Concursuri Timp liber

La Nuremberg, pe urmele lui Hitler

Nuremberg nu este numai orașul străvechi, avandu-si istoria legată de cea a Imperiului Roman de odinioară, ai cărui conducători au ridicat aici, pe ambele maluri ale râului Pegnitz, cetatea de umită “Dealul stâncos” ( Nouremberg), ci și locul de care se leagă una dintre paginile cele mai întunecate ale istoriei omenirii. Încă din 1927, orașul devine gazda adunărilor partidului nazist NSDAP. Hitler – geniu al Răului – a reușit să organizeze, în acel an, o mega ședință și paradă de partid la Nürnberg. I-au urmat altele câteva, adunând zeci de mii de oameni, care nu-si dădeau pe atunci seama către ce se îndreaptă toate aceste mișcări. Locul acestor întruniri-gigant se numește Zeppelinfeld și -l poți admira și astăzi ( cu scuze pentru cuvantul “admira”) în partea de sud-est a orașului. Este aidoma unui teren de fotbal uriaș, de 4 ori mai mare decât unul obișnuit. Trei părți sunt alcătuite din tribune de beton, a patra fiind tribuna VIP, destinată membrilor marcanți ai Partidului nazist. De pe podiumul din centru, Hitler își încunoștința conationalii de marile teluri ce le stăteau în față. De te urci la pupitrul dictatorului – și oricine poate s-o facă astăzi, nestingherit, făra a plăti niciun bilet! – te simți coplesit și zguduit de frisoane. Este sentimentul oricarui trăitor din zilele noastre, chiar dacă cunoaște războiul numai din cărti , filme sau amintirile prea puținilor supravietuitori..


În aceeași perioadă, arhitectul fuhrerului, în apropiere de vestitul stadion, Albert Speer, a proiectat alte câteva construcții spectaculoase, . Una singură s-a materializat, cea care urma să fie o imensă Sală de Congrese. “Hitler Colosseum” e înaltă de 39 de metri, fiind folosită tot pentru întâlnirile de partid. Astazi ea adăpostește Dokumentationszentrum (Centrul de documentare), care informează vizitatorii despre perioada nazistă, oferind detalii unice și despre viața orașului de dinainte și după război.De ești fan istorie și te pasionează greii ani ai celui de-al doilea război mondial, odată ajuns la Nuremberg nu ai voie să ratezi memorialul Procesului de la Nürnberg (1945-1949), cel în cadrul căruia unii dintre vinovații teribilului genocid, au fost judecați și pedepsiți. Este vorba de un muzeu plasat într-una din clădirile Palatului de Justiție, aflat în zona Further Strasse. Fix în această clădire monumentală, mai precis în celebra sala 600, s-a desfășurat celebrul proces.
Mulți ani au trecut de la cel de-al doilea război mondial, dar amintirile – fie ele și atât de sumbre – nu dispar chiar așa de ușor. Și nici nu au voie să dispară. Deși rolul său, în timpul regimului totalitar nazist, a fost unul negativ, orașul Nuremberg și-a propus, după război, să se impună prin activități de pace și apărare a drepturile omului. Nu întâmplător, el acordă anual, începând din anul 1995, „Premiul Internațional al Drepturilor Omului din Nuremberg” .

Uscatoare rufe