Bărbați de 10

“Mediul de lucru este atât de plăcut, încât munca pare un hobby, atunci când interacționezi cu finlandezii” – interviu cu LAURENȚIU DUMITRESCU, director vânzări PEIKKO – România

 In căutările mele, premergătoare călătoriei în Finlanda, am fost curioasă să aflu, printre altele, dacă există pe piața românească firme finlandeze. Știam de mai demult câte ceva despre Nokia – brand care, în timp, și-a mai stins din sonoritatea mioritică; apoi  mă mai ciocnesc , prin supermarketuri, de rafturile din care mă privesc, frumos încolonate, sticlele de vodcă Finlandia. Am auzit că, în București există și un Liceu Româno-Finlandez ( sistemul finlandez de învățământ este, zice-se, cel mai performant din lume) , iar zilele trecute mi-a vorbit un inginer din TVR despre  o companie finlandeză de top, care se pare că are și o filială în România : PEIKKO. Mi-a stârnit interesul, am răscolit oleacă internetul, după care…n-au trecut prea mult zile și am reușit să mă întâlnesc , față-n față,  cu unul din  reprezentanții managementului românesc al faimoasei companii finlandeze. Laurențiu Dumitrescu, tânărul director de vânzări al PEIKKO ROMÂNIA, mi-a oferit prilejul unui  agreabil dialog strecurat între activitățile profesionale de rutină, care mi-a dezvăluit detalii interesante atât despre interlocutor, cat și despre Companie, dar mai ales despre Finlanda. Cu alte cuvinte, scopul final al documentării mele a fost atins și de această dată! 😇

Marina Almășan : – Am o primă curiozitate : de unde vine numele Peikko? 

Laurențiu Dumitrescu : – O să vă mire, poate, dar și în această denumire apare unul din simbolurile lumii nordice : Compania fondată în anul 1965 de către Jalo Paananen a avut inițial numele de Teraspeikko – “trolul din oțel”!  Ulterior numele a fost simplificat în Peikko, adică “troll”, aspect confirmat și prin logo-ul Peikko ce reprezintă un astfel de personaj mitologic.

Marina Almășan : – Ah! Ce bucurie să mă reîntâlnesc și în acest context  cu simpaticii troli, cu care m-am intersectat în toate celelalte țări nordice despre care am mai scris! Spuneți-mi, ce anume îi face pe cei de la Peikko să fie “number one”?

Laurențiu Dumitrescu : – Peikko este o companie de familie care s-a concentrat de-a lungul anilor pe o creștere sustenabilă și a investit anual sume impresionante în cercetarea și dezvoltarea de produse inovatoare pentru industria de construcții. Această viziune antreprenorială a dus la nașterea unor soluții revoluționare pentru industria de construcții, în special cele prefabricate, care au schimbat modul traditional de a construi, într-unul mai rapid, mai sigur și mai eficient. Inclusiv țara noastră beneficiază de ani buni de soluțiile inovatoare dezvoltate de Peikko. 

Marina Almășan : – O să vă întrerup și revenim mai încolo la precedenta mea întrebare, dar acum, dacă tot ați pomenit de legăturile cu țara noastră, am să vă rog să le și exemplificați.

Laurențiu Dumitrescu : – Primele proiecte din România unde au fost folosite aceste soluții și implementate cu succes împreună cu biroul de proiectare Plan 31 acum aproape 20 de ani sunt stadioanele Ilie Oană, Ion Oblemenco sau Sala Polivalentă din Cluj, proiecte unde Peter Kiss, colegul meu din echipa de vânzări Peikko România a pus primele proiecte din România pe harta Peikko, construcții în care au fost folosite pentru prima data pe plan local astfel de soluții.

Compania a înregistrat o dezvoltare puternică in ultimii ani și pentru a face față numărului tot mai mare de
proiecte era nevoie de creșterea capacității de producție într-un timp record. Acest lucru putea fi realizat doar prin achiziția unei unități de producție deja construite, la standarde moderne unde să poată fi aduse utilaje și forță de muncă specializată, în cel mai scurt timp. Acest scenariu a devenit realitate în toamna anului 2018 când compania Peikko Group Corporation a preluat tot de la o firmă finlandeză o unitate de producție din România, de lângă București, mai exact Bolintin-Deal, unde a început producția propriu zisă în primăvara anului 2019.

