Copii și tineri

La grădiniță, copiii vorbesc despre Moș Crăciun

Cu toții iubim Crăciunul. Este acea perioadă din an în care simțim liniștea din suflet pe care cu greu o putem explica.

Pentru unii, Crăciunul se rezumă doar la o sărbătoare mare, a bucuriei – Nașterea Mântuitorului Nostru, Iisus Hristos.

Însă pentru alții, Crăciunul mai înseamnă și familie, colinde, tradiții, preparate, cadouri și recunoștință.

Consider că această sărbătoare înseamnă mult mai mult. Înseamnă magie. Iubire. Împlinire.

Noi, adolescenții, când spunem “Crăciun, tindem să ne gândim automat la cadouri. Dar, la un moment dat, ne dăm seama că nu mai avem atât de mulă nevoie de lucruri materiale, de cadouri scumpe, că nu ne mai dorim ceea ce se poate cumpăra. Ci ajungem să ne dorim ceea ce și noi, la rândul nostru am putea oferi. Dragoste. Înțelegere. Acel sentiment că Nu ești singur. Eu sunt lângă tine.Ajungem să ne dorim să petrecem mai mult timp cu familia pentru că în curând vom pleca la facultate, să trăim acea iubire unică, sinceră și reală prezentată în toate filmele de Crăciun, să împodobim bradul cu “All I Want For Christmas Is You” pe fundal, să ascultăm poveștile bunicilor din nou și din nou, să vedem fericirea de pe chipul fraților mai mici care încă mai cred în Moș Crăciun, să ieșim afară și să ne bucurăm de zăpadă, să mâncăm cozonac, să facem poze în fața bradului pe care le vom posta pe Instagram, să miroasă casa a scorțișoară, mandarine sau prea-iubitele lumânări parfumate, să trimitem și să primim mesaje cu urări de Crăciun… să simțim cu adevărat Crăciunul.

Să oferim, să ajutăm, să încercăm să înțelegem puțin mai mult persoanele din jurul nostru. Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi să facă un dar cuiva care trăiește cu mai puțină speranță, s-ar răspândi atât de multă bucurie… Iar până la urmă, despre asta este Crăciunul. O sărbătoare unică. O sărbătoare care îți oferă un amalgam de emoții, de stări, de dorințe, de posibilități. O șansă de a fi chiar tu cel ce face pe altcineva să simtă Crăciunul.

Acestea sunt cuvintele, gândurile mele, o adolescentă care iubește Crăciunul.

Dar, oare, ce părere au copiii de la grădiniță despre Crăciun?

În urmă cu câteva zile, am fost la Grădinița nr. 18 din Focșani și mulțumită doamnei educatoare Petrea Nicoleta, am reușit să stau de vorbă cu unii dintre cei mai simpatici copii din lume. A fost atât de plăcut și emoționant să vin, după atâția ani, în grădinița unde mi-am început copilăria și să o revăd pe draga mea educatoare, care are inima la fel de caldă ca atunci când eram mică și neastâmpărată.

Copiii aveau până în 5 ani și au fost atât de cuminți și drăguți. M-au primit printre ei cu râsete zgomotoase și veneau, pe rând, cu câte o jucărie în mână, ca să ne jucăm puțin.

După ce am văzut că deja începeau să fie puțin plictisiți de jocurile mele, ne-am așezat pe jos, pe unul dintre covoarele colorate care erau în sala lor, într-un cerc, am poziționat telefonul care înregistra în centru, astfel încât să ne auzim cu toții și am început să discutăm.

Întâi de toate, i-am întrebat: Cine este Moș Crăciun?

Un băiețel care stătea chiar lângă mine, a spus: Are o barbă, o căciulă roșie și în ochi, o sclipire.

Câtă puritate are răspunsul acesta… Cred că Moș Crăciun ar fi foarte fericit dacă l-ar auzi.

O fetiță a simțit nevoia să completeze răspunsul și a zis: El aduce cadouri doar la copiii cuminți, iar eu am fost cuminte.

 

Apoi i-am întrebat: De unde vine Moș Crăciun?

Răspunsul a fost pe măsură: De la el de acasă.

Și au început să discute între ei, foarte concentrați: Da, și are casa roșie.

Una dintre fetițe a spus: Eu cred că este albastră.

Și băiețelul de lângă ea, a întrebat-o: De ce?

Iar ea a răspuns: Pentru că mie îmi place albastru.

Mă uitam fascinată la ei. Până la urmă, oare cum o fi casa lui Moș Crăciun?

 

Următoarea mea întrebare a fost: Ce mânâncă Moș Crăciun?

Băiețelul de lângă mine a spus: Cărniță.

Sinceră să fiu, nu m-am gândit niciodată că ceea ce mănâncă Moș Crăciun este cărniță.

Dar se pare că nu mănâncă doar atât. Un alt băiețel, puțin mai mare, a spus: Moșul mănâncă fructe și spiridușii mănâncă legume.

În sinea mea, m-am bucurat că niciun copil nu a spus că Moș Crăciun taie porcul.

 

I- am întrebat: Cu ce alimentează sania Moș Crăciun?
Am primit un singur răspuns, din partea unei fetițe, care a fost perfect: Cu magie.
Apoi a urmat întrebarea: De unde cumpără Moș Crăciun darurile pe care vi le aduce?
Răspunsurile au fost împărțite. Mi-au spus despre raioanele cu jucării din magazine. Dar o fetiță nu a fost mulțumită de întrebarea mea, și a spus: Moș Crăciun nu cumpără cadourile. El le face.”
I- aș fi dat dreptate dacă nu aș fi știut cum stă, de fapt, treaba.
Apoi i-am întrebat: Ce credeți voi că face Moș Crăciun în timpul verii?
Au stat puțin pe gânduri până să-mi dea un răspuns, dar apoi au început să se contrazică, puțin încruntați: Stă la plajă.” , Ba nu. Face jucării.” , Ba nu. Doarme.
Ultima mea întrebarea a fost: Credeți că Moș Crăciun este căsătorit?
Nici de data asta nu au fost de acord. O fetiță mi-a spus: Da, cu Doamna Crăciuniță. Iar un băiețel a zis: Ba nu este căsătorit, pentru că este prea bătrân.
Bănuiesc că nu vom afla niciodată… 🙂
Înainte să plec, m-au îmbrășișat fiecare, pe rând. Unul dintre băieței, pe nume Petru, venea lângă mine să-l îmbrățișez din nou și din nou, după ce mă dezlipeam de un alt copilaș. M-am simțit de parcă eram Alba-ca-Zăpada când pupa pe cap fiecare pitic, înainte ca ei să plece la muncă, și Mutulică venea iar și iar pentru a mai primi un pupic.
Cei mici ne ajută să simțim și mai mult magia Crăciunului, mai ales că avem șansa să ne bucurăm de bucuria lor.

Putem simți Spiritul Crăciunului, ne putem bucura de clipa Nașterii Mântuitorului Nostru și mai putem crede încă puțin în Moș Crăciun.

Eu încă mai cred. 🙂

Sper să aveți parte de o poveste magică de Crăciun!

 

Crăciunul, copilul meu, este dragostea în acțiune. De fiecare dată când iubim, de fiecare dată când dăruim, este Crăciun.” – Dale Evans

         Miruna Dascălu

Publicitate