Este de aproape doi ani Director General al Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu”, din sectorul 4. A organizat evenimente de anvergură, precum, Festivalul Zilele Bucureștilor și Festivalul Zilele Europei, Expoziția Culorile Bucovinei la Paris sau Conferința Națională a Studenților, peste 100 de expoziții tematice, naționale și internaționale, Tabere Tematice de Educație și Cultură. În 2016 a condus o companie de organizare de evenimente de business și a fost consilieră la Cabinetul Ministrului Tineretului și Sportului. Tot de atunci este moderatoare a emisiunii ”Stâlpii Societății” (Canal 33). În perioada în care a fost studentă a Facultății de Drept (Universitatea București, 2011 – 2015) a fondat Asociația Dezvoltarea Idealurilor Tinerilor D.I.T. a cărei Președinte și purtător de cuvânt a fost. Tot în timpul studenției a lucrat ca asistent colaborator la Senatul României (2013 – 2014), iar în ultimii doi ani de facultate a fost Consilier Personal la Cabinetul Ministrului Afacerilor Interne.A fost membră a Asociației Culturale a Tinerilor din România și Azerbaijan (ACTAR), între 2011 – 2014 și în această calitate s-a ocupat de organizarea evenimentelor azero-române cu tematici culturale și de asigurarea comunicării între studenții azeri și cei români, participând și implicându-se în toate evenimentele organizate de Ambasada Azerbaidjanului în România; a fost translator în cadrul mai multor evenimente organizate de ACTAR. Tot în primii ani de studenție a lucrat ca reprezentant vânzări și consultant juridic.
Dar poate că una dintre cele mai importante misiuni pe care le-a avut încă de pe băncile liceului a fost implicarea și activitatea ca Președinte al Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2 (2009 – 2011). ”Acesta a fost proiectul meu de suflet, care m-a ajutat să mă formez și pe parcursul căruia am legat cele mai frumoase și de durată prietenii” – mărturisea într-un interviu. ”Am învățat să am responsabilitatea liderului, față de oamenii pe care îi coordonează, să pun dorințele și interesele celor din jurul meu deasupra alor mele și de foarte multe ori, să fac sacrificii pentru bunăstarea colegilor. (…) am învățat enorm de multe lucruri, practic mare parte din ceea ce știu astăzi și din ceea ce reprezint eu ca individ. (…) Am avut prilejul să organizez și să particip la foarte multe proiecte sociale, în cadrul cărora am avut multe de învățat văzând cu câte greutăți se confruntă semenii mei, să apreciez mai mult ceea ce eu am și să-i ajut pe ceilalți cu fiecare ocazie”.
Absolventă a Şcolii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA, 2014) și a Facultății de Drept, Universitatea București (promoția 2015), a Colegiului Național ”Mihai Viteazul” (media 9,65) și a Şcolii Generale ”Principesa Ileana” (media 9,98), ea este şi posesoarea unui Certificat Cambridge (British Council Bucharest, 2006). Cât timp a fost elevă a reușit să obțină o mulțime de certificări și atestate de absolvire a unor cursuri de Management, Administrație Publică, Managementul și contribuția fondurilor europene în dezvoltarea și durabilă a României și programe speciale (programul educațional ”Liderii Mileniului Trei” – arta de a conduce și spiritul de echipă, seminarul „Fonduri structurale-Oportunități de finanțare pentru autoritățile publice locale din România”), Diplome, distincții. Amintim doar Locul II la Concursul „Dezbate România”, organizat de Fundația ”Dan Voiculescu”, Diploma de Excelență a Primăriei Sectorului 2, pentru realizarea cu succes a proiectelor educative și de implicare socială dedicate tinerilor, Diploma de participare la Tabăra de tineri voluntari de la Ostffyasszonyfa, Ungaria, oferită de Guvernul României, Diploma de participare la proiectul „Tineretul Român-Tineret European”, o Competiție Națională de Dezbateri, acreditată de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) ș.a. În 2014 a absolvit Cursul de Diplomație și Siguranță Națională și Cursurile aplicate de Discurs și Branding Politic (Camera de Comerț și Industrie a României și Centrul de Strategii Aplicate), iar între 2015 – 2017 a urmat un Master în Cercetări Criminalistice Aplicate la Academia de Poliție ”Al. Ioan Cuza”. În anul 2016 a urmat cursurile de specializare ale Academiei Europene pentru Tineri Lideri Politici de la București și cel de ANC Manager al Avanagrde Business Academy. În 2017 a absolvit Cursul de Manageri Culturali (Ministerul Culturii), Cursul de Formator, Expert Accesare Fonduri Europene și cel de Manager de Proiecte (Asociația pentru Tineri pentru Educație și Societate). Și tot de anul trecut urmează un modul Psihopedagogic (Universitatea Politehnică București) și un al treilea Master în Business Administrativ (MBA) la Universitatea București, catedra UNESCO. Între timp, adică în 2017, a absolvit Institutul Social Democrat, București – Școala Europeană ,,Ovidiu Șincai”.