Marina Almășan : – Iată deci că trolii au pus stăpânire și pe România! Să revenim însă la întrebarea mea precedentă, în fapt la ideea de “companie de top”. De fapt, ce înseamnă, în zilele noastre, să fii o companie de succes? Și cum a ajuns ramura românească a PEIKKO în acest punct? Bănuiesc ca nu-i ușor să-ți faci loc într-o țară străină și în vremuri atât de complicate..

Laurențiu Dumitrescu : – O companie de succes este cea care înțelege faptul că resursele umane reprezintă cel mai important activ și că este nevoie de un climat motivațional adecvat, încât să se creeze un echilibru (angajații să își poată atinge propriile obiective muncind pentru cele ale organizației și nevoile lor să fie integrate în cele ale companiei).

Succesul înregistrat astăzi de echipa Peikko Romania se datorează unor oameni de excepție: Laimonas Luižys (de origine lituaniană) – Managing Director Peikko România și Bianca Matei – Manager resurse umane, care au reușit să atragă un personal specializat în condițiile unei crize de forță de muncă tot mai accentuate și să răspândească “Spiritul Peikko” în cadrul echipei, prin valorile specifice companiei, depășirea nevoilor clienților, respectul și încrederea reciprocă, îmbunătățirea continuă și creșterea sustenabilă.

Marina Almășan – Se simte , oare, “mireasma” culturii finlandeze în tot acest drum spre succes? 


Laurențiu Dumitrescu : – Cultura finlandeză, valorile și mentalitatea de lucru specifice sunt aspecte care se fac remarcate în orice interacțiune cu oameni sau companii care au origini scandinave. Peikko Romania, parte a Peikko Group Corporation a preluat aceste valori și le-a integrat în modul de lucru de zi cu zi  reușind astfel să atragă angajați de top și să ofere condiții de muncă peste standardele de pe piata din Romania atât din punct de vedere al condițiilor de lucru cât și al beneficiilor extra salariale, cum ar fi: sală de mese modernă, dușuri si vestiare, echipamente de protectie ultra moderne cu serviciu de curatare extern, cele mai bune echipamente de lucru disponibile pe piata, mediu ambient controlat, precum și planuri de îmbunătățire a acestor condiții pentru viitor. Pe parte de beneficii salariații au transportul asigurat, traininguri anuale standard si traininguri in functie de nevoile lor individuale, bonusuri de performantă lunare si anuale, bonusuri pentru recomandări, asigurare de sănătate privată, prime de sărbători, team-building-uri, tichete de masa și de vacanță și lista poate continua.

Premiem ideile noi și solutiile inovatoare ale angajaților nostri si suntem mereu deschisi să dezvoltăm această arie motivațională având implementată cultura finlandeză.

Marina Almășan : – Știu că ați și fost “mângaiați pe creștet” de mai-marele Companiei, printr-un premiu de care sunteți foarte mândri! 

Laurențiu Dumitrescu : – Premiul pentru nivelul de internaționalizare al unei companii finlandeze a fost acordat
de către președintele Finlandei companiei Peikko Group Corporation în semn de recunoștință pentru succesul unei firme finlandeze cu peste de 2000 de angajați de a fi prezentă în 34 de țări la nivel global, printre care și România, unde este activă nu doar cu birouri de vânzări ci și cu unitate de producție.

Marina Almășan : – Presupun că despre acest parcurs fabulos este cartea pe care mi-ați dăruit-o la prima noastră întâlnire..

Laurențiu Dumitrescu : – Într-adevăr! “Peikko o poveste de succes” este o carte lansată anul trecut, despre reușitele și eșecurile care au format compania de astăzi.  “În primul rând este o carte despre oamenii din compania Peikko. Despre cum am lucrat împreună pentru a construi o companie de succes. Dacă e vorba despre o simplă întâmplare, abilități sau pur și simplu șansă, am reușit împreună.”, menționează CEO-ul și proprietarul companiei, Topi Paananen.

Marina Almășan : – M-aș bucura foarte mult să vorbim puțin și despre dumneavoastră, pentru că mă interesează felul în care un român s-a integrat în acest mediu finlandez. Spuneți-mi câteva cuvinte despre parcursul dvs profesional. In final, dezvoltati puțin cum ati ajuns la Peikko și prin ce v-a fascinat acest ultim job?

