Călătorii Timp liber

Marele zid chinezesc – o adevărată minune și minunăție!

Sigla_Romvac_Company_S.A..

 

„Nu poți pretinde că ești bărbat dacă nu ai ajuns la marele zid”, a spus odinioară Mao Zedong, marele lider al poporului chinez. Având în minte acest citat renumit, delegația de la București pornește, iată, din Beijing, cu voioșie și emoție, pentru a se întâlni pentru prima dată cu Marele Zid chinezesc! Însă, pe drum spre destinație, dăm nas în nas cu o mare… de mașini. Văzându-ne fețele îndurerate, ghidul nostru ne spune să ne încărcăm cu răbdare, pentru că toți acești oameni din jurul nostru se îndreaptă tot către Marele Zid. „Oare o să încăpem cu toții acolo?!”- cam ăsta a fost primul meu gând la vederea aglomerației din fața noastră… În timp ce ne organizam programul în microbuz, unul dintre noi strigă cu patos „Uite-l!”, iar în clipa aceea toate perechile de ochi din mașină încep să clipească, emoționate: nu-i de ici, de colo să te întâlnești cu una din cele 7 minuni ale lumii!

zid-1Chiar înainte de a păși pe faimosul zid, dăm o raită la niște tarabe cu suveniruri, care ne-au atras atenția prin pălăriile tradiționale chinezești, din acelea rotunde și conice, împletite, cum purtau chinezii de odinioară. Achiziționăm o astfel de pălărie, trecem de o poartă de piatră si… în fața noastră se deschide Marele Zid! Pornim cu spirit de aventură pe porțiunea Badaling. Zidul de la Badaling, reprezintă una din porţiunile cele mai bine conservate şi mai reprezentative. Zidul magnific șerpuiește pe creştetul lanţurilor muntoase. Pe zid se găseşte, la un interval de 200-300 de metri, câte un turn de semnalizare cu fum. Pe zidul propriu zis sunt creneluri de observare şi de tragere şi multe alte construcţii de apărare. De asemenea, zidul se întinde pe o lungime de peste 8ooo de kilometri, iar unii îl consideră un simbol al izolării istorice a Chinei și al sentimentului de vulnerabilitate al acesteia. De fapt, zidul șerpuitor, ce se cațără pe cele mai înalte culmi ale unui relief extrem de divers, a fost construit în scop defensiv, în timpul domniei lui Qin Shi Huangdi (221-210 î.Hr).

zid-6În jurul nostru și, împreună cu noi, gâfâie la unison turiști din întreaga lume. Fiecare deschidere de peisaj este marcată de onomatopeele „Oooo!” și „Aaaa”, iar aparatele foto nu iau niciodată pauză din a vâna cele mai bune unghiuri în care zidul este personajul principal. Scările înalte și abrupte impun să ai o anumită condiție fizică, dar odată ajuns în vârf, te poți odihni savurând cu ochii pătura verde de copaci din jurul grandiosului zid.

La întors am avut ocazia să coborâm cu trenulețul! A fost o experiență inedită pe care am exploatat-o din plin, chiuind ca în Montagne Russe. La sfârșitul excursiei, m-am simțit de-a dreptul onorată să fi urcat pe Marele Zid și mi s-a imprimat în suflet, odată în plus, un profund respect pentru poporul chinez, Marele Zid este cu adevărat o minune a lumii!

Călătorie realizată cu sprijinul:

radiochina

Publicitate