea designului ei dar mai ales ca fiind o puternică personalitate feminină.

Marina Almășan : – Care este cel mai frumos lucru pe care presa de specialitate l-a spus, despre tine și creațiile tale?

Amelia Ursache : – S-au spus multe lucruri frumoase despre mine si creatiile mele, dar
cred ca cel mai frumos compliment a fost atunci cind două mărci de haine de top, una suedeză si alta franceză, mi-au copiat integral conceptul si designul! Lumea m-a intrebat de ce nu fac scandal si nu ii dau in judecata. Satisfactia ca am idei interesante, care altora le lipsesc si atunci le fură de la mine, e mai palpitantă si recompensatoare, decit suma care mi-ar reveni după o judcată de durată cu niste mărci atit de cunoscute si puternice financiar.

Marina Almășan : – …și totuși ai fi putut să le dai în judecată! 😁 Creionează, te rog, un Top5 evenimente din viața ta de designer.

Amelia Ursache : – Iată:
• Programul TVR Fashion House, care mi-a adus consacrarea ca designer  European. Colaborari cu marii maestri italieni.(Valentino, D.Versace, A. Berardi)
• Deschiderea magazinului Amelia Ursache la Stockholm si prezentările colectiilor proprii la Paris.
• Prezentarea de la London Fashion Week, unde am prezentat pentru prima data in lume o colectie pt femei cu disfunctionalități motorice si despre care BBC a vorbit 30 de minute
• Colectia de rochii de gală pt festivitatea premiului Nobel.
• Studiile de doctorat in design si stil vestimntar , la UNARTE.
• Infiintarea sectiei de modă la Inredningsakademin, unde sunt lector si predau integral cursul de modä.

Marina Almăsan : – Ooo! Impresionant, intr-adevăr! Îi înțeleg și mai mult pe cei de la Ambasada României, de ce sunt atat de mândri de tine! Am o curiozitate : Când și de ce Suedia?

Amelia Ursache : Am hotărât să mă mut in Suedia in 1998, impreună cu prietenul meu sudez de origine română, tatăl fetitei mele. Pt că eram studentă cind ne-am cunoscut, el s-a mutat 3 ani in Romånia cu mine, până am absolvit  facultatea, după care am plecat amindoi in Suedia si ne-am căsătorit.

Marina Almășan : – Vorbește-ne puțin despre țara ta de adoptie. Numește câteva calități ale sale , dar si câteva din lucrurile cu care te împaci mai greu.

Amelia Ursache : – Imi place Suedia pt că este enorm de linistită, curată, civilizată si imi dă foarte multă siguranță, atât ca sistem politic/social, dar si prin increderea si seriozitatea pe care o emană oamenii. E o plăcere să lucrezi aici, nu numai pt că este liniste si te poti focusa, dar si pt că ai siguranța că munca iti este respectată si răsplătită in mod corect. Vă spun sincer, in 25 de ani, nu mi s-a intimplat niciodată să nu imi fie plătită la timp o factură, aici, in Suedia. In schimb mi s-a intimplat cu mai multe buticuri din tări Europene, să nu imi platească deloc colectiile comandate si livrate.. Deci, pe scurt, apreciez seriozitatea scandinavilor. Suedezii sunt reci din punctul nostru de vedere, pt că nu isi exprimă bucuria deschis, ca noi latinii. Si este intr-adevăr foarte greu să iti faci un prieten suedez, dar cind ti l-ai făcut, ai câștigat un prieten pe viață..Si să vrei să scapi de el, nu mai poti..haha, 😁

Marina Almășan : – …si minusuri?

Amelia Ursache : – Mă impac mai greu cu intunericul. Frigul nu mă deranjează, pt că in Stockholm nu sunt temperaturi cu mult scăzute față de Bucuresti, de exemplu. In schimb faptul că se intunecă deja de ora 3, incepind cu luna octombrie, este deprimant. Mă plângeam mult de problema asta in primii ani, dar cu timpul mi-am dat seama că asta m-a făcut să călătoresc destul de des si să imi umplu viata cu tot felul de activități intresante, astfel încât rareori imi mai pun problema vremii. Mă bucur non stop că sunt, si de soarele din mine! 😁
Cu ce mă împac iarași greu…cu tiganii care cersesc in Suedia si care aruncă o umbră tristă si defăimătoare asupra noastră, ca popor. Suedezii cunosc foarte putin despre România si faptul ca singurul lucru pe care il văd in fiecare zi, legat de tara noastră, sunt “românii” dormind pe jos in fața metroului si intinzind mina pt 5 kr.. mă face să simt că este cu totul nedrept față de tara noastră, in care există atât de multe lucruri fantastice, cu care ne putem mindri!

