Femei de 10

Jane Fonda despre iertare, regrete și eșecuri

La cei 80 de ani ai săi, Jane Fonda ne vorbește despre regrete, iertare și cum a fost ea influențată de copilărie.

Este foarte important pentru oameni să eșueze în toate aspectele vieții, pentru că este singurul mod în care pot învăța. Dacă reușești în tot ceea ce faci este greu să înveți. Am citit undeva, că Dumnezeu nu vine la noi în momentele de glorie. El pătrunde în sufletele noastre prin intermediul temerilor și rănilor noastre. Cunoașterea, ințelepciunea, dezvoltarea noastră le atingem când eșuăm, când suferim. Cele mai mari revelații le-am avut în pragul unei căderi nervoase, în momentele în care sufeream cum nu credeam că poate suferi o ființă umană. Crezi că ești rupt în nenumărate bucăți. Dar este doar un sentiment. Resursele interioare sunt nebănuite. 

R. Cum v-a influențat copilăria, viața?   

Jane Fonda: Cel mai mult m-au influențat filmele în care a jucat tatăl meu, Henry, filme precum Fructele mâniei și 12 oameni mânioși. Tatăl meu a fost o persoană foarte distantă, dar rolurile pe care le-a jucat au o deosebită valoare pentru mine.

Am întrebat-o pe fata lui Martin Luther King, Yolanda, dacă tatăl său o lua pe genunchi să îi vorbească despre valori, și mi-a răspuns că niciodată. Ea cunoștea ceea ce gândește tatăl ei doar din predicile publice, iar eu aveam filmele tatălui meu.

R. Ce te inspiră?

Jane Fonda: Prietenii mă inspiră să fiu curajoasă și puternică. Tinerii și cărțile sunt, de asemenea, o sursă de inspirație pentru mine.

R. Ce te enervează?

Jane Fonda: Trăiesc iertând. Cred că toți am fost răniți și singurul mod în care ne putem vindeca este să înțelegem și apoi să iertăm. Nu mă enervez când sunt atacată, sunt doar tristă.

R. De ce te temi cel mai mult?

Jane Fonda: Când stăteam lângă tatăl meu, pe patul de moarte, am realizat că nu mă tem de moarte, în schimb sunt terifiată de ideea de a muri plină de regrete, ceea ce cred că a făcut tatăl meu.

Când am împlinit 60 de ani am realizat că este al treilea deceniu al meu, și cine știe, posibil ultimul. Dacă vreau să nu regret nimic când voi muri ar trebui să mă împac cu viața mea, acum, când încă mai pot schimba ceva. Până acum m-am descurcat.

Sursa: dailymail.co.uk
Imagine reprezentativă: Nancy Pastor/Makers.com
Foto: deadline.com

Uscatoare rufe