Laurențiu Dumitrescu : – Am absolvit Universitatea Tehnică de construcții din București, secția Inginerie civilă în limba engleză în 2011 și am hotărât să fac un masterat în Bruxelles unde am studiat la Vrije Universiteit Brussel un an în programul de Master în inginerie civilă.

Dorul de țară m-a adus înapoi în București un an mai târziu, când am început să profesez ca inginer constructor pe mai multe șantiere din București, iar în paralel am continuat studiile la ASE, printr-un program de masterat în management și marketing internațional pe care l-am absolvit după doi ani de studiu.

Faptul că am ales această meserie de inginer constructor nu este o simplă întâmplare, ci o pasiune care s-a născut din dorința de a construi pentru oameni și pentru comunitate. După câțiva ani petrecuți în șantier alături de echipele de execuție, am constatat că există soluții moderne care pot schimba modul traditional de a construi și pot avea un impact mai redus asupra mediului înconjurător.

Prin alegerile făcute în proiectele în care am fost implicat, am încercat să optimizăm materialele folosite și să avem cât mai puține reziduuri. De aici s-a născut o nouă pasiune, aceea de a contribui și mai mult la protejarea mediului înconjurător și să ii ajut pe cei din jur să construiască mai eficient și mai sustenabil. Desigur că opțiunile de acum 10 ani din România nu erau atât de multe ca astăzi, sau poate nu erau atât de populare și accesibile. Am pus în practică această pasiune la viitorul loc de muncă unde am profesat timp de 3 ani ca inginer consultant pe parte tehnică și comercială la un important producător siderurgic din zona balcanică, unde m-am implicat în producția și comercializarea de produse inovatoare din oțel beton care au fost implementate în multiple proiecte rezidențiale, comerciale sau de infrastructură din România.

La începutul anului 2019 am aflat din presă despre compania Peikko și intențiile de a demara producția unor
soluții pentru industria de construcții la Bolintin-Deal și ulterior am regăsit un anunț de recrutare pentru poziția de manager de vânzări în cadrul companiei finlandeze. Încă de la primul interviu m-am regăsit în cultura și valorile companiei și am simțit pe lângă dorința de a contribui la creșterea calității viitoarelor construcțiile din România, o provocare asociată cu această misiune. Am inceput activitatea în iunie 2019 și sunt bucuros să văd că mediul de construcții din România este tot mai interesat să adopte soluții inovatoare și mai prietenoase cu mediul înconjurător. Cultura organizațională, valorile și echipa din care fac parte reprezintă un mediu fascinant, în care cultura finlandeză și-a lăsat amprenta și mă motivează să fiu într-un proces de îmbunătățire continuă.

 

Marina Almășan : – Sunt sigură că sunteți unul din acei oameni în cazul cărora se aplică proverbul “omul potrivit la locul potrivit” . Și tot sigură sunt de faptul că această apartenența la Peikko v-a adus și în Finlanda. Unde anume ați călătorit? A corespuns Finlanda așteptărilor dvs? Ce v-a impresionat cel mai mult? Aici aș vra să detaliati, pentru că mă ajutați în conceperea cărții mele! 😉

Laurențiu Dumitrescu : – Am călătorit în Finlanda anul trecut alături de colegi la Peikko Conference unde s-au alăturat aproape 400 de colegi din țările unde Peikko este prezentă la nivel global. Conferința a avut loc în Lahti, un oraș vibrant, în plină dezvoltare cu 120.000 de locuitori.

Finlanda este o țară cu peisaje de o frumusețe rară, iar orașul în care am petrecut timpul, Lahti, este înconjurat de natură și o simplă plimbare prin centru te face să uiți că ești într-un oraș.

Lahti a fost declarat European Green Capital, lucru confirmat de acțiunile îndrăznețe privind încălzirea globală, implicarea în găsirea unor soluții sustenabile și implementarea lor în mediul de afaceri. Anul 2021 a reunit municipalitățile din regiunea Lahti și companiile, comunitățile și cetățenii din toată Finlanda pentru a construi un viitor mai sustenabil. Această rețetă o regăsim și în compania Peikko cu sediul central în Lahti, acolo unde a fost și fondată acum aproape 60 de ani.