Marina Almășan : – Mda…din păcate acest lucru mi-a fost povestit de români trăitori în cam toată Europa Occidentală. Noroc însă că există și oameni ca tine, care contrabalansează cu succes imaginea incorectă care, din cauza primilor, este asociată, în mod greșit, cu România… Spune-mi, Amelia, s-a schimbat stilul tau, de când ești în Suedia?

Amelia Ursache : – Stilul meu in modă s-a schimbat, prin faptul că s-a purificat si s-a simplificat. Dar si-a păstrat eleganta, feminitatea, creativitatea. Focusul meu in creatia actualä este “sustainable fashion”.Este atractiv să folosim materiale de calitate, dar rolul noilor generatii de designeri este să creeze modă cu responsabilitate pentru natură si mediul inconjurător. In acest spirit am creat marca mea SKAU Stockholm, care se va axa pe creatii numai din materiale naturale, din fibră de lemn,  tencel & lyocel. In epoca medivală scandinavii foloseau cuvintul SKAU pentru PADURE (in prezent “Skog”).

Marina Almășan : – Sunt suedezii un popor elegant? Definește-le stilul.

Amelia Ursache : – Chiar nu sunt deloc un popor elegant, nici in stilul vestimentar nici in purtare; clasa aristocrată este in schimb foarte rafinată, cu un stil pur minimalist. Suedezul obisnuit însă se imbracă sport, casual acordind mare importanță materialelor rezistente si comfortabile. Marea lor pasiune este să astepte reducerile (REA) si să isi cumpere haine ieftine, in special de la H&M, unde am fost si eu designer si de unde mi-am dat demisia foarte urgent 😁
Yupiismul  anilor 80 si-a pus amprenta pe o categorie de clienti foarte tineri și care sunt extrem de interesati de hainele de branduri foarte cunoscute.

Marina Almășan : – Am încercat si eu o colaborare cu H&M și am fost extrem de dezamăgită…Dar nu despre asta vreau să vorbim. Este foarte interesant ceea ce faci tu, în Suedia. Dar, spune-mi, ești atentă la moda din România? Se îmbracă bine româncele?

Amelia Ursache : – Româncele au fantezie, se imbracă original si foarte sexi. Categoria celor tineri, generatia Y si Z copiază vestul si este ahtiată după branduri, iar cei apartinind generatiei mele, generatia X dar și cei mai in virstă, acordă mai multă atenție calității materialelor, au mult gust si preferă hainele clasice. As putea spune că româncele suferă la imbinarea diferitelor piese…Se uită la fiecare piesă in parte, să fie atractivă, in loc să o precocupe intreaga tinută, lookul general..Vad adesea pe stradă, in Romånia, femei cu anumite jachete din materiale scumpe si o lucrătură impecabilă, iar parul lor este coafat cu asa zisele ”sarmale” tipice din anii 70 si purtind accesorii infiorător de bătătoare la ochi, care distrug intregul look..Da, as putea spune că romåncele au foarte multe haine, dar suferă la capitolul ”stil”.

Marina Almăsan : – Există totuși vreun designer român, care ți-a atras atenția?

Amalia Ursache : – Sunt multi designeri talentati in România, le apreciez creativitatea, dar nu pot să spun daca vreunul din ei mi-a atras in mod deosebit atentia..In general stilul pare destul de incărcat si agitat..Eu prefer compozitiile clasice, curate si echilibrate. Dacă ar fi să fac o comparatie intre designul francez si cel italian, îi prefer pe italieni, pentru că pun in evidență femeia (senzuală, elegantă si feminină) si nu haina..

Marina Almășan : – Enumeră, te rog, câteva elemente care nu trebuie să lipsească din garderoba niciunei femei care se dorește a fi elegantă.

Amelia Ursache : – Pt tinuta de zi: pantalonul clasic ”cigarette” sau cel foarte larg gen anii 30, fusta creion, cămașa albă, rochia de business etui (care nu este mulată, ci doar urmărește linia corpului), sacoul formal negru de business, cămașa albă, bluza gen helancă (turtle-neck). Pentru cocktail: rochia cloche sau rochia mulată, jumpsuit sau pantalonul mulat, in combinatie cu o bluză oversize, mai ales din mătase sau chiffon. Pentru seară/ocazie: rochiile adecvate tipului de siluetă, de la mini la rochii lungi, din materiale pretioase gen chiffon, mătase, dantelă, catifea, jacquard, paiete etc…

Marina Almășan : – Se știe că moda e extrem de schimbatoare. Există, oare, vreun element care nu se demodează niciodată?

Amelia Ursache : – Ceea ce este extrem de practic si confortabil ca T-shirt si jeans, sau clasic si elegant- gen cămașă albă si deux-piece negru, nu se demodează niciodată. Să nu mai vorbim de”little black dress” a lui Coco Chanel, care din 1926, de când a fost lansată in American Vogue, a devenit nelipsită din garderoba feminină.

