Ea și El

Linia timpului și linia iubirii

alice nastase

Prima oară când o personalitate mi-a vorbit despre efectele pe care le-ar putea avea schimbarea unui eveniment în trecut a fost în urmă cu 13 ani, când am făcut un interviu cu Octavian Paler.

Cum vi s-a schimbat viața după apariția copilului? am întrebat, cu o curiozitate pe care am reluat-o obsesiv, în toate interviurile mele și cu bărbați, și cu femei – vrând să-mi verific în alții propriile transformări, dar și știind că este o întrebare ce naște răspunsuri definitorii pentru miracolul maternității sau al paternității asumate.

„Cred că dacă vă spun următorul lucru, vă spun tot: deseori am fost întrebat dacă, dînd timpul înapoi, aș vrea să schimb ceva. Niciodată, dar niciodată, n-am putut să fac abstracție de anul în care a apărut fiul meu, 1955. Cu alte cuvinte, nu doresc să-mi schimb viața de înainte de existența lui. Pot să-mi doresc să fi făcut altceva după ce el a apărut pe lume. El este pentru mine un punct fix”, a răspuns Octavian Paler. Iar replica sa m-a făcut să mă gândesc pentru prima oară cu seriozitate la ce ar presupune o întoarcere în trecut și o intervenție pe linia timpului, care ar genera valuri de schimbări, rescriind, practic, tot ceea ce se va fi întâmplat după aceea.

„Harry Potter și copilul blestemat”, istoria care continuă peste douăzeci de ani seria întâmplărilor de la Hogwarts ce îl au ca erou central pe tânărul vrăjitor care l-a învins pe Voldemort, a fost oferită publicului de către autoarea britanică J.K. Rowling sub forma unei piese de teatru, deși, rescrisă în stil narativ, ar fi putut fi perfect cel de-al optulea volum al seriei magice. Eroii piesei (despre care am citit că se joacă, cu casă închisă, doar în câteva mari teatre ale lumii, în Anglia, America, Australia, iar biletele costă, pe bună dreptate, averi, căci butaforia și efectele speciale sunt colosale…) sunt copiii pe care autoarea ni i-a prezentat succint în ultimul capitol al volumului „Talismanele morții”, capitolul intitulat „Nouăsprezece ani mai târziu.” Sunt James, Albus și Lily, fiii și fiica lui Harry și ai lui Ginny… Sunt Rose și Hugo, copiii lui Ron și Hermione, este Scorpius, fiul lui Draco Malfoy, dar nu doar ei, ci și alte odrasle născute din iubire. Căci iubirea este cea care duce linia timpului înainte, dându-i sens, dându-i direcție, dându-i lumină. Citește mai departe…

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.