Cu siguranță că oricine a citit până aici despre realizările și cariera unei Femei de 10, îi va fi imposbil să creadă faptul că Alexandra Dobre are numai 26 de ani. Şi se va întreba CUM a reușit să aibă în timp atât de scurt atâtea realizări și succese, CÂND a realizat atâtea și atâtea proiecte, a absolvit zeci de cursuri de specialitate, două facultăți, trei Mastere, CUM s-a impus în domenii pe care tinerii abia dacă au curajul să le abordeze, DE CE a ales un drum atât de sinuos și mai ales CE a determinat-o să accepte cea mai nouă provocare a carierei sale: aceea de a devenit directorul Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” (CECTUNB), una dintre cele mai active și performante instituții culturale ale Capitalei. Aproape că nu este zi în care să nu aibă loc un eveniment cultural artistic (spectacole de teatru, vernisaje, expoziții de pictură, concursuri de dans) la sediul din strada 11 iunie și nu trece o săptămână fără să nu aflăm despre succesul unor evenimente organizate de ea, cu sprijinul primarului sectorului 4, Daniel Baluta, sub culorile Centrului. Ne referim doar la cele mai noi succese ale premierelor spectacolelor – concert ”Povești din Bucureștiul de odinioară” (cu Valentin Albeșteanu, Miruna Ionescu și invitații lor) la Palatul Bragadiru (22 februarie) și la ,,BucurEȘTI un suflet de oraș” susținut de unul dintre cei mai străluciţi muzicieni de jazz din România, pianistul Marius Vernescu și invitații săi, la Sala Pictură a Teatrului Național București TNB (12 martie).
Primele întrebări sunt firești, pentru oricine, dar mai ales pentru o femeie care a demonstrat perfect până acum faptul că SE POATE! DACĂ VREI…. Așadar, CUM, DE CE, CÂND, CE, CARE, CÂT?…..
Oana Georgescu : – CUM îți petreci timpul liber?
Alexandra Dobre : – Din păcate, timpul meu liber este foarte puțin, însă atunci când am totuși momente de răgaz, îmi place să mi le petrec alături de familie și de prieteni, luând masa împreună sau mergând la un film bun. Totodată, îmi place să profit de timpul liber pentru a merge la biserică, a citi, a călători sau chiar pentru a face mișcare.
Oana Georgescu: – CE faci pentru a te menține în formă?
Alexandra Dobre: – Cum spuneam, îmi place să fac mișcare atunci când am timp, așa că alerg, înot sau fac exerciții la o sală de sport din apropierea casei.
Oana Georgescu: – CARE sunt pentru tine atu-urile, reperele unei FEMEI DE 10?
Alexandra Dobre: – Pentru mine, o Femeie de 10 trebuie să fie o femeie puternică, dar sensibilă în același timp, foarte desteaptă și cu o educație solidă. Mai mult, trebuie să stăpânească foarte bine domeniul în care activează, să fie un bun profesionist și să nu se compromită. Femeia de 10 trebuie să fie o fiica bună, o soție iubitoare și o mamă devotată copiilor săi, să depașească momentele de cumpănă din viața ei și să fie tot timpul, indiferent de situație, demnă.
Oana Georgescu: – CÂT de dificil ți-a fost drumul până aici și CÂT de greu ți-a fost să dovedești faptul că ești o FEMEIE de 10?
Alexandra Dobre: – Pot să vă spun că nu mi-a fost deloc ușor. Începând din adolescență, când prietenii mei aveau activități specifice vârstei, am început să lucrez, pentru a deveni independentă financiar de părinți, măcar într-o oarecare măsură. Nu a fost ușor să învăț, să lucrez și să fiu implicată în tot felul de proiecte în același timp, însă cu ambiție și perseverență, am reușit să am rezultate foarte bune peste tot. Mai târziu, mi-am dorit foarte mult să-mi urmez pasiunea, anume să studiez științe politice, ceea ce am și făcut. Totuși, nu am putut să nu iau în calcul sfatul părinților, pentru care meseria este brățară de aur, așa că am intrat și la drept, pentru a deveni jurist sau avocat. Datorită faptului că femeile încă se confruntă cu situații de discriminare sau cu idei preconcepute ale societății, a trebuit tot timpul să duc o luptă pentru a demonstra că femeile pot reuși în viată, în carieră, fără a face compromisuri. Am încercat întotdeauna să ajut oamenii de lângă mine și m-a ajutat Dumnezeu să am puterea să depășesc și momentele grele din viața mea. Mai am foarte multe cunoștințe de acumulat, dar consider că sunt un om noros pentru că am avut ocazia să colaborez cu oameni de succes, de la care am învățat foarte multe lucruri.
