Sănătate

„Lumina ochilor”, darul nostru cel mai prețios

  – interviu cu dr. Roxana Cozubaș, medic oftalmolog
„Lumina ochilor”, cum i se spune în popor, reprezintă poate una dintre cele mai mari bogății, pe care o avem în viață. Nu am făcut mai nimic, pentru a o  câștiga, însă suntem datori să facem totul pentru a o păstra.
Și pentru că, în viața fiecăruia dintre noi, apar, la un moment dat, întrebări legate de ochii noștri, am grupat câteva astfel de curiozităti, rugând-o să ne răspundă pe fermecătoarea Roxana Cozubaș, medic oftalmolog.

Femei de10: Dacă noi purtăm ochelari, e sigur că și copiii noștri vor purta? Se poate evita acest lucru? Dr. Roxana  Cozubaș: Există afecţiuni oculare multiple care se pot transmite de la părinte la copil – cele mai frecvente situaţii sunt cele legate de purtarea ochelarilor (dioptrii mari). Este vorba de miopie (dioptrii cu „minus”), hipermetropie (dioptrii cu „plus”), sau astigmatism (lentile cilindrice). Dacă ştii, ca părinte, că ai aceste probleme, trebuie să vii cu cel mic din timp la medicul oftalmolog pediatru.

Din punct de vedere oftalmologic, viciile de refraţie se întâlnesc foarte des printre afecţiunile copilului. Aproape toţi copiii se nasc cu hipermetropie, dar doar unii dintre ei au nevoie de corecţia cu ochelari a acesteia. Acest lucru se întâmplă din cauză că ochii lor sunt încă mici şi au nevoie de o dioptrie de “plus” care să îi ajute să vadă corect. Din fericire, există mecanisme naturale care pot susţine “fabricarea” unei dioptrii până la valori de 3-4.

În afară de viciile de refracţie, orice copil care are părinţii cu afecţiuni oculare (travaliu prelungit, infecţii ale mamei pe timpul sarcinii sau anterior, prematuritate, cataractă congenitală, strabism, glaucom) trebuie investigat cât mai devreme la un control de rutină.

Singurul mod prin care putem evita aceste afecţiuni este să le prevenim prin controale oftalmologice de rutină, începând de la vârste cât mai mici. Ulterior, dacă totuşi ne confruntăm cu apariţia acestor boli, tot controlul periodic este cel care previne deteriorarea mai gravă a vederii.

F10: În afara binecunoscuților morcovi, despre care știm, încă din copilărie, că “ajută la vedere” (nu-i așa că nu am văzit niciodată vreun iepure purtând ochelari?😁) mai există și alte alimente care ne îmbunătățesc vederea?

Dr. R.C.: Toată lumea ştie că, pentru a avea o vedere bună, morcovii sunt cele mai bune alimente. Dar vei fi surprins să descoperi cât de multe alte beneficii stau ascunse într-o multitudine de produse ce ni le pune la dispoziţie natura. Atunci când acestea sunt insuficiente (în lunile reci, de exemplu), putem suplimenta cu vitamine sintetice.

Cele mai sănătoase alimente din punct de vedere ocular previn apariţia bolilor degenerative, respectiv au antioxidanti – vitaminele A, C, E, carotenoizi (luteină, zeaxantină, betacaroten), acizi graşi esenţiali, dar şi minerale (zinc, cupru, magneziu, crom).

Cele mai benefice alimente sunt: fructele de pădure (coacăze, afine, mure, zmeură), dar şi strugurii închişi la culoare (sau vinul roşu); frunzele verzi (spanac, kale, pătrunjel sau salata), precum şi broccoli sau ardeii graşi (toate culorile); roşiile, citricele, morcovii sau dovleceii.

Nucile (fistic, migdale, nuci romaneşti), seminţele (dovleac, floarea soarelui, in, alune), avocado şi uleiurile vegetale (măsline, dar nu numai) sunt surse importante de acizi graşi esenţiali alaturi de ouă şi peşte (în special cel gras – somon sau ton) sau ficat.

F10: In mod normal, de la ce vârstă ar trebui să ne achiziționăm primii ochelari?

Dr. R.C. Depinde de afecţiunea oftalmologică a fiecăruia. Există copii care poartă ochelari încă de la câteva luni de viaţă, după cum există adulţi care ajung să poarte ochelari abia după 40-45 ani. La copii, în principiu, ochelarii se poartă permanent. Pe masură ce mergem către 40 de ani, intervine necesitatea purtării unei alte perechi de ochelari, în zona de aproape (40-50 cm). Această afecţiune se numeşte presbiopie şi este un fenomen natural, care apare cu evoluţia în vârstă. Un indiciu că ai nevoie de ochelari de citit este faptul că permanent îndepartezi scrisul de ochi, pentru a vedea mai clar. Aşadar, dacă ai început să îndepărtezi telefonul pentru că nu mai vezi scrisul mic de pe ecran, te invit în magazinele Optiblu pentru o determinare de dioptrii.

