Nutriție

Lipie cu susan

Astazi cu si despre paine – lipie (turceasca) cu susan, in cazul in care magazinul pare departe si aveti pofta de o paine calda!

Aveti mai jos ingredientele de baza pentru lipie cu susan. Daca simtiti ca mai trebuie o lingura de faina sau cateva de apa, nu va cramponati in cantitatile acestea. Pot aparea mici variatiuni in functie de tipul si umiditatea fainii sau perceptia fiecaruia.

  • 500 g faina, orice tip aveti la indemana

  • 4, 5 g drojdie uscata (aproximativ doua lingurite rase)
  • 5 linguri de susan
  • 300 ml apa
  • 2 lingurite de sare
  • ulei de masline

Cel mai important aspect cand faci reteta de lipie cu susan este sa lasi drojdia sa isi faca treaba. Adica sa lasi aluatul sa creasca linistit, la caldura, fara sa il deranjezi.

Amestecati faina, apa, sarea, o lingura de susan si drojdia pana obtineti un aluat omogen. Faceti din el o minge, presarati putina faina pe ea ca sa nu se lipeasca si lasati intr-un castron mare, acoperit cu folie de plastic, la caldura. Caldura = lasati un ochi aprins la aragaz si castronul langa aragaz.

Lasati sa creasca minim o ora. Aluatul trebuie sa isi dubleze, ideal tripleze volumul. Cand vedeti aluatul pentru lipie cu susan frumos crescut, incepeti a doua etapa:

  • Taiati o bucata de hartie de copt de marimea gratarului cuptorului
  • Pe un blat de lucru, presarati putina faina si scoateti aluatul pe acesta. Intindeti aluatul usor, cu varful degetelor, de la mijloc catre exterior. Incercati sa ii dati o forma ovala, care sa incapa usor pe gratar (la aceasta cantitate de faina, ocupa cam jumatate din suprafata gratarului). Blatul trebuie sa aiba o grosime de maxim 1 cm.
  • Puneti foia de hartie pe gratar. Presarati doua linguri de susan pe toata suprafata. Transferati blatul pe hartie. Picurati doua, trei linguri de ulei de masline peste blat si ungeti cu mana sau cu pensula pana acoperiti toata suprafata. Presarati restul semintelor de susan, pe toata suprafata. Lasati blatul inca o ora la caldura, acoperit, sa creasca.
  • Incalziti cuptorul la temperatura maxima, fara ventilator
  • Coaceti lipia cam 10 minute, pana devine rumena. Stati cu ochii pe ea, se poate arde foarte repede
  • Scoateti din cuptor cu tot cu gratar si lasati-o 10 – 15 minute sa se raceasca, inainte sa o atacati

Mai multe povesti despre tipurile de lipie gasiti pe Bonfood.ro. Pofta buna!

Publicitate