banner marshal garden
DanDANA! Povestea mea

Lecții de viață de la o bătrânică

Am circulat într-o zi cu tramvaiul 32, spre capătul acestuia din șoseaua Alexandriei. La una din stații, o bătrânică îmbrăcată sărăcăcios a urcat cu greutate, târând un carucior pentru cumparături, care părea destul de uzat. S-a așezat pe scaun și a început să scotocească prin buzunarele căruciorului.
A scos o legatura de ridichii, a rupt una și a curățat-o de frunze. Și-a făcut cruce drept mulțumire lui Dumnezeu și apoi a mâncat-o. Am coborât împreună cu ea la capăt, la Cora. Cât m-am învârtit prin magazin, am zărit-o iarăși. Tocmai se așezase la masa unui restaurant din incinta hipermarket-ului.
M-am gândit că dupa ridiche, probabil mănâncă și dumneaei ceva mai consistent. Dar ce vad pe masă? O tavă, cu o singură chiflă… Se pregătea să desfacă ambalajul transparent cu care era învelita, ca să o mănânce. Era cu siguranță la fel de mulțumitoare, fiindcă de data aceasta stătea la o masă.
M-am gândit atunci ca noi, oamenii, uităm de multe ori să mulțumim pentru mesele copioase, încărcate cu bunătăți si credem ca toate acestea ni se cuvin firesc.
Stănd pe gînduri, mi-am pus retoric întrebarea: „Oare ce înseamnă să fii sărac?”. A fi sărac este o mare rușine pentru cei mai mulți. În general, oamenii vor să se afișeze doar cu ceea ce posedă, cu “ceea au realizat in viata”. Să-și arate victoriile, nu eșecurile…
Dincolo de relativitatea cuvântului “sărac” (care poate fi definit în diferite contexte și raportându-ne mereu la altceva, la altcineva), realitatea ne arată că, atâta timp cât te chinui să ai pâinea zilnică, și nimic în plus, ești la limita supraviețuirii. Asta ca să nu mai vorbim de situația în care esti înglodat în datorii pe care nu mai ai cum sa le achiți. Nu de puține ori, oamenii s-au sinucis din cauza acestui stres continuu…
Poți spune că ești bogat dacă ai un acoperis deasupra capului, în timp ce altii dorm sub cerul liber. Dar poti fi sărac în comparație cu alții care au „conturi grase”, vile și masini scumpe. Important e să știi cu adevarat cine ești, să-ți conștientizezi bogăția interioară pe care ți-a dat-o Dumnezeu, și pe care cei mai mulți o ignoră.
Să fii sănătos e o mare bogăție pentru cei cu boli incurabile aflați pe un pat de spital; cu siguranță că ei nu mai măsoară existența în termeni materiali, deoarece nu-i mai ajută cu nimic.
Trebuie să recunoaștem faptul că cei care au posibilități materiale soluționează mult mai lesne problemele, indiferent de natura acestora. Fără bani nu te poți duce undeva cu pretenția de a fi bine primit sau să ți se rezolve ceva, așa, pe degeaba. Sunt rare excepțiile… Fără bani ești la cheremul tuturor și nu insemni nimic pentru nimeni…
Dacă nu ai suficienți bani de mâncare, ai doar doua alternative rezonabile: fie cumperi ceea ce e mai ieftin și prost, fie trebuie sa restricționezi porțiile copiilor. Ambele însă le pun în pericol sănătatea.
Neavând bani, nu îți poți permite să oferi o copilărie fericită celor mici, nu îi poți ajuta să devină adulții responsabili de mâine. Lipsurile, privațiunile, inegalitățile cu alții își vor pune amprenta pe psihicul în formare al copiilor.
Dacă nu ai mașină (deși e un strict necesar azi, nu îți permiți), ai nevoie întotodeauna de mai mult timp pentru a ajunge undeva, pleci mai devreme de acasă, stai prin stații, în ploaie, zapadă, arsiță, aglomerație, alături de alți oameni de aceeași condiție sociala.
Sprijinul nostru spiritual, al tuturor, dar mai ales al celor năpăstuiți rămâne întotdeauna Iisus Hristos. Evanghelia relatează: „Vulpile au vizuini, și păsările cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Și odihni capul.” (Matei 8:20).
Cu toate acestea, El a venit sa mântuiască o lume întreagă. Umbla zilnic înfometat și oamenii pe care îi ajuta și-i vindeca erau de cele mai multe ori nerecunoscători. Cu toate acestea Iisus a continuat neabătut lucrarea Sa pentru oameni. Acest exemplu îmi dă putere sa merg mai departe, să fiu mulțumitoare cu ceea ce sunt.
Iisus este puterea care ne îmbogățește. Pe mine, pe tine, pe noi toți. Puterea Lui e taina care ne ține pe toți. Tot ceea ce avem, este de la El și al lui, indiferent dacă te consideri bogat sau sărac.
Aceasta e lecția pe care am învățat-o, în acea zi, de la bătrînica din tramvaiul 32. O persoană modestă care a mâncat … o ridiche și o chiflă. E posibil ca asta sa fi fost toată hrana ei pe ziua respectivă…
Ferice de cei care știu sa fie mulțumitori, și pentru mult, dar mai ales pentru puțin!

 

sursa foto: pravoslavie.ru

Femei de 10 pe Facebook