F10: Se zice că, odată ce ți-ai pus ochelari, nu mai scapi de ei! Dacă amânăm momentul și forțăm ochii, ajutăm vederea sau greșim?

Dr. R.C. Clar greşim! De ce? Pentru că forţăm mecanismele interne ale ochilor să compenseze lipsa ochelarilor şi, în timp, pot apărea dureri de cap, deteriorarea vederii, senzaţie de nisip în ochi, riduri şi alte neplăceri legate de acest lucru. Este adevarat că, odată pusă prima pereche de ochelari, viaţa devine mai clară şi mai frumoasă şi atunci, normal că nu mai vrei să scapi de ochelari!

F10: Când e bine să venim cu cel mic, la primul control?

Dr. R.C. Pentru a preveni, niciodată nu este prea devreme, astfel că este indicat să îţi aduci copilul la control de la vârste cât mai mici. Astfel, imediat după naştere (la maxim o lună), se va examina copilul născut prematur sau cu orice suspiciune de afectare oculară.

La vârsta de 6 luni, se va examina copilul care prezinta strabism (lipsa alinierii ochilor). În jurul vârstei de 1 an – maxim 2, toţi copiii aparent normal din punct de vedere oftalmologic vor fi aduşi la controlul de rutină.

După acest prim consult, medicul stabileşte periodicitatea urmatoarelor vizite, în funcţie de ce afecţiuni descoperim. Pentru că vederea se dezvoltă continuu până la 7 ani, este necesar un control pe an. Ulterior, dacă totul este în regulă, intervalul de revenire este în jur de 1 an şi jumătate.

Dacă iniţial, la vârste foarte mici, trebuie să mergi cu cel mic în centre medicale specializate în oftalmologie pediatrică, odată ce copilul devine verbal, poţi face consultaţia şi la un medic din reţeaua Optiblu.

F10: Votați lentilele de contact?

Dr. R.C. Clar da, în ziua de azi, tehnologia şi materialele sunt atât de evoluate, încât ochiul poate respira sub lentila de contact ca şi când ar fi liber, fără lentilă. Faţă de ochelari, lentilele de contact au câteva avantaje nete: estetic şi psihologic, pacientul nu se mai simte complexat de purtarea ochelarilor (mai ales copiii); nu se aburesc, nu se zgârie, se pot purta cu orice pereche de ochelari de soare.

În unele cazuri, câmpul vizual fiind mai mare, implicit şi percepţia pacientului despre acuitatea vizuală este că e una mai bună decât cu ochelarii. Pacienţii care au diferenţe mari de dioptrii între cei doi ochi pot purta corecţia totală şi, astfel, beneficiază de o vedere mai bună.

Sigur că lentilele au şi nişte limitări legate de igiena strictă, manevrare şi programul strict de purtare şi vizite la medic, însă beneficiile depăşesc constrângerile. Pentru că există momente când nu se pot purta lentile de contact, insist ca aceste lentile să se adapteze de către un medic oftalmolog sau optometrist care vor veni cu sfaturi complete şi competente.

Cele mai sănătoase lentile sunt cele din silicon hidrogel (cum sunt cele de la Johnson&Johnson Acuvue 1 Day TruEye sau Oasys), care se pot purta 16-18 ore pe zi, sau chiar continuu. Pentru o ofertă personalizată în funcţie de dioptrie şi suprafaţă oculară, vizitează magazinele Optiblu!

F10: Unii susțin că ochelarii de soare strică vederea. Să îi credem?

Dr. R.C. În primul rand, trebuie să înţelegem ce sunt ochelarii de soare – lentile colorate, cu filtru anti radiaţii  ultraviolete şi, eventual, un filtru polarizant.

Ochii posedă filtre naturale împotriva soarelui: pleoape, pupila, precum şi structuri din interiorul ochiului. Totuşi, pielea din jurul ochilor, fiind mai sensibilă, este predispusă apariţiei diverselor boli dermatologice.

Sigur că utilizarea în exces a acestor dispozitive medicale poate duce la fotofobie accentuată (persoana respectivă se fereşte de lumină), însă protecţia oferită la radiaţiile UV este net superioară faţă de filtrele naturale ale ochiului.

Pentru că piaţa de ochelari de soare este plină de produse contrafăcute, te invităm în magazinele Optiblu, pentru a fi siguri că achiziţia făcută este una conformă cu normele europene. Ochelarii de soare cu lentile colorate, fără protecţie la UV fac mai mult rău decât dacă nu i-am purta. Acele lentile închise la culoare produc dilatarea pupilelor ce are ca şi consecinţă pătrunderea unor raze UV în cantitate mai mare la nivelul retinei şi altor structuri din interiorul ochiului. Din păcate, leziunile produse astfel sunt ireversibile şi, mai ales, cumulative în timp.

Aşadar, mare atenţie de unde faceţi achiziţia ochelarilor de soare!

