Ea și El

Mai bine mai puțin decât deloc

Am fost întrega viaţă oropsită de lipsa mea de răbdare, drept care zicala „mai bine mai târziu decât niciodată” nu mi-a fost pe plac în nicio epocă a vieţii mele. Am simţit adesea că pentru mai toate lucrurile esenţiale nefăptuite la vremea lor se face târziu. Sau, câteodată, se face, iremediabil, prea târziu. Pentru iertările necerute la vreme. Pentru lucrurile nespuse oamenilor care au plecat dintre noi. Pentru iubirile la care nu ţi s-a răspuns când le-ai chemat cu toate bătăile inimii.

Convinsă că pot extinde pasul aceluiaşi raţionament asupra tuturor feliilor mele de viaţă, am crezut, până nu de mult, că trebuie să vreau ori totul, ori nimic, indiferent despre ce tărâm al ambiţiilor sau încercărilor ar fi vorba. Că ori sunt scriitoare, ori sunt gospodină. Că ori sunt emancipată, ori sunt credincioasă. Că ori iubesc, ori muncesc.  Sau că, vorba minerului, ori muncesc, ori gândesc.

Mi-am dat seama că greşesc, însă, prin opoziţie, auzind în stânga şi-n dreapta mea tot felul de indivizi trufaşi, care nu-mi plăceau deloc, spunând: eu nu mă pot abţine de la mâncare fiindcă sunt pofticios; nu mă las de fumat, fiindcă-mi place gustul de tutun; nu mă apuc de sport, fiindcă sunt leneş; nu fac copii, fiindcă nu am casă şi maşină; nu pot să spun adevărul, fiindcă toată lumea minte. Iar orgolioasele lor neputinţe mă înglobau, de la sine, pentru că eu însămi mă aşezasem la umbra lui „totul sau nimic”.

Am învăţat să mă încumet la primii paşi ai fiecărui drum, chiar dacă nu ştiu când şi dacă voi ajunge la liman sau performanţă. Şi, între timp, mi-am dat seama că e mai bine să faci mai puţin, oricât de puţin, decât deloc. Ani de-a rândul nu am făcut mişcare, fiindcă mi se spunea că, dacă nu ai o viaţă de sportiv, în zadar te antrenezi mai puţin de 40 de minute pe zi. Eu mi-am dat seama cât de mult m-am schimbat de când fac doar cinci minute de sport pe zi, şi să tot fie câteva mii de minute, câteva sute de ore care s-au adunat, făcându-mă mai puternică, mai disciplinată, mai suplă, chiar dacă nu m-am convertit la o viaţă de atlet. Citește mai departe…

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.