Oana Georgescu: – CUM ar trebui să fie pentru tine un BĂRBAT de 10?
Alexandra Dobre : – Pentru mine, Bărbatul de 10 trebuie să fie capabil să fie empatic, să mă înțeleagă, să fie sensibil, dar puternic în același timp. Cred foarte mult în independența femeii, dar totodată cred că fiecare femeie își dorește alături un om pe care să știe că se poate baza oricând, care să o susțină în tot ce își propune să realizeze și care să-i dea curaj. Mai mult decât atât, Bărbatul de 10 trebuie să știe valoarea femeii de lângă el și să o trateze ca atare. Daca mă gândesc mai bine, pentru mine, bărbatul de 10 ar trebui să fie ca tata, care oricât de obosit este, merge să o ia pe mama de la birou, o ajută la treburile casei, o așteaptă atunci când face cumpărături, indiferent de cât de mult durează, îi cumpără flori chiar dacă nu este o ocazie specială care să motiveze asta, este cel mai aprig critic al ei, dar și cel mai mare susținător. Bărbatul de 10 este cel care nu se sperie de o femeie de 10, ci o ia de mână și împreună fac o echipă de 10!
Oana Georgescu: – DE CE ai acceptat provocarea de acum – direcția Centrului Cultural European pentru Tineret UNESCO ”Nicolae Bălcescu”?
Alexandra Dobre: – Am acceptat cu inima deschisă provocarea de a conduce această instituție deoarece am văzut determinarea domnului primar Daniel Băluță de ajuta și promova tinerii competenți, pentru a aduce un suflu nou administrației publice a sectorului 4. Mai mult decât atât, m-a încântat ideea de a face parte dintr-o echipă aflată la început de drum , de a construi de la temelie și de a putea pune în practică proiectele și ideile pe care le aveam pentru zona de cultură și tineret din sector. Venind din mediul ONG-urilor, prima propunere pe care am înaintat-o Consiliului Local al Sectorului 4 a fost reorganizarea administrativă a instituției, pentru a putea răspunde și nevoilor zonei de… tineret. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că am realizat foarte multe lucruri alături de echipa mea, cu susținerea necondiționată a unui om care a crezut în mine înca de la început, și anume Primarul sectorului 4, Daniel Băluță.
Oana Georgescu: – CE îți dorești mai mult și mai mult în acest an?
Alexandra Dobre : – Anul acesta imi doresc să reușim să realizăm toate proiectele cuprinse în calendarul de activități votat de Consiliul Local al Sectorului 4, să onorăm cu succes toate parteneriatele și proiectele internaționale pe care le avem, care ne responsabilizează foarte mult, dar cel mai mult îmi doresc ca atunci când trag linie la final de an, pentru a vedea realizările sau eșecurile anului care tocmai s-a scurs, să nu am ce să îmi reproșez referitor la activitatea mea. Îmi doresc să fac tot ceea ce ține de mine pentru a continua să-i ajut pe cei care au nevoie și să-i promovez pe cei care merită și care poate nu au posibilitatea să se afirme în mediul artistic.
Oana Georgescu: – CARE este vacanța ideală, pe care ți-ai dori-o?
Alexandra Dobre : – Vacanța ideală… foarte grea întrebare. Vă spun sincer că plec rar în vacanță. Dacă ar fi să-mi imaginez vacanța ideală, cred că aș alege să mi-o petrec undeva în liniște, în natură, dormind mult și citind.
Oana Georgescu: – CUM sunt momentele tale de răsfăț?
Alexandra Dobre: – …. sunt duminica, pentru că este singura zi în care pot să îmi petrec mai mult timp alături de familie. Așa că mă răsfăț petrecând timp cu cei dragi și odihnindu-mă. Somnul este categoric cea mai bună alegere.
Oana Georgescu : – CE transmiți tinerelor care încă se mai îndoiesc de faptul că munca, tinerețea, frumusețea, inteligența, personalitatea, valoarea, ambiția, pregătirea continuă sunt, de multe ori repere greu de atins? Argumentul este propriul exemplu….
Alexandra Dobre: – Cred că dintre toate atributele enumerate, cele mai importante sunt valoarea, ambiția, pregatirea continuă și aș mai adauga demnitatea. Spun asta pentru că frumusețea este trecătoare, iar inteligența și personalitatea aparțin fiecărui individ în parte. Totuși, le-aș spune să nu se bazeze niciodată pe frumusețe, dar să caute tot timpul să își folosească inteligența și personalitatea într-un mod constructiv, pentru ca astfel să-și contureze idealuri pe care să le atingă, prin muncă și perseverență. Nimic nu este imposibil și cred cu tarie că ceea ce nu ne va putea lua nimeni niciodată este ceea ce gândim, cunostințele pe care le deținem și ce putem realiza atunci când ne propunem și ne dorim cu adevărat.
Bravo dragele mele fete! Mult succes amandorura!