Bombănelile Marinei Editoriale

La mulți ani, bărbați indispensabili!

Am pierdut startul, se pare. Am auzit că zilele trecute a fost Ziua Bărbatului și, of!, am realizat că nu am apucat să felicit niciunul din Feți Frumoșii ce-mi populează viața, acasă, la servici sau în întâmplările mele paralele profesiei. Si atunci am hotărât să le dedic totuși, cu efect întârziat, un editorial. De fapt, el mi-a fost inspirat de o experiență interesantă, pe care am trăit-o , zilele trecute…

“ – Eu, până nu mi-o trag cu cineva, nu mă simt femeie!”… Mărturisesc că vorbele astea m-au făcut să roșesc, întrucât vulgarul nu face parte din ADN-ul meu. Am privit-o lung pe femeia cochetă și foarte intelectuală în rest, care slobozise această “cugetare” și, deși peimul impuls a fost să-i cer să-și nuanțeze gândul, m-am abținut, simțindu-mă minoritară : toate celelalte femei de la masa noastră erau atente care încotro, vorbind pe șapte voci deodată. N-am replicat, așadar, dar am zabovit puțin, în mintea mea, asupra spuselor cucoanei care – repet! – contrar așteptărilor, nu era o femeie ușoară, o frivolă, una dintre acelea care schimbă bărbații precum cerceii, iar apoi se laudă cu “victimele” sale, la o cafea cu prietenele. Mai mult, era cogeamite administrator de firmă, femeie respectabilă, cu soț acasă și copii deja pe la casele lor și cu o notorietate considerabilă în spațiul public, dobândită nu prin scandal, ci prin performanță. Dar…iată ce poate face un pahar de vin și cum reușește el sa scoată la suprafață adevăruri care zac ascunse în noi..
Am încercat sa-mi traduc într-un alt mod cele spuse de comeseana mea. Să le extrag din zona instinctelor carnale și să le transfer în cea a sentimentelor curate, a simțirilor noastre vis-a-vis de bărbați. Nu a fost greu. Am descoperit încă o dată lipsa de rațiune a existenței unei femei neiubite. Sau a uneia care nu a iubit niciodată. De aceea astăzi, cu un mic delay pe care-l datorez faptului că zilele acestea am fost absorbită total de campania electorală, am hotărât sa le spun tuturor brăbaților mioritici, din adâncul inimii, un “La mulți ani!” incandescent, să le mulțumesc pentru că există și dau sens existenței noastre, pentru că îi dăruiesc culoare, parfum și, deopotrivă, fierbințeală și fiori pe șira spinării. Să le mulțumesc pentru suferințele pe care ni le provoacă deseori – voluntar sau nu – și care nu fac decât să ne întărească, să ne înțelepțească, să ne ajute să-i prețuim și mai mult pe cei cu adevărat buni dintre ei ; să le mulțumesc pentru puii noștri minunați, pe care ne-au ajutat să-i aducem pe lume, uneori să-i și creștem; să le fiu recunoscătoare pentru momentele de extaz pe care le-au meșterit, cu îndemânare sau stângăcie, în jurul sufletului nostru, împrejmuindu-l cu gardul iubirii lor efemer de veșnică. Le spun “La mulți ani!” bărbaților, cu sau fara ziua lor ( în care nu cred, pentru că ziua lor e în fiecare zi!) , dar eu tot le spun, pentru că nu cred să existe vreuna din noi, chiar și cele ce compunem Topurile Dezamăgirilor, care să nu visăm, în clipele noastre de pace interioară, la bărbați în general sau la un bărbat anume. Ca să nu mai vorbim de gâsculițele care visează, în naivitatea lor romantică, chiar și la cei care le-au dezamăgit crunt, dorindu-și cu ardoare ca locul gol de lângă ele să reînceapă să respire..Și din nou le mulțumesc lor, bărbaților – în numele vostru,msper – pentru amintirile frumoase pe care știu să le lase în urma lor, chiar și cei mai netrebnici dintre ei – căci fiecare mare netrebnic a început prin a fi un și mai mare curtezan, nu-i așa? – apoi pentru dâra de iubire pe care femeile continuă să o tragă după ele , chiar și după ce au declarat sus și tare că au pus punct. Le mulțumesc pentru faptul că, dorindu-ne, ne învață să ne dăruim, plăcându-ne, ne învață să fim frumoase, iubindu-ne, ne învață să ne iubim noi, pe noi însene. Le mulțumesc pentru că ne sunt busolă, ajutându-ne să ne descurcăm într-o lume atât de încâlcită și pentru că ne sunt scut, apărându-ne de toate răutățile ei!
Așadar, “La mulți ani!”, de ziua lor care înteles că tocmai a fost, indispensabililor bărbați din viața noastră!

Rubrică oferită de