Marina Almășan : – Mulțumesc, în numele cititoarelor noastre, pentru aceste informații atât de utile : cu toate vrem să arătăm bine! Vorbește-ne acum puțin despre latura personală a vieții tale: despre familie, hobby-uri, locuri preferate in Stockholm.

Amelia Ursache : – Sunt o persoanä mai tot timpul bine dispusă, foarte creativă si socială, motiv pentru care prietenii si admiratorii creatiilor mele nu mi-au lipsit niciodată , si nici evenimentele de neuitat de care ne-am bucurat impreună. Iubirea vietii mele este Aliette, fata mea in virstă de 20 de ani, cu care sunt extrem de apropiată. Aliette are, pe lângă frumusețe si inteligență, un suflet desebit de bun, care imi aduce asa de mult aminte de mama mea. Ea studiază arhitectura si lucrează si la o companie de imobiliare in Sydney/Australia.

Imi place viata mea de zi cu zi pentru ca pot face ca ce imi place si in  fiecare zi altceva. Mi-am ales să am casa si studioul unde imi desfäsor activitatea în 2 zone de rezervatie naturală, cu pădure si lacuri, cu căprioare si iepuri de câmp si care se află la o distanță de câteva minute de mers cu masina sau metroul până in centrul Stockholmului.

Ador plimbarile in aer liber , dansul si primul lucru pe care il fac cind mă trezesc, este să pun muzicä clasică si de abia după aceea să îmi beau cafeaua.Trăiesc, creez si mă bucur de fiecare zi a mea ca si cum ar fi ultima. Iubesc expozitiile de artă si fotografie si muzeul favorit in Stockholm este FOTOGRAFISKA, muzeu care expune lucrări ale celor mai talentati si consacrati artisti fotografi din lume si care are si un restaurant si o cafenea cu o priveliste superbä asupra Stockholmului. Am citeva skybaruri favorite printre TAKET, HIMLEN si SCANDIC CONTINENTAL. Orasul vechi, GAMLA STAN, cu arhitectura sa medievală, care aminteste putin de Venetia, cu străzile lui inguste pietruite și cafenelele boeme. Este un loc în care, de 20 de ani, mă plimb fără să mă satur si unde găsesc adesea ceva nou , care să mă incinte. LÅNGHOLMEN este o zonă idilică de-a lungul portului, unde simti foarte puternic atmosfera de arhipelag a Nordului. Stockholmul este un oras international, plin de evenimente culturale, numai că acestea sunt mediatizate aproape integral via Internet sau doar in locurile specializate pt postarea afiselor. Zona mea favoritä este centrul orasului, STUREPLAN, unde am avut biroul si buticul timp de 10 ani si care este si zona de shopping, de restaurante de cea mai bunä calitate, muzee. CAFÉ OPERA si BERNS sunt cluburile cele mai preferate de tineri si unde am avut si eu prezentärile mele de modă. Dar pt cei care isi doresc să aibă o intilnire plăcută si specială, la o cafea bunä sau o cupä de Champagne, as recomanda lounge-ul hotelului NOBIS, Cadiebaren de la GRAND HOTEL sau barul cu o atmosferă french chic LE HIBOU! Din cind in cind,  duminica, vizionez filme de artă la cinema ZITA; GRAND; STURE. Cum incepe sezonul cald in Stockholm, mă bucur impreună cu prietenii de excursii cu barca in arhipelag (SKÄRGÅRDEN), poposind la picnic sau mici restaurante de familie, sau vizitind castelele de la GRIPSHOLM; TAXINGE sau HÄRINGE.

Marina Almășan : – Ooo! Ce de recomandări prețioase pentru călătoria pentru care mă pregătesc! Totuși, din toate locurile astea, dacă ne vom întâlni, la Stockholm, după ce-ți vom vizita showroom-ul ( abia aștept! ), unde crezi că vom sta la o cafea, astfel încat să simt cu adevărat “spiritul suedez”?

Amelia Ursache : – O cafenea cu iz tradițional și  unde te simti de parcă ai fi acasä la rudele suedeze 😁, ar fi Vetekatten sau Sturekatten. In orasul vechi, ne putem de asemenea aseza la o cafenea boemă, in stil suedez.

Marina Almășan : – Abia astept! In final, te rog să-mi redai un proverb suedez, care-ți place foarte mult . .

Amelia Ursache : – Un proverb pe care suedezii il spun des si care pare sä reliefeze filosofia lor de viață, este următorul : ”Mycket snack och lite verkstad”….S-ar traduce cam ca  proverbul nostru “Vorba multă, sărăcia omului”!

Marina Almășan : – …doar că sună mult mai încâlcit! 😁😁😁Mulțumesc, Amelia! Sunt tare fericită că am cunoscut un om atât de special!

P.S. Ne vedem sâmbătă, la ora 15, pe TVR2, la Femei de 10, bărbați de 10! 😉