Cea mai grea întrebare care ti se poate pune, atunci când te întorci dintr-o călătorie spre departe, este banala “Ce ți-a plăcut cel mai mult acolo?”. Te simți instantaneu vârât într-o mare încurcătură, căci răspunsul – subiectiv, firește, căci așa o cere întrebarea – ar putea nedreptăți, ca orice răspuns subiectiv, un element sau altul. De aceea, am observat că multă lume preferă să răspundă bisilabic : “Totul!” . Asta în cazul în care călătoria a fost una reușită. Sau “Nimic!”, în cazul în care, în respectiva călătorie a înlănțuit belele într-însa.
Dacă mă întrebați pe mine ce anume mi-a rămas cel mai tare lipit de suflet, după cele 8 zile petrecute la Oslo, și eu voi fi ușor derutată. La gura mea se vor învălmasi mai multe răspunsuri, dar nici unul nu va primi permis de “liberă trecere”, căci există atâtea lucruri care mi-au rămas întipărite în minte și suflet.
Dacă însă îmi veți solicita un Top 10 al lucrurilor și locurilor din Oslo care mi-au plăcut cel mai mult, cu siguranță unul din cele 10 vor fi statuile din Oslo.
De când eram mica, statuile de prin orașe mă fascinau. Pofta de a mă fotografia cu ele tot de prin copilărie îmi vine. Albumele mele sunt doldora de poze cu mine plus diverse statui. Eram înebunită să aflu istoria fiecarei statui și, dacă la început tata era cel care îmi furniza informațiile cu pricina, mai apoi cărțile și internetul au preluat sarcina satisfacerii curiozitătilor mele.
Oslo mi-a hrănit plăcerea de a mă plimba printre statui. Orașul este generos “accesorizat” cu monumente și statui, care nu sunt neapărat adunate în parcuri tematice, cum ar fi Vigeland sau Ekeberg. Sunt împrăștiate prin oraș, le descoperi pe unde nu te aștepți, unele dintre ele păzesc clădiri cu însemnătate istorică , culturală, politică și administrativă. Altele marchează centrul unor piețe, scuaruri sau mici piațete, altele înobilează parcurile, altele sunt plasate direct în stradă și, de ești puțin miop, poti crede chiar, de la distanță, că nu sunt statui, ci aievea.
Cu ajutorul Getei, reusim să grupăm , pe categorii, statuile ce ne-au dat binețe, în scurta noastră experiență norvegiană.
Prima și cea mai bogat reprezentată categorie a fost, în opinia noastră, cea a statuilor figurative – cele care reprezintă personalități din istoria și cultura poporului norvegian.
Statuilor clasice li se adaugă cele abstracte, rezultat al măiestriei artiștilor prezentului, care văd realitatea înconjurătoare într-o manieră neașteptată, și prin aceasta, extrem de interesantă.
În fine, dar nu în ultimul rând, am grupat fotografiile statuilor ce reprezintă mobilierul urban, adicătelea – după cum mi-a explicat colega mea, absolventă de arhitectură – acele statui care agrementeaza spatiile orasului.
Îmi place să cred că prezentul articol v-a mers la suflet. Puțină vorbă, multă imagine – cred că este formula ideală pentru un reportaj de călătorie. Și, după ce vă veți fi bucurat și voi de statuile din Oslo, nu vă ramâne decât un singur lucru : să deveniți, la rându-vă, turiști în această țară fabuloasă și să vă bucurați de toate ale sale : vii, sau…împietrite! 😁
Fotografii realizate de Georgeta Nistor
Serial realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Oslo, Ambasadei Regatului Norvegiei la București și Camerei de Comerț si industrie România-Norvegia
Sarutmana stimata doamna Marina Almășan,
Va felicit pentru aceasta foarte interesanta trecere in revista a frumoaselor statui din Oslo.
Intradevar sunt superbe, bravo celor ce le-au facut.
Am fost acolo, dar n-am avut timpul necesar de a le vedea si va multumesc pentru aceasta posibilitate.
Am prieteni si colegi din aceasta tara deosebita, iar din scurtele lor povestiri am retinut cate ceva,
dar acum, intre doua calatorii, am avut timpul si placerea sa le admir.
Multumiri si mult succes mai departe!