Lahti este un oraș care oferă o gamă cuprinzătoare de activități vizitatorilor. Una dintre cele mai populare este schiul, deoarece orașul este cunoscut pentru stațiunile sale excelente de schi și traseele de schi fond. De asemenea, vizitatorii se pot bucura de frumusețea naturală a zonei făcând o drumeție sau o plimbare cu bicicleta pe dealurile și pădurile din apropiere. Orașul are în imediata vecinătate mai multe lacuri, care oferă oportunități excelente pentru înot, plimbări cu barca și pescuit.

În general, Lahti oferă ceva pentru toată lumea, de la pasionații de aer liber la pasionații de cultură, iar vizitatorii vor găsi cu siguranță o mulțime de activități care să-i țină distrați în timpul șederii.

Am petrecut câteva zile în incinta Sibelius Hall din Lahti, o locație de ultimă generație pentru concerte sau evenimente, care găzduiește totodată și Orchestra Simfonică. Sala a fost construită în anul 2000 și poartă numele celebrului compozitor finlandez Jean Sibelius. Designul sălii este modern și impunător, cu o formă exterioară curbată din lemn, care a fost inspirată de pădurile și lacurile din jur. Interiorul sălii este la fel de impresionant, cu o acustică nemaiîntâlnită.

În Sala Sibelius se organizează spectacole și evenimente pe tot parcursul anului, inclusiv concerte de muzică clasică, producții de teatru sau spectacole de dans. Orchestra Simfonică Lahti este una dintre cele mai renumite orchestre din Finlanda și concertează în mod regulat în această sală. Vizitatorii Sălii Sibelius pot face, de asemenea, un tur ghidat al locației pentru a afla mai multe despre istoria și arhitectura sa. Acest punct nu trebuie să lipsească din itinerariul iubitorilor de muzică și pasionații de cultură care vizitează Lahti.

Un alt obiectiv turistic pe care l-am vizitat este Centrul Sportiv Lahti, care, pe lângă faptul că este o arenă de renume mondial pentru evenimente de iarnă a fost una dintre cele mai fascinante atracții turistice ale orașului, unde ne-am putut bucura de priveliștea minunată de pe puntea de observație din vârful turnului de sărituri cu schiurile.

Puteți lua telescaunul până la turnurile de sărituri sau, dacă o plimbare cu telescaunul nu este cea mai comodă, puteți ajunge și cu mașina la turnurile de sărituri de pe șoseaua Hämeenlinnantie. Puntea de observare a turnului de sărituri cu schiurile este deschisă publicului zilnic în timpul verii, iar iarna este deschisă la cerere. Vara, dealul de sărituri cu schiurile servește drept piscină plăcută în aer liber, cu piscine separate pentru adulți și copii.

Traseele de drumeții din Salpausselkä, dintre care unele merg până la centrul de schi Messilä, încep și de la Centrul sportiv. Și mai mult, serviciile Centrului Sportiv sunt la doar 10 minute de mers pe jos de centrul orașului Lahti. Ceea ce face ca zona Centrului Sportiv să fie atât de potrivită pentru sport este geologia sa: peisajul unic și divers de creste, gropi de ibric, pante abrupte și plaje înălțate. Centrul sportiv este unul dintre cele mai importante geosituri din cadrul Geoparcului Global Salpausselkä UNESCO.

Marina Almășan : – Înțeleg, din toate amintirile de mai sus,  că, la fel ca și mine, nu ați fost într-o simplă călătorie de vacanță, ci într-un pur interes de serviciu!  Ca și profesionist in construcții  ce v-a impresionat cel mai mult, in această țară? 

Laurențiu Dumitrescu : – În această călătorie de câteva zile petrecute în Finlanda, cel mai mult m-a impresionat
modul de construcție al finlandezilor. Încă de când am aterizat pe aeroportul Vantaa din Helsinki am remarcat arhitectura impunătoare. Extensia aeroportului este și unul din proiectele noastre de suflet întrucât structura metalică a fost fabricată la Peikko România și livrată în Finlanda. Bucuria noastră ca și români implicați în această dezvoltare, o resimțim de fiecare dată când aterizăm pe acest aeroport și putem vedea soluțiile înglobate in structura aeroportului.

