…Prin liceu – în vremurile acelea “triste” (zic unii) , definite de matricole în piept, bentițe pe cap, sarafane de călugărițe si unghiile tunse regulamentar – intrase , într-o bună zi, în clasa noastra – a noua, parcă – tovarășa dirigintă, însoțită de o doctoriță tânără și zâmbitoare. Preț de o oră , aceasta din urmă ne-a vorbit despre sex și sexe, despre cum se fac copiii dar și bolile venerice, despre cum trebuie să ne ferim de belele, la vârsta noastră. Prelegerea s-a sprijinit pe o mare de chicoteli înfundate, care însoțeau fiecare propoziție mai “deocheată”. Multe lucruri le știam – dar nu de la mama. Pe atunci mamele erau din cale-afară de pudice, iar “poveștile despre sex” circulau cu precădere între noi, colegii. Ca un soi de “folclor oral”. Nu știu de unde porneau ( probabil că tot de pe la vreun părinte mai “evoluat”, care-i împărtășise odraslei sale detaliile picante ale relației dintre cele două consoane F și B), dar se propagau printre noi cu viteză cosmică! Astfel se face că știam și noi destule lucruri, chiar și în acele vremuri în care sursele de informare erau atât de sărăcuțe..
Vremurile s-au schimbat. Copiii însă tot așa se fac, bolile venerice tot așa se transmit. E drept, violurile s-au înmulțit, ca și numărul fetelor care vor să afle de foarte tinere cum e să-ți aterizeze barza între picioare. Sursele de informare sunt însă acum atât de abudente și diverse, încât copiii au ajuns, de multe ori, să știe mai multe decât cei mari. Părinții Prezentului s-au mai destupat m e drept – mai ales cei de la oraș – însă acum nu mai au timp să-și învețe copiii nici măcar cum să se spele pe dinți și să spună “săru’mâna pentru masă”, darămite cum e cu… “dânsa-ntr-însa”… Responsabilitățile sunt pasate cu nonșalanță către alții : “las’să-i învețe la școală!”, “ las’ că citește el de pe net” etc.
…Nici eu nu știu cum e mai bine și mai ales CÂND e mai bine să începi să le deschizi copiilor mintea către așa ceva. De fapt, mă tem că orice moment am alege, va fi automat din categoria “prea târziu” : copiii noștri vor fi aflat deja și se uită la noi, cei mari, ca la niște dinozauri care îi învață să danseze rock’n roll. Acu’…ai mei sunt deja mari, dar îmi amintesc că, pe la începutul pubertății, atunci când am încercat , stângaci e drept, să leg un dialog cu ei pe aceasta temă, Victor mi-a spus tranșant : “Mami, știu mai multe decât tine, crede-mă!”. M-am lăsat păgubașă, resemnându-mă că am pierdut trenul ăsta. Dar (mărturisesc cu o orecare rușine)…oarecum ușurată. Educația de modă veche, împachetată într-o pudoare indusă de acele vremuri, îmi stătea precum un nod în gât, in inițierea unor astfel de conversații.
Așadar, mi-e ușor acum să stau “la mantinelă” și să văd cum se lamenteaza unii și alții, ( din motive mai mult sau mai puțin electorale) cu privire la “ viitorul sexual” al copiilor noștri.
Cu siguranță, nici o materie care “ te învață ceva nou și util” nu-i de prisos! Nu știu însă în ce măsură o materie strecurată printre orele de matematică și chimie, la care să înveți, predat de la catedră, despre penis și masturbare, despre homosexualitate și orgasm…va avea alt efect, decât o pierdere de timp. Dar și mai aberantă mi se pare plasarea unei astfel de “materii” în programa primilor ani de școală, când copiii ( majoritatea, căci și aici progresul creat nenumărate excepții) încă mai sunt înfășurați în protectoarea haină a inocenței, atât de fascinantă pentru noi, cei din lumea celor mari.
Cum să-i povestești unui înger balai, care incă se mai joacă cu păpușile, despre detaliile mecanismului precis al aducerii pe lume a copiilor, cum să-i grăbești cu bună știință intrarea în lumea reală, amputându-i – stiințific de abrupt – zăbovirea în lumea curată a poveștilor?!? Cum să înțeleagă, bunăoară, un copil crescut într-o familie tradițională, că pe lumea asta oamenii nu se iubesc numai în formula de acasă : “mami cu tati”, ci se pot iubi și “tati cu tati” sau “mami cu mami”?!?… Și-apoi cine sunt cei ce ne vor ghida copiii pe această autostradă a adulților, în care viteza lor de maturizare va fi accelerată forțat, nu înțeleg exact în ce scop? Au oare aceștia – “dascălii de sex” – metodele cele mai bune, tactul și știința de a li se adresa copiilor în cel mai potrivit fel, pentru a nu le leza intimitatea, mutila psihicul și pentru a le face cât mai netedă această trecere de la copilărie la pubertate?…
Mă indoiesc că educația sexuală…mă rog, “sanitară” mai nou ( “la meme Jeannette, autrement coiffee” ) va micșora numărul de mame minore de pe plaiurile mioritice – căci înțeleg că acesta a fost fenomenul care a reprezentat sorgintea prezentei legi. Un lucru e știut : tentația fructului oprit este cu atât mai intensă, cu cât ni se repetă mai mult că “nu e bine să facem un anume lucru”. Să vi-i reamintesc, oare, pe fumătorii care pufăie, țigară după țigară, extrăgându-le nonșalant din pachete de pe care capete de mort ii avertizează ce păcat mare săvârșesc?…
….Nu desființez inițiative de dragul de a le desființa, sau de a ieși în evidență. ( știți și voi că un NU este întotdeauna mai “sonor” decât un DA, chiar dacă sunt rostite cu aceeași tonalitate!). Deci nu de aceea spun NU. Mai mult, sunt gata să ofer și o soluție. De părinte a doi copii. De aom căruia îi pasă. Vă spun cum aș face eu : i-aș duce pe copiii…. la film! Sau aș aduce filmele în clasele lor. Sunt atâtea producții cinematografice excelent concepute, despre adolescente violate, despre mame minore, despre tinere traficate, despre relatii fericite sau eșuate dintre băieți și fete – toate îmbrăcate într-o haină artistică impecabilă – și pe care copiii noștri le-ar putea viziona, in timpul unei ore, la școală, și comenta apoi, interactiv, alături de adultul potrivit : fie el medic, profesor de biologie sau de română, dar cu lipici la copii și obligatoriu părinte la rându-i. O ficțiune bine realizată, inspirată din realitate și cu actori de primă linie, se reține mult mai bine decât o prelegere seacă, în care se vântură niște noțiuni, reguli, interdicții, desprinse dintr-o “programă școlară”
…Asta așa, ca să dau și o soluție, nu doar să cârcotesc….
Rubrică oferită de : Farmaciile CATENA : https://www.catena.ro/oferte/sun-system-protectie-solara-pentru-toate-tipurile-de-piele
Comentează