F10: Se vorbește despre unele operații miraculoase, care te scapă de ochelari. Sunt ca cele de micșorare de stomac? Le poate face oricine?

Dr. R.C. Operaţiile miraculoase există şi, într-adevăr, fac minuni în micşorarea dioptriilor sau chiar în eliminarea lor. Putem afirma cu mândrie că, la nivel de România, tehnologia în oftalmologie este similară cu cea din  Occident, însă cu preţuri locale. La o simplă căutare pe internet poţi găsi clinici cu experienţă de zeci de ani în acest sub-domeniu, iar un control amănunţit te lămureşte dacă te califici sau nu pentru un anume tip de intervenţie.

F10: Primii ochelari… Cum îi alegem?

Dr. R.C. Aici discuţia este foarte amplă, iar marea parte a oamenilor se gandeşte la partea estetică. Din acest punct de vedere, consultanţii din magazinele specializate (cum este şi reţeaua Optiblu), te pot sfătui cum să asortezi ramele la ţinutele zilnice sau cum să îţi alegi forma ramei în funcţie de forma feţei.

În funcţie de ce activităţi desfăşori cu acei ochelari, este bine să te gândeşti şi la partea tehnică – lentile cât mai centrate la nivelul privirii, un material şi tratamente adecvate purtării. Aşa cum ai în medie 7 perechi de pantofi (de sport, sandale, bocanci etc), aşa este bine să ai mai multe perechi de ochelari pentru activităţi diferite.

Pentru ochelarii cu port permanent, consultaţii Optiblu recomandă o ramă înaltă, până spre zona sprâncenelor. În schimb, pentru ochelarii folosiţi doar la citit documente de aproape, este bine ca rama să fie mai îngustă, să nu priveşti prin ea la distanţă.

În funcţie de preferinţe, ramele pot fi din plastic sau din metal, iar lentilele din plastic, sticlă sau policarbonat. Tratamentele de aplicat pe suprafaţa lentilelor sunt şi ele foarte personalizabile, la fel şi designul lentilei. Aşadar, alegerea unei perechi de ochelari se face pe îndelete, după o discuţie cu un consultant de vânzare care să adapteze recomandările la necesităţile fiecăruia.

F10: Pentru cei obsedați de trenduri, anul acesta ce ochelari se poartă?

Dr. R.C. Trendurile anului 2017 în materie de ochelari sunt cele definite de trei noţiuni – spectaculos, sofisticat şi fără compromisuri. Celor care iubesc ochelarii, au ocazia să îşi etaleze plăcerea prin ochelari de soare sau de vedere, rodul colaborarilor inedite între fabrici de ochelari şi designeri faimoşi din lumea modei.

Dior şi Fendi propun o paletă extinsă de culori, cu accente pe roşu şi albastru. Formele sunt excentrice, modele reinventate de tip cat-eye, aplicaţii geometrice şi mărimi supradimensionate. Max Mara aduce în colecţie reinterpretări ale formelor anilor ’70, cu lentile galbene sau albastre. Aspectul este îndrăzneţ şi sofisticat, subliniat de formele pătrate sau hexagonale.

Polaroid, marca din topul vânzarilor ochelarilor de soare în România şi în reţeaua Optiblu, propune o colecţie cu lentile polarizate, cu stil şi culori diverse – modele versatile, casual, care pot satisfice o gamă largă de preferinţe. Elementele florale aplicate pe rame, inserţiile de cristale sau accesorii deosebite întregesc lookul impunător oferit de marca Polaroid.

F10: Pe la librării si supermarketuri am văzut ochelari “de unică folosință”: ieftini și pe diverse categorii de dioptrii. E ceva de capul lor?

Dr. R.C. Da, atât timp cât îi privim chiar ca nişte ochelari de unică folosinţă. Dacă ai plecat undeva şi ţi-ai uitat ochelarii acasă, poţi să îţi cumperi o astfel de pereche şi să o foloseşti temporar, pentru citirea unui document. Totuşi, este bine să ştii că există magazine Optiblu cu montaj pe loc, astfel că poţi pleca într-o ora cu noua pereche de ochelari (inclusiv realizarea consultatiei, pentru a vedea dacă dioptria mai este de actualitate).

F10: Cât de frecvent trebuie să venim la dvs?

Dr. R.C. După efectuarea primului consult, medicul îţi va comunica periodicitatea următoarelor vizite. În principiu, la copil, pentru că vederea se dezvoltă continuu până la 7 ani, este bine să veniţi anual la acest control, chiar în lipsa unor simptome.

La copiii şcolari şi la adulţi, dacă examenele oftalmologice anterioare au fost în regulă, este bine să reveniţi la control peste 1-1.5 ani. Medicii din reţeaua Optiblu vă vor sfătui cum este bine să reveniţi la control.

După vârsta de 40 de ani, este bine de făcut un control oftalmologic amănunţit, care să cuprindă fund de ochi şi tensiune intraoculară.