Totodată, am avut ocazia să văd și un șantier finlandez, mai exact construcția unei locuințe de familie care îmi amintește de construcția seturilor de LEGO, piesă cu piesă. De ce este atât de spectaculoasă această casă? Pentru că arată ca o construcție “obișnuită”, dar spre deosebire de restul, are materiale reciclate, emisii reduse de carbon și poate fi dezasamblată și reconstruită. Mai pe scurt am văzut ce înseamnă o economie circulară. Practic este o schimbare de mentalitalitate a unei economii lineare privind abordarea tradițională de a utiliza materialele de construcție, către una circulară printr-o ciclicitate a utilizării și reutilizării materialelor fără a genera pierderi sau reziduuri. Soluțiile Peikko au fost dezvoltate în direcția unei economii circulare și ajută la construcția unor clădiri mai sustenabile și cu o amprentă redusă de carbon. Imaginile vorbesc de la sine .

Marina Almășan : – Cu siguranță că, dacă această carte va fi citită și de ingineri constructori, aceștia vor fi fascinați de informațiile pe care ni le-ați dat! Spuneți-mi,  cum vi s-au părut finlandezii? Ce trăsături, ca popor, a relevat colaborarea dvs cu ei?

Laurențiu Dumitrescu : – Pentru mine finlandezii sunt niște oameni foarte discreți, punctuali și cu un comportament profesional de excepție, ce se naște dintr-o etică foarte puternică a muncii. Apreciază onestitatea, corectitudinea și comunicarea directă atât în interacțiunile personale, cât și profesionale. De asemenea, acordă o importanță deosebită echilibrului dintre viața profesională și viața personală și acordă prioritate timpului liber. În ceea ce privește colaborarea, lucrează foarte bine în echipă și prețuiesc luarea deciziilor colective.

Finlandezii respectă nivelurile ierarhice și ar putea avea nevoie de timp pentru a construi încredere înainte de a se angaja pe deplin într-un proiect sau o idee. În general, colaborarea cu oamenii de origine finlandeză poate fi foarte productivă și eficientă dacă există o comunicare clară și așteptările sunt stabilite încă de la început.

Finlanda este o țară a contrastelor. Pe de o parte, au aurore boreale impresionante, soare la miezul nopții și cele mai multe saune pe cap de locuitor din lume, pe de altă parte, au zilele lungi, întunecate și reci de iarnă care te fac să vrei să te ghemuiești sub o pătură și să răsfoiești o carte bună. Dar nu vă lăsați păcăliți de temperamentul aparent rece al finlandezilor, sunt unii dintre cei mai prietenoși și amuzanți oameni pe care îi puteți întâlni. S-ar putea să nu zâmbească la fel de mult ca noi românii, dar atunci când o fac, este ca și cum soarele iese din spatele norilor.  Așa că, dacă vizitați vreodată Finlanda, fiți pregătiți să râdeți, să vă relaxați într-o saună și poate chiar să vedeți aurora nordică, sau de ce nu, toate în același timp.

Marina Almășan : – Vă mulțumesc frumos pentru recomandări  însă eu, la fel ca și dumneavoastră , ma voi afla în Finlanda ca “muncitor”, nu ca “turist”, așa că…relaxarea o voi lăsa pentru o călătorie viitoare! 😁 În final am să va rog să-mi dezvăluiți si un lucru cu care …nu v-ați “împăca”, dacă ar fi să ramâneți o vreme mai îndelungată în aceasta țară fabuloasă, despre care până acum n-ați avut decât cuvinte de laudă.

Laurentiu Dumitrescu : – Mediul de lucru este atât de plăcut, încât munca pare un hobby atunci când interacționezi cu finlandezii și ai astfel de colegi în echipă. Însă nu m-aș putea împăca cu dorul de țară și de pământul românesc, un sentiment care nu m-ar putea ține prea mult departe de casă.

Marina Almășan : – Mă așteptam să aflu, totuși, și o “hibă” a finlandezilor, dar ați configurat foarte frumos răspunsul final! 😁 Va mulțumesc mult pentru interviu! 

 

 

 

 

Publicitate